Soha nem voltak még ilyen jók a magyar–szlovák kapcsolatok + videó

Orbán Viktor kedden a karmelita kolostorban fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt. A magyar miniszterelnök a találkozón kijelentette, hogy az elmúlt tíz év mérlegét megvonva soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most. A szlovák miniszterelnök mások mellett a térségbeli innovatív és kölcsönös fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI, facebook.com/orbanviktor2021. 06. 29. 14:33
null
Forrás: facebook.com/orbanviktor

Orbán Viktor kedden a karmelita kolostorban fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt. A magyar miniszterelnök a találkozón kijelentette, hogy az elmúlt tíz év mérlegét megvonva soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most. A szlovák miniszterelnök mások mellett a térségbeli innovatív és kölcsönös fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az elmúlt tíz év mérlegét megvonva soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden a karmelita kolostorban fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt.

Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: Németország és Ausztria után Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, tízmilliárd eurót meghaladó forgalommal. Hozzátette: ebben az évben a növekedés már meghaladta a kilenc százalékot.

Heger: fontosak az innovatív és kölcsönös projektek

A térségbeli innovatív és kölcsönös fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet a szlovák miniszterelnök a magyar vendéglátójával közösen megtartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Innovatív és kölcsönös fejlesztések jellemzik a Magyarországot és Szlovákiát is magába foglaló térséget. Ezeket a jövőben is erősíteni kell

– mondta Eduard Heger.

A szlovák kormányfő kiemelte az infrastruktúrafejlesztést, azon belül is az energetikai projekteket.

Eduard Heger fontos szomszédnak nevezte Magyarországot.

Azt mondta, hogy országa minden polgárának, így a kisebbségeknek is a miniszterelnöke kíván lenni. – Azt szeretném, hogy Szlovákia minden polgára otthon érezze magát az országban – fogalmazott Eduard Heger.

A szlovák kormányfő köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet a koronavírus-járvány alatt Magyarországtól kapott, a medikusok munkájáért és a lélegeztetőgépekért. Egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy a világjárvány azok számára ért véget, akik megkapták az oltást a koronavírus ellen.

Közös sikertörténetek

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örülnek annak, hogy szlovák befektetők is megjelentek Magyarországon, és így a gazdasági mozgás kölcsönössé vált.

Nagyszerű hírnek nevezte, hogy a nehéz 2020-as évben is fogadhatott Magyarország befektetőket Szlovákiából.

Hozzátette: ehhez az kell, hogy két jó hangulatban lévő és magát sikeresnek tekintő ország találkozzon. A miniszterelnök Szlovákia elmúlt tízéves teljesíményét „fantasztikus sikertörténetnek” nevezte, kiemelve, hogy saját sikerek mellett vannak közös sikertörténetek is.A kormányfő a két ország közös eredményeit sorolva elmondta:

a komáromi hidat már átadták, a Miskolcot Kassával összekötő autópálya hamarosan elkészül, a jövő héten pedig új Ipoly-híd alapkövét teszik le. Kiemelte: 2023-ig hat újabb határátkelési pont jön létre a két ország között.

Arra is a kitért, hogy május óta üzemelnek a két országot összekötő villamosenergia-hálózat elemei, a gázvezetékek is össze vannak kötve egymással, és ennek a kapacitásbővítésén is dolgoznak. Nagy terv, hogy a két ország két fővárosát gyorsvasút kösse össze, úgy hogy ezzel Prágába és Varsóba is el lehessen jutni – tette hozzá.

Úgy vélte:

most már csak egy kis szerencse kell, és akkor a gazdasági újraindításnál is olyat mutatnak a világnak, amilyet ma még kevesen gondolnak.

Közös célok Európában is

A magyar kormányfő jelezte: Magyarország és Szlovákia

a nyugat-balkáni bővítés ügyében „egy hangszeren játszik”, a migráció kérdését ugyanúgy ítélik meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos.

Az Európa jövőjéről szóló vitára vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta: Magyarország nem hallgatni fogja a vitát, hanem elmondja a véleményét. Jelezte: a külföldi lapokban feladott hirdetések a magyar kormány hivatalos álláspontját rögzítik. Hozzátette: a vitában részt vesz majd a magyar parlament is, a házelnök tájékoztatása szerint ősszel a Ház is el akar fogadni a témában egy dokumentumot.

A magyar kormányfő „becsületbeli kérdésnek” nevezte a vitában való részvételt,

és reményét fejezte ki, hogy a vita lezárásaként össze fognak hívni valamilyen európai konvenciót, ahol a tapasztalatok alapján megkezdődik a tárgyalás arról, az unió alapszerződését mely pontokon érdemes módosítani, és hogyan kell hozzáigazítani a jövőhöz.

Eduard Heger fontosnak nevezte az unióban zajló vitákat. Kijelentette ugyanakkor, hogy amikor a közösség jövőjéről folyik a diskurzus, üdvös lenne, ha a közösség azon alapvető értékeire is figyelnének, amelyeknek köszönhetően béke van Európában.

Olyan értékeket emelt ki, amelyek elnyomását a térség már megélte a kommunizmusban: az emberi jogokét és a szólásszabadságét.

A magyar miniszterelnök az európai klímavédelmi célokra és karbonadóra vonatkozó kérdésre válaszolva megerősítette: a kormány rossz ötletnek tartja azokat az elképzeléseket, hogy a klímavédelem érdekében adóztassák meg a családi házakat és a családi autókat. Jelezte:

a V4 országai eddig egyhangúlag ez ellen beszéltek, és reméli, hogy ez az egyetértés megmarad.

A szlovák kormányfő az unió klímacéljait érintő kérdésre azt mondta: Szlovákia gazdasága a nehéziparon alapszik, annak újraindítást meg kell kezdeni. Heger hozzátette, hogy

segíteni kívánják a termelőket a kibocsátás csökkentésében.

Minden támogatást megkapnak a nemzeti közösségek

A magyar kormányfő megerősítette:

a Magyarországon élő szlovákok meg fognak kapni minden támogatást, amely a kulturális, oktatási és politikai identitásukhoz szükséges.

Hozzátette: a budapesti szlovák kulturális központ kialakításához is nagy összegekkel járulnak hozzá.

Kiemelte: miután ez egy érzékeny kérdés, arra kérte a szlovák miniszterelnököt, hogy ha bármilyen nehézséget lát a magyarországi szlovákok tekintetében, akkor közvetlenül tárgyalják meg ezeket a kérdéseket. Orbán Viktor megköszönte a szlovák kormányfő „nagyvonalúságát”, hogy hasonló nyitottságot mutat a Szlovákiában élő magyarok ügyében, és

reményét fejezte ki, hogy a szlovák és magyar népcsoportok nem elválasztó, hanem összekötő kapcsai lesznek a két nemzetnek.

(A borítóképen Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák miniszterelnök a budavári karmelita kolostorban. Fotó: Facebook.com/orbanviktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.