Összekovácsolta a polgárokat a járvány miatti vészhelyzet

A gazdaság helyreállításához komoly forrásokra van szükség, és ehhez mindenkinek, még az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere. Papp László kiemelte: mindent megtesznek a több mint négyezer, önkormányzati rendszerben dolgozó munkatársukért, és próbálják továbbra is magas színvonalon működtetni a várost.

2020. 04. 09. 6:14
null
Debrecenben átérzik az emberek szorult helyzetét, és a lakosság mellé áll az önkormányzat Fotó: TAMAS_BORBELY_PHOTOGRAPHER_HUNGARY Forrás: MJVSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány közel egy hónapja rendelt el veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt, és azóta intézkedések sorát hozta meg. Milyen feladatokat, döntéseket követelt meg öntől az elmúlt néhány hét?

– A kormány intézkedéseivel párhuzamosan Debrecen is készül és készült a helyzet kezelésére, és olyan döntéseket hoztunk, amelyek hozzájárulnak a kabinet törekvéseinek sikeréhez. A kormány önkormányzatokkal kapcsolatos döntései meghatározzák a mozgásterünket, kijelölik az utat, amit nekünk is követni kell, így például hozzá kell járulnunk a védekezés költségeihez. Másrészt az önkormányzatok a kormányzati döntések hatékonyságának növelése érdekében szintén tettek intézkedéseket. Az elsők között zártuk be a közintézményeinket annak érdekében, hogy csökkentsük a személyes találkozások számát. Az iskolák mellett bezártak az önkormányzati bölcsődék és óvodák, valamint a kulturális intézmények, a szociális otthonokban pedig látogatási tilalmat rendeltünk el. Megszerveztük a 65 év felettiek ellátását, létrehoztunk egy ügyfélszolgálati központot, ahol 8 órától 16 óráig három telefonszámon kilenc munkatárs fogadja a bejelentéseket. Ha valakinek segítségre van szüksége, akkor a városban működő család- és gyermekjóléti központ munkatársai járnak el az ügyekben.

– Mi jelenti ebben a helyzetben a legnagyobb kihívást Debrecen polgármesterének?

– Két fronton küzdünk, egyrészt az egészség, másrészt a munkahelyek megőrzéséért dolgozunk. Az egészség megőrzése szempontjából a kormány döntései a legfontosabbak, de a városban mi is igyekszünk mindent megtenni az emberek védelméért. A tömegközlekedésben részt vevő járműveket az első perctől kezdve folyamatosan fertőtlenítjük, és mivel érzékeljük, hogy megváltozott az utazási igény, átdolgoztuk a menetrendet. Átalakítottuk a járatsűrűséget, de tekintettel voltunk a műszakváltásokra, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokra.

– Mit tettek a munkahelyek megőrzéséért?

– Igyekszünk a munkaerőt megtartani a város intézményeinél, a hivataloknál és a nonprofit szervezeteinknél, és ameddig csak lehet, nem döntünk leépítésekről. Ez fontos célkitűzés, hiszen több mint négyezer ember dolgozik a teljes önkormányzati rendszerünkben. Reméljük, hogy a válság néhány hónapnál nem tart tovább, ebben az esetben kezelni tudjuk a helyzetet. Fontos megjegyezni, hogy a főváros után Debrecen működteti a legnagyobb önkormányzati vagyonkezelő céget, ahol több fontos döntést hoztunk. Ezek az intézkedések egyrészt segítik a vagyonkezelővel kapcsolatban álló gazdasági szervezetek talpon maradását, másrészt a munkahelyek megőrzését szolgálják. Vannak olyan társaságok, amelyek leálltak, ilyen például a Debreceni Gyógyfürdő Kft. Érdekes körülmény, hogy az ország egyik legnagyobb strandfürdőfejlesztése májusban fejeződik be a városban, de könnyen elképzelhető, hogy ebben az évben nem is tudjuk majd megnyitni. Ezeknél a cégeknél a munkabér hetven százalékát kapják meg a dolgozók, de egyelőre mindenki maradt a helyén. Ezt május végéig biztosítani tudjuk, azután ezeket a döntéseket felül kell majd vizsgálni. Ki kell térni a város ingatlanvagyonára is, ami igen jelentős, mivel az önkormányzat korábban nem engedte privatizálni a belvárosi üzlethelyiségeit. Itt azt a döntést hoztuk, hogy a veszélyhelyzet időszakára kilencvenszázalékos bérletidíj-elengedést alkalmazunk azoknál, akik bezártak és nem tudják működtetni üzletüket. Ennek az összegnek a felét kell jövőre visszafizetni tizenkét havi részletben, ha az élet visszazökken a normális kerékvágásba.

