Megvédték a transzneműek jogaiért szervezkedő HÖK-elnököt

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai kiáltványban álltak ki Csernai Mihály HÖK-elnök mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 06. 01. 11:18
null
Kiállásáért tiszteletet érdemel - így vette védelmébe a politizáló HÖK-elnököt Upor László, rektorhelyettes Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai közösen megfogalmazott kiáltványban álltak ki Csernai Mihály HÖK-elnök mellett, aki körlevélben mozgósította a transzneműek mellett az egyetem végzett hallgatóit. „Kiállásáért tiszteletet érdemel” – írták az intézmény pedagógusai, akik ugyanakkor nem válaszoltak az Origó témába vágó kérdésére. Upor László rektorhelyettes akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor decemberben a több nőt is szexuálisan zaklató (vagy éppen hatalmával visszaélve terrorizáló) rendezőt, a baloldali filmes-színházi világot – Ascher Tamással és Máté Gábor együtt – irányító Gothár Pétert vette védelmébe.

„Egyik jelenlegi hallgatónk levelét továbbítom nektek, egy akcióval kapcsolatban, mely a transznemű emberek számára bevezetett jogi nemváltoztatás korlátozása ellen való kiállásról szól” – írta április végén a végzett hallgatóknak címzett levelében Csernai, aki szerepköréről megfeledkezve pár sorral később hozzátette, reméli, minél többen csatlakoznak a felhíváshoz.

„Tiszteletre méltó” a politizáló HÖK-ös

Az Origó korábban Upor László rektorhelyetteshez fordult, azt tudakolva, egyetért-e, hogy a Csernai Mihály HÖK-vezetői e-mail-címéről ilyen körleveleket küld szét. Válasz azonban nem érkezett tőle, így a 24.hu hasábjairól derült ki, hogy ő maga támogatja a transzneműek jogaiért harcoló HÖK-vezért. „Először is, nagyon komoly az együttműködés a Hallgatói Önkormányzattal – és messze nem csak azokban a kérdésekben, ahol muszáj” – nyilatkozta a baloldali lapnak, egyértelműen állást foglalva a kérdésben.

Csakhogy Upor ennél is tovább ment, és a napokban hat tanártársával közösen egy hosszabb kiáltványt tett közzé az egyetem honlapján, amelyben a Hallgatói Önkormányzat vezetőjeként nyíltan politizáló Csernait méltatták. A levél aláírói között van Bagossy László, Balázs Gábor, Gáspár Máté, Karsai György, Németh Gábor, Novák Eszter és természetesen Upor László.

Kiállásáért tiszteletet érdemel – vette védelmébe a HÖK-elnököt Upor László rektorhelyettes
Fotó: Facebook

Pár sorral később homályosan fogalmazva ugyan, de elmondják véleményüket az ügyről. „Szerencsés-e, helyes-e nem csupán magánemberként továbbítani egy hallgatói felhívást – nos, ebben közöttünk sincs egyetértés. Ám egy dologban biztosak vagyunk: minden állampolgárnak elemi joga, hogy a maga belátása szerint foglalkozzék emberiességi, emberi jogi, lelkiismereti kérdésekkel, hangját hallassa minden fontosnak ítélt ügyben” – fogalmaznak. Majd a kiáltvány végén száz százalékos támogatásukról biztosítják a politizáló diákvezetőt, tiszteletre méltónak nevezve akcióját. A baloldali kettős beszéd jegyében azt azért hozzáteszik, hogy „a hallgatók nem kaptak instrukciót az ügyben; önmaguk, és nem az intézmény nevében cselekedtek”.

A HÖK feladata egyébként – elvben – a hallgatók érdekeinek képviselete és szakmai (nem politikai-ideológiai) kérdések megvitatása.

Próbálták eltussolni Gothár ügyét

Nem ez az első botrányos ügye Upor Lászlónak, korábban a több nőt is szexuálisan zaklató vagy éppen terrorizáló Gothár Pétert vette védelmébe. (Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő arról beszélt a Klubrádióban, hogy annyiszor megalázta őt Gothár, hogy szívbeteg lett miatta.) Mint ismert, az egyetem által lefolytatott vizsgálaton több kollégájával együtt baráti hangulatban, tisztelettel kérdezgette a hatalmi helyzetével visszaélő rendezőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.