Már a dél-afrikai vírusmutáns is jelen van hazánkban

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére az operatív törzs megkezdte az utazási szabályok és a határforgalmi rendelkezések szigorításának előkészítését – hangzott el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt róla, hogy már hazánkban is kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst, és egyéb variánsok is jelen vannak.

Veres László István
2021. 02. 26. 13:48
null
A kórházban ápolt koronovírusos betegek egy igen jelentős százalékát fenyegeti ez a szövődmény (a kép illusztráció) Fotó: Brais Lorenzo Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pandémia harmadik hullámának felszálló szakasza meglódult, ebben nagy szerepe van a jóval fertőzőképesebb vírusmutánsoknak – jelentette ki az országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a következő időszakban különösen oda kell figyelni a védelmi intézkedések és a higiénés szabályok betartására. Beszámolt róla, hogy

az előző 24 órában 4668 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és meghalt 123 koronavírusos beteg, így az elhunytak száma 14 795-re emelkedett. Közölte: rendkívüli mértékben nő a fertőzött személyek száma is, akik már 86 488-an vannak.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a Covid–19 több mutáns variánsa is terjed az országban, ezért is fontos oltakozni Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Nagyon figyeljünk magunkra, a családunkra és a közösségünkre – kérte a szakember, hozzátéve: jelentősen megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége is, ismét ötezer fölé emelkedett a kórházban ápoltak száma, és 451 beteget kell géppel lélegeztetni. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy éljen mindenki a védőoltás lehetőségével, majd arra kérte a háziorvosokat, hogy a mozgásukban korlátozott pácienseiket az otthonukban oltsák be. Az országos tiszti főorvos tudatta, hogy

az előző napon 74 400 adag AstarZeneca- és 40 800 Pfizer-vakcina érkezett az országba, márciusban pedig újabb félmillió adag kínai oltóanyag várható.

– Az a cél, hogy minél többen megkapják az oltás legalább egy adagját, mert már ez is 50–70 százalékos védettséget biztosít, és jelentősen csökkenti a kórházba kerülés esélyét – húzta alá a szakember. Müller Cecília tájékoztatása szerint tegnap egy PCR-mintában

Magyarországon is kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst, amely nehezebben kezelhető, és képes egy, a vírusfertőzésből már kigyógyult beteget ismét megfertőzni. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy február 25-ig 418 esetben az angol mutánst, 34 főnél egyéb variánsokat, kilenc személynél pedig a cseh mutánst mutatták ki.

– Egy-két behurcolt esetből pillanatok alatt kialakul a közösségi terjedés – hangsúlyozta a szakember, aki arra is kitért, hogy az angol mutáns esetében kimutatták, általában hosszabb ideig tart a betegség: gyakoribb a láz, a köhögés, és elhúzódó a felépülés is. Emellett tovább tart a vírusürítés is, tehát hosszabb ideig fertőzőképes, a védőoltások azonban védelmet adnak a brit mutánssal szemben is.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta:

a vírus az ország teljes területén terjed, a legfertőzöttebb Budapest, Debrecen, Szeged, Kaposvár, Nyíregyháza, Tatabánya és Győr, a korábbiakhoz képest pedig több a fiatal a megbetegedettek között.

Szólt arról is, hogy a korlátozásokat azért csak március 15-ig hosszabbították meg, mert jelen helyzetben két hétre lehet előre látni.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen százharminc esetben intézkedtek a rendőrök – tudatta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Tegnap a hatóság két vendéglátóüzletet: egy kispesti sörözőt, valamint egy zsanai büfét záratott be hat hónapra, mert szeszes italt szolgáltak fel a vendégeknek.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt az előző napon 422 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Elmondta azt is, hogy tegnap Budapesten, a VII. kerület egyik társasházának három lakásában 55 külföldi és egy magyar állampolgár tartott házibulit, amelyet a rendőrség felszámolt.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet: bár egy állampolgár az interneten egy február 28-i gyülekezésre hívta az embereket, ez azonban nem megengedett, mert ezzel mások egészségét kockáztatnák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.