Nem lesz idén lopott karácsonyfa a piacon

Idén már karácsony előtt négy héttel elkezdődött a veszélyeztetett erdők, arborétumok védelme. A rendőrség mellett a természetvédelmi őrszolgálatok tagjai, erdészek, polgárőrök is vigyázzák a fenyveseket.

Végh Attila
2020. 12. 02. 13:43
HMRFK tél
dav Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly karácsony előtt több mint félszáz tetten ért fenyőfalopás történt az országban, az ismeretlen elkövetők által kivágott fenyők számát ennek több tízszeresére becsülték a lopásban érintett erdők tulajdonosai. A legszemtelenebb tolvaj Felsőpulyán a főtérről lopta el a feldíszített két és fél méteres fenyőfát, Kalocsán pedig szenteste is kivágtak egy ház kertjéből egy méretes karácsonyfának való dísznövényt. Egy inkei tolvaj nagyban művelte a fenyőlopást, harminc értékes nordmann fenyőt vágott ki, a piacon akarta eladni a zsákmányt, Győr környékén pedig ezüstfenyőket loptak. Marcaliban egy lopás miatt házi őrizetben levő férfi társával 124 fenyőt vágott ki egy erdőből, majd egy kölcsönkért teherautóval mentek volna az áruért. Elakadtak a sárban, a járművet és a lopott fákat magára hagyták, de a rendőrök elől így sem menekülhettek el.

Idén már karácsony előtt négy héttel elkezdődött a veszélyeztetett erdők, arborétumok, faiskolák védelme, a rendőrség mellett a természetvédelmi őrszolgálatok tagjai, erdészek, polgárőrök vigyázzák a fenyveseket, hogy 2020-ban egyetlen lopott fenyőfa se kerülhessen a karácsonyi piacra.

Fotó: Police.hu

A rendőrség is felkészült a karácsony előtti fenyőlopások elleni bűnmegelőzésre, folyamatosan járják az erdőket a fenyvesekhez közeli kapitányságok járőrei. Az Egererdő Zrt. és a Készenléti Rendőrség lovas alosztály között évek óta jó a kapcsolat, a lovasrendőrök már ismerik az Eger és Ózd közötti veszélyeztetett területeket. A fenyőtolvajok is tartanak a lovas járőröktől, mert azok a legnehezebb terepen is utolérik a lopott fával menekülő tolvajokat, ráadásul a lovakról szinte hangtalanul tudják figyelni az erdőt.


Fotó: Police.hu

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a helyi erdészetek őrszolgálatával egyeztetve október vége óta hajtanak végre megerősített szolgálatot a falopások megelőzésére, december elejétől karácsonyig a fenyvesek környékére fektetnek nagyobb hangsúlyt. A rendszeres ellenőrzésekbe a helyi polgárőr szervezetek önkénteseit is bevonták, ráadásul ha megérkezik a december közepére várt havazás, akkor speciális eszközökkel, motoros szánokkal is percek alatt ott tudnak lenni, ahol motoros fűrész vagy fejszecsapások hangját hallják.

Homoki András vad-és erdőgazdálkodási igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a fenyvesekben karácsony előtt nincs is tervezett fakitermelés, vagyis ha itt valaki fát vág, az csak tilosban járhat. A tolvajok nemcsak az ellopott fa értékéért felelnek, hanem természetkárosítás miatt is, hiszen nem az erdőgazdálkodás számára vágásra érett, ipari hasznosításra alkalmas hatalmas fenyőket vágják ki, hanem a növendék fákat. A feketepiacon az 1,2-2 méter közötti fenyők a legkeresettebbek. A szakértő hozzátette, a karácsony előtti fenyőlopás nem magyar jellegzetesség, a szlovák, az ukrán, a román, de még a német rendőrségnek is ad munkát bőven az ünnepek előtt, ezért a rendőrség és az adóhatóság az innen érkező szállítmányok eredetét is rendszeresen ellenőrzi. A német rendőrök és erdőőrök pedig átvették azt az amerikai módszert, hogy a lopás miatt veszélyeztetett növendék fenyveseket december elején ételfestékkel permetezik le, a piros fenyőt lehetetlen eladni a piacon, a környezetre nem káros festékanyag pedig januárra lebomlik, a fenyőfák visszanyerik eredeti színüket.

Fotó: Police.hu

A rendőrség és az adóhatóság járőrei decemberben minden olyan tehergépjárművet átvizsgálnak, ami az erdei utakon, közvetlenül az erdők melletti kis utakon közlekedik. Korábban többször is előfordult, hogy a fatolvajok más jellegű rakomány közé eldugva akarták kicsempésztetni a lopott fenyőket, a sofőröknek nem éri meg kockáztatni, százezres bírságra számíthat az, aki belemegy egy ilyen alkuba, és leleplezi egy rutinellenőrzés.

Sajnos a fenyőfa nem olcsó, a kereskedők egy része is felvásárolja a feketén, jogsértő módon, engedély és eredetigazolás nélkül beszerzett karácsonyfának valót, ezzel tudja csak lenyomni az árakat. A hatóság a helyi piacfelügyelet ellenőreivel együtt naponta figyeli az engedéllyel rendelkező fenyőárusok készleteit, szigorúan odafigyelve az árubeszerzésekre. Ha valahol nem egyezik a nyilvántartás, a többlet arra utal, hogy az árus feketén, lopott áruval üzletel, a hatóság ilyenkor azonnal bevonhatja a kereskedelmi tevékenységre szóló engedélyt, lefoglalva a gyanús fákat.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.