Menesztették, mert az SZFE-n vállalt oktatói állást

Baranyi Krisztina eljárása meglepően gyors volt, hiszen az SZFE hivatalosan csak délután tette közzé a tanárlistáját, miközben a polgármester már reggel döntött a menesztésről.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 28. 23:15
Soós Péter rendező
Fotó: Soós Péter Forrás: filmart
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal menesztette Soós Péter rendező-forgatókönyvírót a IX. kerületi Pinceszínház éléről Baranyi Krisztina baloldali polgármester bizalomvesztés címén, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmrendezői képzésén tanári állást vállalt. Ferencváros első embere szerződésszegéssel indokolta a filmrendező elbocsátását, a kerület vezetőjének tudta nélkül ugyanis a színházvezető nem vállalhat igazgatói posztja mellett egyéb feladatot. Soós Péter lapunknak elmondta: már meg is történt az elbocsátása.

Baranyi Krisztina polgármester meglepően gyorsan reagált arra a hírre, hogy a rendező tanári megbízatást vállalt, hiszen tegnap reggel kilenc órakor egyeztetett vele a menesztéséről, miközben az SZFE mozgóképintézetének oktatói listája csupán aznap délután vált hivatalossá.

Az ügyben munkajogi szempontból nemcsak az a kérdés, hogy a felmondás alapja valós-e, hanem annak okszerűségét is vizsgálni kell, vagyis azt, hogy az SZFE-s oktatói megbízatása akadályozta volna-e Soóst igazgatói feladatainak gyakorlásában. Ez azonban információink szerint nem merült fel.

Az egyetem vezetése tegnap közleményben hozta nyilvánosságra az új oktatók névsorát. Eszerint a filmrendező osztályt András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező irányítja majd, az ő segítője lesz Soós Péter. Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályát Sára Balázs vezeti majd, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre. Az operatőrművész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla-díjas operatőr lesz. A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője a világhírű Koltai Lajos, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr, filmrendező, érdemes művész, az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Az óceánjáró zongorista legendája című filmért Európai Filmdíjat kapott legjobb operatőrként, a Maléna című filmért pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb operatőr kategóriában.

További részletek, így az ügy főszereplőinek nyilatkozatai a Mandiner cikkében olvashatók.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd. A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat. A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek. A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston, az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni. A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek. A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd. – Az SZFE megújulásának fontos lépéseként a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a képzés céljait tekintve korszerűtlen és szűkös Szentkirályi utcai épület, valamint a méltatlan állapotú Róna utcai filmgyár pincéjének kazánházában kialakított műterem helyett munkáját a jövőben a Duna Televízió egykori székházában folytatja. Az épület felújítva, a kor igényeinek megfelelő tantermekkel, speciális, hangszigetelt oktatótermekkel, vetítőkkel, vágószobákkal, filmműteremmel és tévéstúdiókkal várja a hallgatókat, akik számára folyamatban van továbbá egy digitális utómunka-stúdió kialakítása, valamint a tévéstúdió új kameraláncának beszerzése – ismertette a vezetőség.

A közlemény arra is kitér, hogy a sajtóban korábban megjelent, a munkájukat szeptemberben kezdő oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését az intézmény megújításának szándékától.

– Tisztelettel kérjük az egyetem polgárait és minden érdeklődőt, hogy kizárólag az egyetem vezetése által kiadott hivatalos sajtóközleményeket tekintsék mérvadónak

– figyelmeztetett az SZFE kuratóriuma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.