Nem lesz védett az Óbudai-sziget

A kormány azért döntött az Óbudai-sziget kivonásáról, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2019. 05. 21. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány nem sokkal a szavazás előtt kivette a világörökségi státusra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet (Hajógyári-szigetet) – közölte tegnap a Népszava.

Lapunknak nyilatkozó kormányzati források elmondták: a kabinet azért döntött az Óbudai-sziget kivonásáról, mert a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné.

Az Óbudai-sziget jövőbeni hasznosításáról a kormány még nem döntött, de a korhű restauráció lehetőségét mindenképpen nyitva kívánja tartani. A sziget régészeti védelem alatt áll jelenleg is.

A területen található legértékesebb lelet a jelenleg másfél-két méter mélyen levő, nyolc-tízezer négyzetméteres helytartói palota, amely a II. században, Hadrianus császár uralkodása idején épült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.