Újra hazudott Brüsszel a vakcinaszerződésekről

A nyugati vakcinák beszerzéséről Brüsszel tárgyalt, hazánk a keleti gyártókkal köt szerződéseket.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 15:15
null
Saltillo, 2021. január 5. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának beadására készül egy egészségügyi dolgozó a mexikói Saltilloban 2021. január 4-én. Mexikóban ezen a napon engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésû koronavírus-vakcinájának forgalmazását is. MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra Fotó: Miguel Sierra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ómolnár Miklós után Müller Cecília országos tiszti főorvos is cáfolta az Európai bizottság szóvivőjének, Stephan De Keersmeckernek azzal kapcsolatos állításait, hogy nem Brüsszel, hanem tagállamok szerződtek a nyugati vakcinagyártókkal.

– A nyugati vakcinák vásárlására Magyarország nem tud szerződést kötni, mert ezt a jogot a többi uniós állammal átengedték az uniónak.

Magyarország csak a keleti gyártókkal tárgyal és köt szerződéseket vakcinaszállítmányokról

– fejtette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint korábban megírtuk, Ómolnár a YouTube-csatornáján mutatta be az Európai Bizottságnak a négy vakcinagyártóval, a Pfizerrel, a Modernával, a Sanofival és a Janssennel kötött szerződéseit. A videóból az is kiderült, hogy a bizottság részéről Stella Kyriakides egészségügyi biztos írta alá a szerződéseket.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos azt is bejelentette, hogy

a közeljövőben két újabb koronavírus elleni védőoltás, a kínai CanSino, valamint a CoviShield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vektorvakcinája is elérhető lesz Magyarországon,

miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.