Levélben hív szavazni Orbán Viktor

2019. 04. 02. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet küld az Európai Unión kívül élő külhoni magyar állampolgároknak, hogy felhívja figyelmüket: a májusi európai parlamenti (EP-) választáson már ők is rendelkeznek szavazati joggal – értesült a Magyar Nemzet. A levélben a miniszterelnök kiemeli annak jelentőségét, hogy az összetartozás új formája nyílik meg előttünk, mivel ezen a sorsfordító voksoláson minden magyar közösen nyilváníthat majd véleményt. Lapunk információi szerint a levelek kézbesítése már megkezdődött.

Az uniós lakhellyel nem rendelkező állampolgárok EP-választással kapcsolatos szavazati jogát eredetileg az Európai Tanács javasolta az EU-tagállamok számára. A tanács javaslatát a magyar parlament jogszabályba ültette át, amely szerint az EP-választáson regisztráció után levélben voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük.

A magyarországi lakcímmel rendelkezők számára a Magyar Posta március 25-én kezdte meg a május 26-i európai parlamenti választás értesítőinek kézbesítését. A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb április 5-ig meg kell kapnia a Nemzeti Választási Iroda (NVI) névre szóló küldeményét.

Az NVI tegnapig huszonnégy pártot, jelölő szervezetet vett nyilvántartásba. A választási listaállításhoz legalább húszezer választópolgár ajánlását kell megszerezniük a pártoknak, szervezeteknek. Magyarországot az EP-ben 21 fő képviseli.

A kormányfő fogadta az elnököket

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke tegnap a karmelita kolostorban fogadta az Európai Néppárt magyar tagszervezeteinek elnökeit. A megbeszélésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A pártvezetők az aktuális nemzetstratégiai és európai politikai kérdéseken túl egyeztettek az európai parlamenti választási felkészülésről annak érdekében, hogy a májusban megújuló EP-ben a lehető legerősebb legyen a magyar képviselet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.