Letartóztatásban marad a bírságoló álrendőr

Bohózatba illő kellékekkel követett el súlyos, a köznyugalmat is felzaklató bűncselekményt egy csaló.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 03. 20. 12:16
Debrecen Rendőrkapitányság
A kék villogóval felszerelt kerékpár leplezte le az álrendőrt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint a bíróság jogerős döntése alapján letartóztatásban marad az a nyírségi férfi, aki rendőrnek kiadva magát a maszkviselési kötelezettségre vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva megbírságolt egy nőt egy hajdú-bihari településen. Az ötvenéves gyanúsított és védője fellebbezését a bíróság március 19-én elutasította, egyben elrendelte a gyanúsított elmeállapotának orvos szakértői vizsgálatát is.

A Debreceni Rendőrkapitányság zsarolás bűntett gyanúja miatt indított eljárást egy férfi ellen, aki magát rendőrnek kiadva, rendőri eljárást színlelve szerzett meg jogellenesen pénzt egy polgártól. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a nyírmártonfalvi gyanúsított a Hajdúsámson városhoz tartozó Martinka település egyik élelmiszerboltja előtt igazoltatásra szólított fel egy nőt. A civil ruhában levő férfi rendőrnek adta ki magát, amihez még egy, a magyar rendőrség címerével ellátott igazolványt is felmutatott. Az álrendőr közölte a nővel, mivel közterületen tartózkodik és a március 8-án elrendelt intézkedések szerint az ország minden településén kötelező az egyéni védőeszköz utcai használata, megbírságolja, amiért nem visel maszkot. A tanúk szerint a magát rendőrnek kiadó férfi még egy hamis telefonálást is lebonyolított, mintha parancsnokának tenne jelentést az esetről, majd négyezer forint készpénzt követelt a szabálysértés miatt.

A kék villogóval felszerelt kerékpár leplezte le az álrendőrt
Fotó: Police.hu

A készpénz átvétele után kerékpárral ment el a helyszínről. Biciklijét is rendőrségi szolgálati eszköznek álcázta, kék-sárga matricákkal díszítette, egy gyermekjátékról levett kék villogót szerelt a kormányra, amin még egy bilincs is lógott. A szemtanúknak csak ekkor állt össze a kép, a komolytalan távozás egy közismert magyar televíziós bohózatba is beleillett volna, kék villogós kerékpárja nincs a rendőrségnek, a biciklis rendőrök pedig nem civil ruhában látnak el szolgálatot. A Mi kis falunk filmsorozat Szabó Győző színművész által alakított suta rendőrének szerepét és kellékeit másolta le az álrendőr, éppen csak egyenruhát nem varrt magának.

A tévés sorozat rendőrének biciklijét másolta le a szélhámos
Fotó: Origo.hu

Molnár Gábor biztonságtecnnikai igazságügyi szakértő szerint ráadásul a rendőrség hivatásos állományú tagjainak szolgálati igazolványa mindig számozott, azon semmiféle felirat nem szerepel, csak a rendőrhöz tartozó, azonosításra alkalmas jelvényszám, ebből is látnia kellett volna a rendőri ellenőrzésre felszólított polgárnak, hogy szélhámossal van dolga.

A rendőrök szolgálati igazolványán nincs felirat, csak a rendőr azonosítására alkalmas jelvényszám
Fotó: Police.hu

Ráadásul a hatályban levő szolgálati törvény szerint egy rendőr soha, semmilyen esetben nem bírságolhat készpénzre, nem vehet át készpénzt a jogsértést megvalósító polgártól, a helyszíni bírságot is postai csekken kell befizetnie a szabálysértőnek. Ez alól csak a nagyobb szabású közlekedési akciók kivételek, amikor a csoportosan végrehajtott rendőri ellenőrzés során a rendőrség tagjai olyan terminálokat is alkalmaznak a helyszínen, melyeken keresztül a jogsértést megvalósító külföldi állampolgárságú szabálysértő sofőrök kártyás fizetéssel kiegyenlíthetik a kiszabott bírság összegét.

Az ötvenéves férfit pár óra elteltével fogták el a rendőrök
Fotó: Police.hu

A sértett a csalás lelepleződése után azonnal jelentette az esetet a debreceni rendőröknek, akik március 13-án el is fogták a biciklis álrendőrt. A Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya zsarolás bűntett miatt indított eljárást az férfivel szemben, vizsgálják azt is, próbálkozhatott-e máshol is a kék villogós kerékpárral és a hamis igazolvánnyal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.