Müller Cecília: Úgy tűnik, hogy elértük a járvány platóját

A kedvező tendencia csak úgy őrizhető meg, ha nem enyhítünk, és betartjuk az érvényben lévő korlátozásokat.

Veres László István - Bákonyi Ádám
2020. 12. 08. 13:20
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel jelentem be, hogy elindult a vakcinainfo.gov.hu honlap, ahol a koronavírus elleni vakcina iránti igényeket lehet jelezni, hogy meg tudjuk becsülni, hányan szeretnének élni a lehetőséggel – kezdte tájékoztatóját az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzáfűzte, jelenleg csak igényfelmérés folyik, a tömeges oltásra a következő év első negyedévében számíthatunk. Azt kérte, hogy a jelentkezők pontosan töltsék ki az adatokat, mert csak így történhet meg a kapcsolattartás.

– Az oltások beadása nem a jelentkezés sorrendjében, hanem az oltási terv szerint történik. A regisztráció nem jár kötelezettséggel, aki jelentkezett, az később még elállhat a szándékától, a vakcina típusa pedig nem lesz megválasztható – húzta alá a szakember.

Elmondta azt is, hogy az oltás részleteiről folyamatosan tájékoztatni fogják a lakosságot.

Müller Cecília kiemelte, hogy a védőoltások beadása akkor indulhat majd el, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Hozzátette, hogy ilyen még nincs, de a kormány világszerte tárgyalásokat folytat, és már 17,5 millió adag vakcinát kötött le a különböző gyártóknál. – Hamarosan az egyik kínai oltóanyag dokumentációja is hazánkba érkezik, és

jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyik külföldi vakcinával kezdődik majd meg az oltás – mondta a szakember, hangsúlyozva, hogy kizárólag a magyar hatóság által biztonságosnak és hatékonynak ítélt szert fogják használni.

Kitért arra is, hogy Magyarországon nagy bizalom van a védőoltásokkal szemben, a gyermekkori kötelező védőoltások miatt hazánk példaértékű, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elismert védettséget tudhat magáénak. – Nálunk 12-féle védőoltás létezik, azokban az országokban, ahol nem ilyen kiterjedt a vakcináció, több más járvánnyal is meg kell küzdeni párhuzamosan – tette hozzá.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve elmondta, hogy 2219 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136, többségében idős, krónikus beteg, így 6120-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966, 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. – Ez tartósan magasnak számít, ami intő jel, de

úgy tűnik, hogy elértük a járvány platóját. Ezt viszont csak úgy őrizhetjük meg, ha nem enyhítünk, és mindenki betartja az érvényben lévő korlátozásokat – jelezte a tiszti főorvos.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy a 49. héten 37 031 fővel nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, akiknek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi. Közölte továbbá, hogy továbbra is a 40–49 éves korosztályban van a legtöbb fertőzött (23 százalék), míg az összes fertőzött 16,7 százaléka tartozik a 65 év felettiek csoportjába. A legtöbb új fertőzött Budapesten (15 százalék), illetve Pest és Hajdú-Bihar megyében él, a legkevesebb új esetet pedig Nógrád megyében detektálták. Tudatta azt is, hogy

az előző héthez képest Somogy és Tolna megyében 10-10 százalékkal több az új fertőzött, Borsodban, Bács-Kiskun és Békés megyében azonban 30 százalékkal mérséklődött az újonnan regisztráltak száma.

Elmondta azt is, hogy a szennyvízvizsgálatok 49. heti adatai szerint Egerben emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, az átlagosnál magasabb értéket pedig Szombathelyen és Békéscsabán mértek. A vizsgálatok szerint Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkenő, míg a többi vizsgált településen stagnáló a tendencia a SARS-CoV-2 örökítőanyagának mennyiségében.

Újságírói kérdésre Müller Cecília azt felelte, hogy a tudósok véleménye szerint

egy koronavírusból kigyógyult beteg hat hónapig védett, de egyes tanulmányok már csak néhány hónapot jeleznek.

Elmondta azt is, hogy a kontaktszemélyként karanténban lévő gyermek tíz napig nem hagyhatja el az otthonát, ebben az időszakban fogorvosi kezelésre sem mehet, csak akkor, ha sürgősségi beavatkozásra van szüksége. Kitért arra is, hogy a koronavíruson átesetteknek a betegséget követően kellő alapossággal ki kell takarítaniuk a lakásukat. Minden felületet szükséges fertőtleníteni, lehetőleg klórtartalmú szerekkel. A lakástextileket is célszerű kimosni.

A tiszti főorvos közölte: mind a PCR-, mind a gyorstesztek egy pillanatnyi állapotot értékelnek, ezért nem kizárt, hogy egy negatív eredményű teszt tulajdonosa is fertőzött lehet. Ha valaki, akit a szűrés során nem találtak pozitívnak és mégis tüneteket észlel magán, értesítse a háziorvosát, aki ismételt tesztvizsgálatot fog kérni.

Kiss Róbert tájékoztatójában hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében további egy hónapig, január 11-ig fennmaradnak a szigorú védelmi intézkedések, ugyanakkor a szentestére vonatkozó szabályról december 21-én várható döntés. A rendőr alezredes elmondta,

tegnap 208 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a vendéglátóhelyeken, üzletekben tartott ellenőrzések során pedig egy üzlet bezárásáról született döntés.

Utóbbi egy debreceni italdiszkont volt, ahol a tilalom ellenére fogyasztottak. Eddig összesen 90 üzlet bezárását kezdeményezte a hatóság. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese tájékoztatása szerint

a kijárási tilalom megszegése miatt tegnap 308 személy ellen intézkedtek a rendőrök, a korlátozó intézkedés életbelépése óta összesen 10 838 intézkedést tettek.

A hatóságok összesen 6 208 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, így az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma összesen 45 542.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.