Máramaros szeptember végén

A koltói kastélyparkba belépő látogató először a messzi hegyeket nézi. Ott magasodnak-e még a „mármarosi bércek”? Én is így vagyok vele. Szeptember végén járunk. Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…

2019. 09. 30. 11:48
null
A „vad gróf” erdélyi kúriája sok mindent megélt, kocsma és menekültszállás is volt Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tiszta időben tizennyolc falunak fehér tornya látszik, s minden falu kertjei fákkal úgy beültetve, mintha erdők közepén állanának, harangjaik hangja elhallatszik hozzánk, a völgybe, s szép időben a nagybányai harang is idáig zúg” – a barokk kastély teraszáról kitekintő gróf Teleki Sándor, a házigazda írja ezt valamikor az 1840-es évek közepén. – A háttérben amfiteátrális kanyarulatban a Kárpátok hegyláncolata […], közepén az öreg Rozsály, óriás szikla kidomborodásokkal, s tetején mérföldre terjedő egyenes fennsíkkal, megrakva sötétzöld áfonyabokrokkal, jobbra tőle a Gutin, a hegyeknek óriás púposa, hegyes, egyenesen kiálló gránit csúcsaival, északról Máramarosba nézve a Tisza folyását.”

Riporteri kíváncsiságom kissé kilóg a hangulatból; nem túlzott Petőfi, amikor azt írta: „Már hó takará el a bérci tetőt”? Kádár Helén idegenvezető nem lepődik meg a kérdésen, fejét rázza: nem, dehogy. Kedves, lelkes fiatalasszony, látni, nem először találkozik a kérdéssel. Csillogó szemmel mondja: egyáltalán nem ritka, hogy ilyentájt már belepi az első hó a Rozsályt.

1847 ilyen esztendő lehetett… Szerelmes szeptember.

A partiumi Erdőd várkápolna oltárától, „Hol kék Szamosba tölti a/ Holdvilág az éjszakát” egyenest Koltóra indultak a friss házasok, Petőfi Sándor és hitvese, Szendrey Júlia azon a szeptemberi estén, ám a sors (vagy a romantika?) közbeszólt. A gróftól küldetett négylovas hintó tengelye a cudar úton eltörött, s így a „holdvilágéjszakát” – a nászéjszakát – Nagybányán, a Fekete Sas fogadóban töltötték a fiatalok. Csak másnapra, szeptember kilencedikére érkeztek meg a Teleki-kastélyba – hat hét várt itt rájuk boldog elvonultságban. „Ölelj, ölelj, angyalom! / Ha ölelsz, azt gondolom, / Hogy én még / Így élve/ Felröpülök/ Az égbe.”

Petőfi Sándor, a plebejus költő egy arisztokrata kastélyában?

Igen, az egyetlenegy arisztokrata barátjánál. De volt mentsége rá. Hogy értsük, tudnunk kell, ki volt Teleki Sándor, a „vad gróf”.

A „vad gróf” erdélyi kúriája sok mindent megélt, kocsma és menekültszállás is volt
Fotó: MTI/Balázs Attila

„Erős tanulmány volna egy biográfiaírónak Teleki Sándor viselt dolgait megírni a kontinensen – olvashatjuk Jókai Mór Úti táskámból című jegyzetében –, ki együtt élt, mulatott, harcolt a földrész minden művelt és barbár nemzetével, tűrte a dicsőséget, kereste a bajt […].” Én úgy mondanám: markáns hazafi volt a javából. Negyvennyolcas honvédezredesként rá is kötél várt (jelképesen – in effigie – fel is akasztották), ha meg nem szökik az aradi várbörtönből. „Járt ágyútűzön, tengerviharon s hitelező csordán keresztül sértetlenül – folytatja az író –; jó barátja volt Victor Hugónak, id. és ifj. Alexandre Dumas-nak, Liszt Ferencnek, Petőfi Sándornak s századunk egyéb versíró, éneklő, muzsikáló, képfestő és szoborfaragó hírneveseinek, segített Garibaldinak országokat hódítani, s más nagy embereknek légvárakat építeni; értekezett királyokkal és császárokkal Magyarország sorsa felől, s lelkesedett földönfutókkal és poétákkal a népszabadságért; teleszedte mellét érdemrendekkel, hogy azokat ne viselje, s bejárta egész Európát azért, hogy felfedezze, milyen szép kilátás van a koltói dombról.”

Hát persze hogy egy húron pendült Petőfi Sándor a vad gróffal. És viszont.

Petőfi és Szendrey Júlia szobra a kastélyparkban
Fotó: MTI/Balázs Attila

Sétálunk a parkban. A beállványozott kastélyba (mely alighanem Mária Terézia idején épült) most nem mehetünk be, állványerdő veszi körbe, restaurálják. Ráfért. (A második világégés után volt menekültszállás, kocsma, tsz-raktár, iroda, minden, amire a kommunizmus használni szokta a műemlékeket. Eredeti bútorait elhordták. A nyolcvanas évektől lett múzeum.) Jókai a kastélyról is ír: „A legelső belépésnél meglepnek a nagybecsű olajfestmények, amikkel a termek falai tetőtől talpig fedve vannak. […] nagy mesterek remekművei, miket Teleki Sándor széles e világon barangoltában hol zsibvásáron potom árért, hol drága pénzen összeszerzett.”

A parkban szobrok: Liszt Ferenc, gróf Teleki Sándor és Bem József mellszobrai, Petőfi és Szendrey Júlia életnagyságban. Köröttük, rajtuk, mindenütt friss és megfakult nemzetiszín szalagok. Szabadság, szerelem!

Melegen süt a nap, simogat a szeptembervég. Az évszázados fák leg­öregebbike, a 350 éves mocsári cédrus a kastélykert sarkában áll, mellette egy kopott kőasztal, melyen a világirodalom talán legszebb szerelmes versei születtek, Petőfi költészetének gyöngyszemei. Csupán a nevezetes somfa hiányzik az asztal mellől – szegény már sok éve elszáradt. (Halott törzsének darabját pár esztendeje még láttam, ereklyeként szolgált a kastélyban.) Gyöngéden végigsimítom a nevezetes asztalkát. Mintha rímek sóhajtanának vissza a recékből: „Elhull a virág, eliramlik az élet…” Szelleme van a helynek. (Ide, Petőfi somfája alá temették 1892-ben Teleki grófot, ma a református temetőben, fekete gránitoszlopok alatt pihen.)

Hazafelé megállunk az öreg Vajda-forrásnál, Koltó szélén. Petőfiék is ki-kisétáltak ide. A vándorok áhítatos, mohó szomjával iszom a hideg forrásvizet. Lúdbőrös mindenem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.