Nézőpont Intézet: Eredményes évet zárt hazánk a közvélemény szerint

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy javult az ország általános és gazdasági helyzete az elmúlt esztendőben a Nézőpont Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatása szerint. A felmérésből az is kiderül, hogy az előttünk álló esztendővel kapcsolatban is optimisták honfitársaink.

2020. 01. 09. 11:12
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 57 százaléka szerint jól alakult az ország számára az elmúlt év, 55 százalék szerint pedig a gazdasági helyzet is javult a mögöttünk hagyott 365 napban – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. Az optimizmus a 2020-as évre is kitart: a megkérdezettek 54 százaléka szerint jól fog az országnak alakulni az idei esztendő. Ahogy 2016 óta minden évet, úgy a tavalyit is inkább kedvezően ítélik meg a magyar emberek: 57 százalékuk szerint 2019 jól alakult, az elégedettek aránya magasabb a 2016-os 49, a 2017-es 56 és a tavalyi 53 százalékos aránynál is. A 2019-es év megítélését az életkor kevésbé befolyásolta: a 18–29 éves fiatalok 56, a 60 évnél idősebbeknek pedig 58 százaléka gondolta azt, hogy Magyarországnak összességében jól alakult az elmúlt év.

A tavalyi esztendőben javult Magyarország gazdasági helyzete a magyarok 55 százaléka szerint, ez pedig azt jelenti, hogy összességében több mint négymillió felnőtt magyar elégedett a tavalyi gazdasági teljesítménnyel. Minden vizsgált társadalmi csoportban többségben voltak azok, akik szerint javult a gazdasági helyzet 2019-ben az országban. Az így vélekedők abszolút többségben voltak a férfiak (63 százalék) és a 60 évnél idősebbek (62 százalék) körében, illetve relatív többségben voltak a nők (48 százalék), valamint a 18–29 évesek (49 százalék) között. A gazdasági teljesítménnyel nem elégedettek aránya a nőknél 42, a fiataloknál 41 százalék volt, míg a 60 évnél idősebbeknél 31, a férfiaknál pedig 28 százalékpont. A magyarok 54 százaléka szerint 2020 összességében jól fog alakulni az országnak. A válaszadók abszolút többsége (55 százalék) szerint javul 2020-ban az ország gazdasági helyzete is.

A legbizakodóbb korcsoportot a fiatalok jelentik, ugyanis kétharmaduk – 65 százalékuk – szerint összességében jól fog alakulni az idei év, és gazdasági szempontból ugyancsak 65 százalékuk erre számít. A 2020-as esztendő a magyarok 34 százaléka szerint még a 2019-es évnél is jobb lesz, s csak a megkérdezettek 19 százaléka gondolta azt, hogy rosszabbul alakul. Összefoglalva elmondható, hogy a múlt évvel elégedettek, az előttük álló esztendővel kapcsolatban pedig optimisták a magyarok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.