Müller Cecília: Minden védőoltástípus megfelelő a vírus ellen

A tiszti főorvos szerint hevesebb oltási reakciókra lehet számítani a vakcina második dózisának beadása után.

Veres László István
Forrás: M12021. 01. 25. 13:49
null
Müller Cecília hangsúlyozta: a védőoltás fékezheti meg a járványt, ezért mindenkit arra kér, hogy éljen a felajánltott lehetőséggel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következetes intézkedéseknek, valamint a lakosság jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak. Több országban ugyanakkor elindult a harmadik hullám, és sok helyen problémát okoznak a vírusmutánsok, főként az angliai variáns. Azért fontos ezeket vizsgálni, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk a vírusról – közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról, hogy egy nap alatt 844 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 56, többségében idős, krónikus beteg. Tudatta, hogy az elhunytak közül a legfiatalabb 52, a legidősebb pedig 95 éves volt, és mindketten szív- és érrendszeri problémákkal küszködtek. Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy

hazánkban, ha bármilyen betegségben hal meg valaki, aki koronavírus-pozitív volt, akkor őt a járvány áldozatának kell tekinteni, akkor is, ha nem ez volt a közvetlen halálok.

A szakember ismertette, hogy jelenleg 3814 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 247-en szorulnak gépi lélegeztetésre, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 243 092-en gyógyultak meg a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 105 302-re csökkent. – Ez egy nagyon jelentős különbség, ez is javuló tendenciát mutat – mondta, majd kitért rá, hogy eddig 146 695-en kaptak védőoltást, közülük 9403-an már a vakcina második adagját is megkapták. Felhívta a figyelmet, hogy

a védőoltás második dózisának beadását követően egy kicsit hevesebb oltási reakcióra lehet számítani, mivel ekkor indul meg a sejtes immunitás a szervezetben. Elmondta: ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett memóriasejtek, amelyek emlékeznek majd a kórokozóra, ha bekövetkezne a fertőződés. Előfordulhat erőteljesebb bőrpír, hőemelkedés, izomfájdalom, levertség, esetleg láz.

– Ebben az esetben paracetamoltartalmú lázcsillapítót érdemes szedni – jelezte, hozzátéve: ez teljesen normális reakció a szervezet részéről, tehát nem kell megijedni.

– Hétfőn és kedden összesen 36 270 fő számára elég Pfizer-oltóanyagot, a Moderna-vakcinából pedig vasárnap kilencezer fő részére elegendő mennyiséget várunk – ismertette Müller Cecília. Hozzáfűzte, bár nálunk már engedélyezték az AstraZeneca szérumának a használatát, de a cég bejelentette, hogy kevesebbet tud szállítani az ígértnél. Így még nem lehet tudni, hogy mikor és mennyit kapunk ebből a vakcinából. Tudatta: az orosz Szputnyik V vakcinából kétmillió dózist kapunk majd három ütemben, de a szállítás pontos dátuma még itt sem ismert. Kiemelte, hogy

a kormány tárgyal a kínai Sinopharm céggel is a vakcinabeszerzésről, amely egy ismert, jól működő technológiával állít elő védőoltást. Emlékeztetett: a H1N1 influenza-világjárvány idején kizárólag az ilyen, elölt, teljes vírus technológiával készült vakcinák működtek, ezért volt oly nagy kereslet a magyar oltóanyag iránt is annak idején.

– Ha valami már bevált, akkor az most is használható, és úgy tűnik, hogy minden védőoltástípus megfelelő a koronavírus ellen – hangsúlyozta. Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az NNK laboratóriumában különböző paraméterek alapján minden, így a már itt lévő, illetve a későbbiekben hazánkba érkező orosz vakcina valamennyi gyártási tételét meg fogják vizsgálni. Közölte azt is, hogy

a múlt hét végéig összesen 1 775 000-en regisztráltak már a védőoltásért.

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a rendőrök a hétvégén 569 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 21 368-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző két napon 1471, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 29 503 emberrel szemben intézkedtek ez ügyben.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 781 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 577 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be. Beszámolt arról, hogy a hétvégén a hatóság két vendéglátóhely ideiglenes bezárásáról döntött, ezzel 119-re emelkedett azon üzlethelyiség száma, amelyekre hosszabb-rövidebb időre lakat került.

– A védelmi intézkedések betartása közös ügyünk és felelősségünk, ami a járvány elleni védekezés garanciája lehet. A vendéglátóhelyekkel kapcsolatos korlátozások enyhítésére akkor kerülhet sor, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik hazánkba, és megfelelő számú ember oltása történt meg. Az operatív törzs, amint lehetséges, haladéktalanul javaslatot tesz majd a kormánynak az enyhítésekről, addig azonban a vendéglátóhelyek tulajdonosainak, üzemeltetőinek a türelmét és együttműködését kérjük

– húzta alá Kiss Róbert.

Az alezredes közlése szerint az előző hétvégén 5494 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 18 141 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1760-an használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt. Elmondta azt is, hogy tavasz óta a járványüggyel kapcsolatban 520 büntetőeljárást kezdeményeztek, és száz főt hallgattak ki ezekkel összefüggésben. Kérdésre válaszolva emlékeztetett: a jelenleg hatályos védelmi intézkedések szerint a parkokban és zöldterületeken, illetve egyéni sportolás során nem kötelező maszkot viselni, de azt kérte, hogy az emberek a kirándulások alkalmával se csoportosuljanak és tartsák be a szociális védőtávolságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.