Nem történt kilakoltatás Budafokon

Rágalom, hogy hajléktalanná tettek egy idős embert Budafokon – jelentette ki Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere. H. Károly maga kérte, hogy helyezzék el egy idősotthonban és leadta a kulcsait.

Magyar Nemzet Online
2019. 08. 15. 18:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Város Mindenkié elnevezésű csoportosulás nemrég több sajtóorgánumban is azzal vádolta meg Budafok-Tétény önkormányzatát, hogy kilakoltatott és hajléktalanná tett egy idős embert. Karsay Ferenc polgármester csütörtökön sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Kijelentette: a vádak megalapozatlan rágalmak, a szociális ügyben hozott intézkedések éppen azt szolgálták, hogy az idős férfi kérésére segítséget nyújtsanak az életvezetési gondjainak megoldásában. A történtekből azonban igyekeznek politikai ügyet faragni egy olyan csoport közreműködésével, amely semmilyen szakmai vagy törvényi előírásnak sem felel meg, nem bejegyzett szervezet.

A polgármester elmondta, H. Károly egy önkormányzati bérlakásban lakott, de azt annyira elhanyagolta, hogy a lakótársak kértek segítséget az önkormányzattól, mert elviselhetetlenné vált vele az együttélés. Elindult egy szabálysértési eljárás is a folyamatos bűz, a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt. A szociális szolgálat munkatársai régóta foglalkoztak a lakóval, többször felkeresték, felajánlották a segítségüket, de ezt a lakó többnyire elutasította. Voltak azonban olyan időszakok is, amikor együttműködőbb volt, egy ilyen helyzetben kérte az elhelyezését egy idősotthonba, és az erről szóló kérvényt aláírta, majd önként leadta a kulcsait. A bácsinak lakbérhátraléka is volt, de ezt a kérvényezés idején még rendezni lehetett volna.

Karsay elmondta, Budafok-Tétény hajléktalanságot megelőző prevenciós programja alapján nem engedik felhalmozódni a lakbérhátralékot, először fizetési felszólításokat küldenek, de egyben tájékoztatják a hátralékost a szociális szolgáltatásokról, közte a krízissegélyről, a hátralékkezelési tanácsadásról és egyebekről. Csak ezután kerül sor a bérleti szerződés felmondására. H. Károlynak a szociális szolgálat felajánlotta a pénzügyi segítséget, amit azonban a férfi visszautasított. Amikor a lakáskulcsát júliusban önként átadta, nem tették hajléktalanná, nem hagyták magára – közölte a polgármester. Több intézményt megmutattak, felajánlottak neki ideiglenesen, amíg végleges idősotthoni elhelyezést szereztek neki. Átmenetileg egy egyházi fenntartású szociális intézményben helyezték el, három ágyas szobában, ahová vihette legfontosabb holmiját. Ezt ő választotta, amit aláírásával megerősített. Innen azonban egy nap után egy fiatalember társaságában ismeretlen helyre távozott.

A Város mindenkié ugyanakkor nem segít H. Károly megtalálásában, a tárgyalási feltételéhez köti, hogy kapcsolatba léphessenek vele. Az idős emberről tehát jelenleg nem tudni hol van, ami igen veszélyes is lehet, hiszen, nem tudni megfelelő ellátásban részesül-e, megkapja-e a gyógyszereit, miként jut a nyugdíjához. A Város Mindenkié csoport egyelőre nem reagált. Legutóbbi nyilatkozatuk szerint H. Károlyt átmenetileg egy lakásban helyezték el. Szerintük jogellenes volt a baptisták szállójára vinni a férfit, hiszen az önkormányzat szerint is képtelen önmaga ellátására. Karsay Ferenc ezzel kapcsolatban közölte: csak azt állították, hogy az idős ember életvezetési gondjai miatt segítségre szorul, és ő maga is kérte ezt a segítséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.