Niedermüller Péter megszabadulna a VII. kerületi EröMűvháztól

Pártfunkcióra használná Niedermüller Péter DK-s polgármester Erzsébetváros történelmi-kulturális épületét, a Wesselényi utcai EröMűvházat. A városvezető azzal érvel az épület bezárása mellett, hogy az önkormányzat így spórolna a költségvetésén, miközben a közösségi ház személyzetének havi 650 ezer forintért bérel irodát. Ez már a második kulturális központ, amelyet a baloldal bezárat, korábban Pikó András rendelte el a Józsefvárosi Galéria üzemelésének megszüntetését.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 26. 12:27
null
Niedermüller Péter azt állítja, hogy nem tudott semmit a lopásról Fotó: MOHAI BALÁZS Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozik a Fidesz az ellen, hogy egy valóságos DK kampányközpontot alakítson ki Niedermüller Péter Budapest egyik közösségi-kulturális ékéből, amely eddig nemcsak a kerület közösségét, hanem az egész fővárost szolgálta rendezvényeivel – mondta a Magyar Nemzetnek a VII. kerület fideszes önkormányzati képviselője. Bajkai István hangsúlyozta, a Wesselényi utca 17. szám alatt álló erzsébetvárosi EröMűvház a magyar kultúra napján a baloldal jogi kijátszásának esett áldozatul, amelyet a DK-s polgármester saját haveri csoportjának kezébe adja.

– Ez azt jelenti, hogy a székház innentől kezdve kizárólagosan egy bérlő kezébe fog kerülni, aki saját maga dönti el, hogy kit enged oda be, hogyan használja, üzemelteti ezt az épületet és milyen bérleti feltételeket alakít ki

– hívta fel a figyelmet a képviselő, aki megjegyezte: az épület sorsát továbbá megpecsételi, hogy egy hosszú, öt éves, tehát önkormányzati cikluson is átnyúló bérleti szerződést kötöttek meg, ami további tizenöt évvel meghosszabbítható.

Az is kiderült, hogy a pályázat beadására mindössze kéthetes határidőt tűztek ki. – Tehát már megvan, hogy kinek akarják kiadni az épületet, hiszen ennyi idő alatt nem mérhetők fel többek között az épület műszaki viszonyai, költségei vagy a vízkarbantartási szerződése – fogalmazott Bajkai István, aki hozzátette:

a pályázatok ismertetése zárt körben, közjegyző jelenléte nélkül megy majd végbe, így ez lehetőséget biztosít a későbbiekben a manipulációkra és a visszaélésekre.

A képviselő ismertette, az épület bezárása mellett a polgármester úgy érvelt, hogy „az önkormányzatokkal kapcsolatos elvonásokból csökkent az önkormányzat jövedelme”. – Ehhez képest szórják a pénzt, mivel havi 650 ezer forintért bérelnek a Rákóczi úton irodát a művelődési központ személyzetének – hangsúlyozta Bajkai István, majd közölte, most készítik elő petíció indítását a Fidesz helyi elnökségével annak érdekében, hogy baloldali kultúrcsapatok ne játsszák ki Budapest egyik legjobb hangzású termével bíró épületét.

A szecessziós jegyeket is felmutató eklektikus épület azonban nemcsak funkciója miatt tekinthető a főváros egyik nagy kincsének: 1905-ben építették Kopeczek György terve alapján, és annak idején a Székesfővárosi Cipész Ipartestület Székházává vált. Ezt követően, 2004 őszétől Civil Házként, majd 2005. július elsejétől Közösségi és Művelődési Házként funkcionált, jelenleg Erzsébetváros közösségi házaként szolgálja ki a kerület kulturális életét.

A fővárosi baloldali vezetés nem először zár be történelmi–kulturális intézményt. Pikó András, a VIII. kerület balliberális polgármestere, szintén költségvetési megszorításokra hivatkozva döntött úgy, hogy bezárja a Józsefvárosi Galériát. A szellemi műhely hivatalos közösségi oldalán érthetetlennek tartja az okokat, hiszen a kerület költségvetésének fél százalékát sem teszik ki a kiadásaik, cserébe értéket teremtettek, tehetséges művészeknek megjelenést biztosítottak és nagyszerű közösséget hoztak létre. – Évekkel ezelőtt szinte a nulláról építettük újjá a galériát, az akkori vezetés minden támogatást megadott ehhez. Most vége.

Bármi nemű előzetes egyeztetés nélkül kerülünk utcára, ám nem magunkért aggódunk, hanem azokért, akik szerették a galériát, akiknek fontos a kultúra, akik velünk együtt hisznek abban, amit csináltunk

– írták bejegyzésükben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.