Önből is lehet hős a Vöröskeresztnél

A Magyar Vöröskereszt évek óta rendszeresen szervez elsősegélynyújtást népszerűsítő foglalkozásokat, de igyekeznek mostantól egységes arculatot és kommunikációt biztosítani mindezeknek. A cél természetesen az, hogy minél több embernek megtanítsák: hogyan lehet megmenteni egy életet.

Szilágyi Anna
2019. 08. 06. 7:20
null
Bárkinek ingyen megtanítják, hogyan nyújtson elsősegélyt az arra rászorulónak Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vöröskereszt újra elindítja Hősképző programját: ingyenes elsősegélynyújtást népszerűsítő és oktató foglalkozásokat szerveznek országszerte. Idén immár négy hónapon keresztül, augusztustól november végéig várják az érdeklődőket minden korosztályban.

Újítás, hogy egyre inkább igyekeznek a pszichoszociális felkészítést a tanfolyamok részévé tenni, hiszen a lelkierőn is múlik, hogy valaki helyt tud-e állni egy éles helyzetben. A Hősképző programra jelentkezők olyan hasznos, gyakorlati tudásra tehetnek szert, amellyel a mindennapi életben előforduló rosszullétek és kisebb balesetek ellátását ismerhetik meg – mondta el lapunknak Kovács Dávid, a Vöröskereszt elsősegélynyújtási szakmai vezetője.

A program tavaly ősszel összesen 119 rendezvényen csaknem tízezer résztvevő számára biztosított lehetőséget elsősegélynyújtó ismeretek megszerzésére, illetve meglévő tudásuk felfrissítésére. – Idén kétszer annyi résztvevőre számítunk, mint tavaly, nemcsak azért, mert négy hónapig tart a kampány, hanem mert az emberek is egyre nyitottabbá válnak az önkéntes segítségnyújtásra – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Bárkinek ingyen megtanítják, hogyan nyújtson elsősegélyt az arra rászorulónak
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kovács Dávid szerint nagy hagyománya van az önostorozásnak a magyarok körében, ami az elsősegélynyújtásra is igaz: például újra és újra felkerülnek olyan videók, ahol rejtett kamerával veszik fel, hányan nem mennek oda segíteni, ha valaki rosszul lesz, ilyet azonban bárhol a világon lehetne készíteni. – Igenis látok változást, egyrészt jobban része lett a közbeszédnek az elsősegélynyújtás, és szinte mindenki hallott már a nyilvános defibrillátorokról, így éles helyzetben könnyebben eszükbe juthat.

Másrészt a mentőszolgálatnál a diszpécserek arra is fel vannak készülve, hogy a segélyhívás végén vonalban maradva lépésről lépésre segítenek az újraélesztésben. Tehát a technológiai és a kommunikációs környezet is jobbá vált – emelte ki a Vöröskereszt munkatársa.

Az elsősegélynyújtás-oktatás módszertanában még érdemes lenne fejlődni – legyen szó iskolákról, munkahelyekről, jogosítvány előtti kurzusokról –, mert a frontálisan oktatott elmélet, a lexikális tudás nem elég: attitűdformálásra és minél több gyakorlatra lenne szükség. Ugyancsak hiányzik a legtöbb tanfolyamon a pszichoszociális felkészítés, pedig a lelkierőn is múlik, hogy valaki helyt tud-e állni egy éles helyzetben – mutatott rá Kovács Dávid.

– Nem pénzkérdés, hogy az oktatás részévé tegyék az interaktivitást és hogy segítsenek a lelki felkészülésben: mi is erre törekszünk a Vöröskeresztnél – összegezte a szakmai vezető.

A szervezet már évek óta rendszeresen szervez elsősegélynyújtást népszerűsítő foglalkozásokat, többek között fórumokon, falunapokon, állásbörzéken, egészségnapokon, expókon, iskolai rendezvényeken és fesztiválokon, de igyekeznek mostantól egységes arculatot és kommunikációt biztosítani mindezeknek. Nagyon szerteágazó programokkal találkozhatnak az érdeklődők idén.

A Sziget Fesztiválon Superhuman Project címmel szerveznek programokat, míg Tolna megyében többek között egy nyári gyerektábor témája, kerettörténete volt a hősképzés.

A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Például augusztus 12-én, a fiatalok világnapján az új generáció felkészítésével és a gyermekek elsősegélynyújtásával foglalkoznak, szeptember 14-én, az elsősegélynyújtás világnapján a laikus segítőket érő lelki hatásokra hívják fel a figyelmet.

Október 16-án az újraélesztés világnapja kerül a középpontba, míg november 27-én a magyar véradók napja lesz, amelyen a véradással történő segítségnyújtást is népszerűsítik.

A program országos, szinte az összes megyében megvalósul. A pontos helyszínekről és időpontokról a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinél vagy a www.voroskereszt.hu oldalon tájékozódhatnak a jelentkezők.

A Hősképző program a felnőttlakosság megszólítása mellett a fiatalok – elsősorban az általános és középiskolás korosztály – elérésében sikeres. A tizennyolc éves Viroszt Eszter nemcsak részt vett hasonló elsősegélynyújtó képzéseken, hanem ma már a Vöröskereszt elkötelezett önkéntese is, aki igyekszik továbbadni kortársainak és a még fiatalabbaknak a már megszerzett tudását.

– Már általános iskolában elsősegélynyújtó szakkörre jártam, később versenyekre is, így kerültem kapcsolatba a Vöröskereszttel – mesélte lapunknak. Tavaly az újraélesztés világnapján önkéntes társaival közösen szervezett Heves megyében újraélesztési versenyt, öt középiskola és az Eszterházy Károly Egyetem bevonásával. – Igyekeztünk minél több tanulót, tanárt és iskolai dolgozót bevonni, hogy próbálják ki az újraélesztést: a verseny abból állt, hogy melyik intézmény csapata tud több embert elérni.

Egy nap alatt 1658 ember gyakorolta az újraélesztést, így azt gondolom, sikeres volt a kezdeményezés – fejtette ki a fiatal lány. Viroszt Eszter ezenkívül már több Hősképző programon is részt vett szervezőként, a nagyobb cégeknek szóló újraélesztési bemutatóktól kezdve az óvodásoknak szóló játékos ismeretterjesztésig, illetve rendszeresen segít tömegrendezvényeket biztosítani.

A SzívCity applikációt – amely értesíti a felhasználókat, ha a közelükben valakinek újraélesztésre van szüksége – Eszter is letöltötte a telefonjára, és elmondása szerint egyre több fiatal ugyanúgy riasztható, ha elsősegélynyújtásról van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.