Különleges vadveszélyre figyelmeztetnek a természetőrök

Meg is ölhetik a turisták egy ártatlannak tűnő simogatással az erdőben talált, magányos állatkölyköket. A nőstények, ha megérzik utódaikon az ember szagát, magára hagyják az önfenntartásra még képtelen kölyköket.

Végh Attila
2021. 03. 18. 20:31
HMRFK őzmentés
Forrás: HMRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványintézkedések egyik pozitív eredménye, hogy megnőtt az erdőjáró emberek száma. A természetvédelmi őrök öröme azonban nem felhőtlen, mert a kirándulók egy része nem vigyáz a természetre, rengeteg az eldobott szemét, főleg a sörösdobozok, borosüvegek. A parkerdők őrei a vadőrökkel, mezőőrökkel, polgárőrökkel és a rendőrséggel is együttműködve vigyázzák az erdők rendjét. Súlyos büntetésre számíthatnak a tetten ért szemetelők, vagy azok a kényelmes túrázók, akik autóval hajtanak be az erdei utakra. A vírus elől a természetbe menekülők száma a tavalyi tavaszi időszakhoz hasonlóan a következő hétvégéken és húsvétkor is jelentősen megnövekedhet, az erdő szabályait, törvényeit nem ismerő kirándulókat azonban más veszély is fenyegetheti, mint a környezetszennyezés miatt kiszabott büntetés.

Veszélyes anyakoca

Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a magyar erdőkben leggyakrabban vaddisznóval futhatnak össze a turisták, az ország becsült nagyvadállományából 150-200 ezerre tehető a vaddisznók száma. A tavaly március óta tartó járvány miatt kevesebb a vadászat, így az állatok még jobban elszaporodhattak. A szakértő hozzátette, hogy a vaddisznók ráadásul február és május között hozzák világra utódaikat, ilyenkor egy koca mellett 6–8 csíkos kismalac is feltűnhet. Utóbbiak azonban sosem járnak egyedül. A vaddisznó mindig a kölykei közelében tartózkodik, a mázsányi állat harciasan védi malacait minden idegentől, nekitámad az embernek vagy a póráz nélkül sétáltatott kutyának is.

A vadmalacok mindig szülői felügyelet mellett vannak az erdőkben
Fotó: Turistamagazin.hu

– Érdemes elkerülni ilyenkor az erdők sűrűbb részeit, március–május tájékán semmiképpen nem szabad letérni a kijelölt turistautakról. A koca gödröt túr az erdőben, ott neveli a malacokat, majd a rejtekhelyről indul a kölykökkel élelemért. Néha leszakadhat a csoportból egy kismalac, de a sírása, szaga kilométerekről is odavezeti hozzá a kocát. A megvadult, malacát védő, agresszív vaddisznó támadását az ember csak futással tudja kivédeni. A vaddisznó nem ijed meg semmitől, ha kell harap, de ha látja, hogy az ellenfél elmenekül a területéről, akkor nem követi. Ha az ember futó, vagy éppen mások elől menekülő állattal találkozik, akkor egy fa mögé beállva lehet elkerülni a balesetet – magyarázta a szakértő.

Tilos a simogatás

Ha a kismalaccal találkozó turistának szerencséje van, és a malacsimogatás nem végződik tragédiával, akkor is súlyos károkat okoz a természetben. Ugyanis a vaddisznó megérzi a kölykén az emberi szagot, kiközösíti az állatot, a kölyök magára marad, elpusztul. Ez érvényes az ugyancsak a márciustól májusig tartó időszakban fialó őzekre is, ezekkel az állatokkal leginkább a Bükk, a Mecsek, a Bakony, illetve az alföldi folyók ártereinek erdeiben találkozhatnak a turisták.

A születést követően az őzsuta nem lehet minden percben a gidák mellett, táplálékot kell keresnie, az ő feladata a ragadozók – róka, aranysakál, esetleg farkas – távoltartása, elcsalása a gida mellől. A magára maradt kis állat ilyenkor ösztönösen megbújik a bokrok alatt, ha egy kiránduló belebotlik, betegnek, elesettnek tűnhet. A simogató szagát a visszatérő anya azonnal megérzi, otthagyja a gidát, nem neveli tovább.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy vadorzóktól elkobzott őzgidával
Fotó: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Megmentett gidák

Farkas Tamás, a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke szerint nem ritka, hogy a kirándulók tavasszal már egy ilyen, mások által megsimogatott, magára hagyott őzgidára bukkannak. Fontos tudni, hogy tilos hazavinni a gidát, a területileg illetékes vadásztársaság vadőreit, a természetvédelmi őrszolgálatot vagy az állatvédőket kell értesíteni a talált vadról, annak hazavitele lopásnak számít. Ráadásul a szakértők szerint ha ezeket a még szoptatós kis állatokat valaki a természetes környezetükből kiemeli, az halálos is lehet a gidának. Ha mégis túlélik az első heteket, akkor felnőve egy bak életveszélyessé is válhat, agresszív lesz, több halálos balesetet okoztak már a semmiféle nevelésre nem fogékony, házi kedvencként tartott őzek. A pécsi állatvédők évente rendszeresen 10-12 ilyen gidát fogadnak be, ezeket parkerdőknek, állatkerteknek, vadasparkoknak ajándékozzák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.