Jövőre alacsonyabb áfa mellett lehet új otthonhoz jutni + videó

Az új építésű lakások áfája ismét 5% lesz 2021-től, akik csokkal vásárolnak, ezt is visszaigényelhetik – mondta a Facebookra feltöltött videójában Novák Katalin.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 14:27
NOVÁK Katalin sajtótájékoztató
Felkerül a tető az építményre, azaz kész az új otthonteremtési program Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elsejével indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja – mondta el közösségi oldalán közzétett videójában Novák Katalin családügyi miniszter. A program egyik eleme az új építésű ingatlanok áfájanak újbóli 5 százalékosra való leszállítása. A kormány már korábban is élt ezzel az eszközzel, 2016–2019 között szintén ötszázalékos volt az új otthonok áfája. A lakások áfája idén 27 százalék volt,

2021-től viszont ismét 5 százalékra csökkentik, sőt akik a csokot használják ingatlanvásárláshoz, még ezt is visszaigényelhetik, tehát teljesen áfamentesen juthatnak az új otthonukhoz.

Novák Katalin videója alapján két feltétele van az áfacsökkentés igénybevételének, az egyik, hogy 2021. január 1-je után vásároljunk, a másik pedig, hogy ha új lakást veszünk vagy építtetünk, az ne legyen nagyobb területű 150 négyzetméternél, házak esetén pedig 300 négyzetméter a felső határ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.