Müller Cecília: Már az időseknek kell vigyázniuk a fiatalabbakra

– Mivel az idősebb korosztályból egyre többen már be vannak oltva, most nekik kell inkább vigyázniuk a fiatalabbakra – mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos az egyéni felelősséget hangsúlyozta a járványgörbe ellaposításában, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nincsen százszázalékos védettség, így a már beoltottaknak is be kell tartaniuk valamennyi óvintézkedést.

Veres László István
2021. 03. 29. 13:23
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idõsotthonok ellenõrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifõorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A brit vírusmutáns továbbra is agresszívan terjed: az előző 24 órában 7263 új fertőzöttet regisztráltak, a fertőzöttek száma 13 százalékos növekedést mutat a megelőző hét adataihoz képest – közölte Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette: egyre több az aktív fertőzött is, számuk meghaladta a 221 ezret, jelenleg 12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen, és elhunyt 189 beteg. Kitért rá, hogy meg kell próbálni minél nagyobb terhet levenni a kórházak válláról, ezért fontosak a gyógyszeres terápiák, például

a favipiravir, amit a háziorvosok is felírhatnak, és már valamennyi, a védekezésben részt vevő orvos is igényelheti. – Már közel 56 ezer dobozzal rendeltek a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok ebből az ingyenesen kiváltható készítményből

– hangsúlyozta a szakember. Müller Cecília elmondta, hogy folyamatosan, rendben zajlik az oltás: eddig 1 920 347 fő a beoltottak száma, közülük 689 392-en már a második oltásukat is megkapták. Ezzel a magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,5 százalékot, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal. – A legfontosabb, hogy legalább egy oltást felvegyünk, hiszen már ezzel közelebb kerülhetünk a védettséghez – jegyezte meg, hozzátéve:

a korábban beérkezett, 250 ezer adag első oltásos Szputnyik V vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központban bevizsgálták, és rendben találták, így a kiszállítást követően ezeket is fel lehet majd használni.

A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy a héten megkezdődik az óvodai, bölcsődei és iskolai dolgozók kampányszerű oltása is, ám ehhez ma éjfélig regisztrálniuk kell. – Munkába álltak a honvédségi oltóbuszok is, amelyeket jelenleg a Nógrád megyei kistelepüléseken használnak mobil oltópontként a regisztráltak oltására – közölte, hozzátéve: elsőként Nőtincsen kapott 306 személy ilyen módon oltást. Hozzáfűzte:

a Magyar Honvédség oltóbuszai április elsején indulnak tovább Komárom-Esztergom megyébe.

Tudatta azt is, hogy folytatódik a regisztrált várandós és szoptatós kismamák oltása is, akiknek előzetesen konzultálniuk kell a nőgyógyászukkal, illetve a háziorvosukkal. Müller Cecília elmondta, hogy a Pfizer- és a Moderna-védőoltás felvétele a várandósság második és harmadik trimeszterében ajánlott. – A szennyvízvizsgálatok igazolták, hogy gyakorlatilag száz százalékban a brit vírusmutáns van jelen hazánkban.

A vírus örökítőanyagának a mennyisége átlagban stagnál, de például Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen és a fővárosi agglomerációban enyhén emelkedik – jelentette ki.

Szólt arról is, hogy mindenkinek óriási felelőssége van abban, hogy ne fertőződjön meg, illetve ne adja tovább a fertőzést másoknak, ugyanis minden nap vannak fiatalok is az elhunytak között.

– Mivel az idősebbek nagyrészt már be vannak oltva, most az időseket kérem arra, hogy vigyázzanak a fiatalokra – mondta Müller Cecília, hozzátéve: persze a fiataloknak is vigyázniuk kell magukra és egymásra. Megjegyezte: a mostani hétvégén sokan maszkhasználat nélkül csoportosultak, ez azonban most életveszélyes.

A szakember azt javasolta, hogy kerüljük el a zsúfolt kirándulóhelyeket, a nagyszülőkkel pedig főként akkor találkozzunk, ha már ők is és mi is már be vagyunk oltva. – Egyénenként, személyesen is felelősek vagyunk azért, hogy bekövetkezzen a járványgörbe platózása, majd a csökkenése – szögezte le a tiszti főorvos. Felhívta a figyelmet, hogy nincsen százszázalékos védettség, így a már beoltottaknak is be kell tartaniuk valamennyi óvintézkedést.

– Az operatív törzs javaslatára a kormány április 8-ig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozó intézkedések, köztük az utazási korlátozások hatályát

– mondta el Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén összesen 1898 esetben intézkedtek a rendőrök. Hozzátette:

a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt az előző három napon 1481 személlyel szemben kellett fellépni, illetve a rendőrség a hétvégén egy esetben záratott be vendéglátóhelyet.

Az alezredes tudatta azt is, hogy hétvégén, a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 250 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző három napon 17 292 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 55 511 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4926-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. Kiss Róbert beszámolt róla, hogy tavasz óta a járványüggyel összefüggésben 556 büntetőeljárást indítottak, és 112 gyanúsítottat hallgattak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.