Most akkor már megint kinek lett igaza?

Igen, Orbánnak.

2020. 02. 28. 18:14
null
A miniszterelnök közel három órán keresztül válaszolt a sajtó kérdéseire Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többé nem tartjuk zárva a kapukat azok előtt a menekültek előtt, akik Európába akarnak jutni – mondta egy török diplomata, s a jelek valóban erre mutatnak, hogy Törökország át fogja engedni határain az Európába igyekvő migránsokat, többen már útnak is indultak.

A közvetlen kiváltó okok ismét a szíriai háborúra vezethetőek vissza, erről ITT írtunk részletesebben.

Ám mindennek voltak előjelei, Erdoğan már többször is jelezte fenyegetőleg, eljön az idő, amikor kaput nyitnak Európa felé a migránsoknak.

Szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt nagyszabású EU-csúcsot tartottak a migrációs válságról, s megegyeztek az EU-Törökország megállapodásban, amelyben gyakorlatilag megegyezett az unió és Törökország, hogy utóbbi pénzt kap, és cserébe nem engedi tovább az illegális bevándorlókat.

Hosszú, éjszakába nyúló tárgyalás volt, mely után boldog EU-s vezetők pózoltak a kameráknak elégedetten.

Érdemes felidézni Donald Tusk közelmúltbeli nyilatkozatát, amelyben – bár később ezt tagadta, de félreérthetetlenül üzent Orbán Viktornak.

„Több száz órás tárgyalások után jutottunk el az Ankarával való megállapodásig, amelynek köszönhetően az érkező migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit sem kell emlékeztetnem arra a szerepre, amelyet Angela Merkel játszott ebben a folyamatban. Mégis, másvalaki aratta le a babérokat. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján, miközben kerítést épített és plakátokon hirdette a migrációellenes propagandát.”

Nos, valóban, azokban a négy évvel ezelőtti napokban egy kritikus hangot lehetett csak hallani a megállapodás kapcsán, már a tárgyalások előtt, s után is: a magyar miniszterelnökét, aki kifejtette, ezzel a lépéssel az EU Törökország kezébe helyezi a saját biztonságát.

Nos, hogy ez mennyire igaz volt, az éppen mostanság mutatkozik meg.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.