Meg kell tanulnunk azt is, hogyan maradjunk sokáig egészségesek

Elérkezett a szemléletváltás ideje az egészségügyben — vélekedik Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház miniszterelnöki megbízottja. Szerinte az új szuperkórházak megépülésével egy betegközpontú, szolgáltatásalapú gondolkodásmódra lesz szükség, de a „másik oldalon” is változtatni kell. Az embereknek pedig azt kell megtanulniuk, hogyan tudnak sokáig egészségesek maradni. Ebben egy ingyenes, országosan elérhető, egészségtudatos életmódra nevelő szabadegyetem nyújthatna segítséget.

Haiman Éva
2019. 06. 11. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi fejlesztések egyre inkább a digitalizált és robotizált egészséggyárak létrehozása felé tolódnak. A leendő Dél-budai Centrumkórház (DBC) sem lehet meg a legmagasabb színvonalú géppark és informatikai eszközök nélkül, hiszen ezek segítik a betegségek elleni küzdelmet, lerövidítik a betegutakat és a gyógykezelések időtartamát is. De a legmodernebb gépek, a csúcstechnológia sem képes pótolni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók gondoskodását és figyelmét. A gyógyítás középpontjában mindig az ember áll majd – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a DBC megvalósítását felügyelő, koordináló és irányító miniszterelnöki megbízott.

Bedros J. Róbert úgy vélte: a kormány lépéseinek köszönhetően folyamatosan javulnak a munkakörülmények, jelentős béremelést kaptak az ágazatban dolgozók, jövőre újabb béremelés előkészítéséről is lehet hallani, és épülnek az új kórházak. Ám annak érdekében, hogy az ágazat magasabb színvonalon, hatékonyabban és kevesebb adósságot termelve működjön a jövőben, szemléletváltásra van szükség.

– A következő lépést a szakdolgozóknak és az orvosoknak kell megtenniük. El kell felejtenünk a múlt rendszer egészségügyi dog­máit, melyben a beteg alárendelt pozícióban, kiszolgáltatva küzd a kielégítő ellátásért. Az egészségügyet, ezt a kiemelt, nagy felelősséggel bíró szolgáltatást az állampolgárok adóforintjaiból finanszírozzuk. Ezért nem elegendők a jó körülmények, a modern technológia, itt már betegközpontú gondolkodásra és emberséges, elhivatott dolgozókra van szükség. Szerencsére azt látom, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy része ilyen szemlélettel dolgozik – mondta.

Hozzátette: ha a betegek és a hozzátartozók is kitüntetik megbecsülésükkel az egészségügyi dolgozókat, akkor mindez együttesen vezet majd egy magasabb színvonalú ellátórendszerhez.

Bedros J. Róbert úgy látja, ha mindez megvalósul, az ágazat is vonzóbb munkahely lesz. Jelezte: bár a Dél-budai Centrum jelenleg a tervezés stádiumánál tart, de már most érkeznek a megkeresések a hazai és a külföldi kollégáktól, akik szeretnének az egészségügy zászlóshajóján „szolgálni”. De a DBC számít a környező országok külföldi szakembereire is.

A Dél-budai Centrumkórház látványterve – külföldi orvosok is jelezték már, hogy szeretnének itt dolgozni
Fotó: DBC

A miniszterelnöki megbízott annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenleg zajló egészségügyi reformnak, a fővárosi kórházfejlesztéseknek és a centrumkórház létrehozásának köszönhetően nemcsak külföldről, de a bizonytalan státusú magánszolgáltatóktól is mind többen térnek majd vissza a magyar egészségügyi közellátásba.

A DBC miniszterelnöki megbízottja szólt arról is, hogy az egészségi állapot javításához a betegek részéről is szemléletváltozásra van szükség. Mint mondta, egy egészségtudatos életmódra nevelő, előre meghatározott tematika szerint felépített, közintézményekben megtartott előadásokból álló szabadegyetem keretében bárki elsajátíthatná mindazt az ismeretet, amely ahhoz kell, hogy sokáig egészséges maradjon. Ez is nagymértékben hozzájárulna az egészségügyi kiadások csökkentéséhez – mondta –, miként az új és megújuló intézmények is, amelyek fenntartása és üzemeltetése olcsóbb lesz.

Nyilván a beruházások komoly költséget jelentenek, de a hosszú távú össztársadalmi és nemzetgazdasági haszon mindent kompenzál – fogalmazott Bedros J. Róbert, aki szerint rendkívül fontos az ellátásban a hozzátartozói gondoskodás szerepe is. A szeretteik körében a betegek gyorsabban gyógyulnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.