Niedermüller nem kér bocsánatot

Semmiféle bocsánatkérésre, korrekcióra nem hajlandó Niedermüller Péter, aki rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat. Noha szavaival kapcsolatban félremagyarázást emlegetett, a DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere megerősítette: a fehér, keresztény Európa számára „a lehető legrémisztőbb ideológia”. Vezető kormánypárti politikusok mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Jobbik is tiltakozott Niedermüller rasszista, kirekesztő szavai miatt, amelyek ellen ma tüntetnek a VII. kerületi polgármesteri hivatalnál. Karácsony Gergely úgy reagált: „Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező.”

Bákonyi Ádám
2020. 01. 30. 5:55
null
A DK elnöke mindmáig nem szólalt meg helyettese botrányos rasszista kirohanása kapcsán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– De nem ám! – felelte büszkén, mosolyogva Niedermüller Péter az ATV-ben arra a kérdésre, hogy bocsánatot kér-e a napokban tett és széles körű tiltakozást kiváltó szavai miatt, miszerint a fehér, keresztény heterosze­xuális ­férfiak „rémisztő képződmények”, amelyek között „azért nők is vannak”, rosszal­lóan hozzátéve: „ez a családelképzelés”.

A DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere félremagyarázást emlegetve állította: arról beszélt, hogy a kormány „a megkülönböztetéseken, diszkriminációkon keresztül hogyan hoz létre egy politikai csoportot. Ez a fehér, keresztény, heteroszexuális.” Magyarázkodása után Niedermüller mégis megerősítette, hogy utóbbi számára „a lehető legrémisztőbb ideológia”.

– Ilyen típusú sértegetéseket eddig csak a külföldi nyilvánosságban hallottunk, de a Gyurcsány-párt most Magyarországon is meghonosította. Sokszor gondoltuk már róluk, hogy lementek a közélet legaljára, de még mindig tudnak lejjebb merészkedni – mondta a Pestisrácok.hu-nak a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A DK elnöke mindmáig nem szólalt meg helyettese botrányos rasszista kirohanása kapcsán
Fotó: Mirkó István

Dömötör Csaba szerint általános jelenség a baloldalon, hogy a sorozatos választási fiaskók miatti feszültségüket a magyarokon töltik ki. – Nem a mostani az első eset: korábban patkányoztak, birkához is hasonlították őket, a Jobbik pedig indiánokhoz hasonlította a külhoni magyarokat – mondta Dömötör Csaba.

Novák Katalin a Mandiner.hu-n közzétett írásában úgy fogalmazott: „tiltakozom Niedermüller Péter gyűlöletkeltő szavai ellen. Tiltakozom az ellen, hogy a magyarok jelentős részét valaki rémisztő képződménynek nevezze.

Tiltakozom az ellen, hogy a keresztény, heteroszexuális, fehér embereket pusztán e tulajdonságaik miatt bárki a fejlődés, a kreativitás akadályozójának minősítse.” A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár további tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy „a széles nyilvánosság előtt vallási meggyőződés, szexuális orientáció és bőrszín miatt bárkit megbélyegezzenek, ellenük uszítsanak”, illetve hogy „a férfi és nő kapcsolatán alapuló család megvetendő, ami felett eljárt az idő”.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV-nek kijelentette: elfogadhatatlan, durván rasszista, megbélyegző és uszító Niedermüller Péter kijelentése. Közölte: várják a DK válaszát arra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a fehér, keresztény, hetero-sze­xuális emberek rémisztő képződmények.

Az ügyben megszólalt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is. Mint közleményükben fogalmaztak, „szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt”.

Hozzátették: tehette ezt a megszólaló úgy, hogy kijelentésétől – tudomásuk szerint – eddig sem a kereskedelmi csatorna, sem pártja, sem a hasonló esetekben többször fellépő érdekvédelmi szervezetek határozottan nem határolódtak el. A Jobbik úgy látja: Nieder­müller Péternek nincsen keresnivalója a közéletben, ha szerinte belefér a többségi magyar társadalom lenézése, megalázása. – Reméljük nem az az oka a gyűlölködésnek, hogy ő maga is fehér bőrűnek született Magyarországon – írta közleményében a párt.

Niedermüller rasszista, kirekesztő szavairól – amelyek ellen a helyi Fidesz és a Fidelitas ma 17 órára tüntetést szervezett a VII. kerületi polgármesteri hivatal elé – ugyanakkor egészen másként vélekedett Karácsony Gergely. A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint elhatárolódik-e a DK alelnökének kijelentéseitől, a főpolgármester azt mondta: „én egy fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagyok, és nem érzem magam megbántva a polgármester úr mondatai által, bár azok félreértelmezhetők”.

Karácsony továbbá úgy fogalmazott: „örülök annak, hogy a Fidesz úgy érzi, hogy a demokratikus jogaival élni kell, és tüntetni fog ez ellen. Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező. És az, hogy polgármester úr egészen pontosan mit akart mondani, azzal kapcsolatosan az ő véleménye engem jobban érdekel, mint, mondjuk, Bayer Zsolté.”

A jellembajnok

Tetemes tartozásokat hagyott maga mögött Nieder­müller Péter, amikor 2004 decemberében egyik pillanatról a másikra eltűnt a berlini Humboldt Egyetemről, ahol tíz évig dolgozott – derült ki abból a levélből, amit még 2006-ban küldött szét a világ számos tudományos intézetének, így az MTA-nak is Wolfgang Kaschuba professzor, az Európai Néprajzi Intézet vezetője és Rolf Lindner professzor. Eszerint Niedermüller tettét azzal próbálta elsimítani, hogy az egyetem felé olyan információkat juttatott el, amelyek szerint súlyos beteg, ám kiderült, hogy ebből egy szó sem volt igaz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.