– Ismeretei szerint Debrecen és térsége mennyire tartozik a fertőzött régiók közé?

– Debrecen fegyelmezett, konzervatív város, ahol az emberek teljes mértékben betartják a kijárási korlátozást, az utcák szinte teljesen kiürültek. Ennek köszönhetően nagyon jó a helyzet, de továbbra is óvatosnak kell lennünk.

Papp László: Úgy kell gazdálkodnunk, hogy 2021-ben is talpon tudjunk maradni
Fotó: MJVSZ

– A Debreceni Egyetem az ország egyik tudományos központja. Folyik-e bármilyen kutatás az intézményben a járvánnyal kapcsolatban?

– Az egyetem bekapcsolódott a koronavírussal kapcsolatos kutatásokba, amelyeket a kormány fog össze. Az intézmény a saját tudományos potenciáljával, kapacitásával részt vesz a kutatási programokban, és bízom benne, hogy még ebben az évben sikerül megtalálni az ellenszert.

– A járvány miatt a gazdasági élet szereplőinek komoly bevételkieséssel kell számolniuk, és a társaságok munkavállalók elbocsátására kényszerülhetnek. Egyeztetett erről a nagyobb debreceni cégek vezetőivel?

– Természetesen igen. Még a polgármesterré választásom után, 2015-ben létrehoztunk egy város- és gazdaságfejlesztési szervezetet, az EDC Debrecen Nonprofit Kft.-t, ennek egyik divíziója a nagyvállalatokkal és a befektetésekkel, míg a másik a kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozik. A veszélyhelyzet elrendelése óta ezeken keresztül is folyamatosan kapcsolatban vagyunk a cégekkel és figyelemmel kísérjük a működésüket. A társaságok egyelőre működnek, de – főleg a kis- és közepes vállalkozásoknál – szinte biztos, hogy lesznek elbocsátások. Éppen ezért hoztuk létre a segélyalapunkat, amelynek önkormányzati, céges és magánadományozásból több mint negyvenmillió forintja van. Magam az áprilisi fizetésemet ajánlottam fel a célra, csakúgy, mint a teljes városvezetés és a Fidesz-frakció.

– Milyen programokkal tudja segíteni a város a debreceni cégeket, ha erre szükség lesz?

– Ezt a nagyságrendet nem elsősorban önkormányzati kompetenciával lehet kezelni, főleg a központi forráselvonások és intézkedések után. Mi az önkormányzati cégek, intézmények több mint négyezer munkahelyét próbáljuk megmenteni, és közben működtetnünk kell a várost is. Nekünk az önkormányzat működőképességének megőrzése és az emberek megvédése lebeg a szemünk előtt.

– Hogyan érinti a megyeszékhely gazdasági pozícióit a járvány? Szükség lehet a költségvetés átdolgozására?

– Az, hogy a gépjárműadó a központi kasszába kerül, a felszíni parkolást pedig mindenhol ingyenessé tette a kormány, milliárdos veszteséget jelent Debrecennek. Emellett jelentős helyiadóbevétel-kieséssel kell számolnunk, ami jövőre jelentkezik majd, ezért idén úgy kell gazdálkodnunk, hogy 2021-ben is talpon tudjunk maradni. Az álláspontom azonban az, hogy a kormány professzionálisan kezeli a helyzetet, a járvány terjedése, a felismert megbetegedések száma még mindig kezelhető mederben van. A másik fronton, a gazdaság helyreállításához azonban forrásokra van szükség, és ehhez mindenkinek, még az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk. Ilyenkor nem a nyavalygásnak van itt az ideje, hanem a cselekvésnek. Az azonban biztos, hogy az idei 161 milliárd forintos költségvetésünket év közben át kell majd terveznünk.

– Hogy alakulnak a városban a fejlesztések? Lehet olyan, amelyet felfüggesztenek vagy meg sem valósul?

– Azon dolgozunk, hogy a beruházásainkat is fent tudjunk tartani, ami azért sem egyszerű, mert a fejlesztések nemcsak uniós és központi, hanem helyi forrásból is folynak. Ezeket pedig már csak azért is meg kell óvni, mert a beruházások munkahelyeket is jelentenek. Éppen ezért csak a holdingnál folyó fejlesztéseket ütemeztük át 2021-re, a városi beruházásokat viszont teljes egészében szeretnénk végrehajtani.

– A sajtó egy sor hétköznapi hősről beszámolt már, akik a járvány idején erejükön felül segítenek másokon. Debrecenben is jelen van a segítő szándék?

– Szerencsére igen, nagyon sok cég és magánszemély keres meg ötleteivel, felajánlásaival, legutóbb egy társaság örömzenével kedveskedett az embereknek az egyik nagy lakótelepen. Ezek a cselekedetek sok erőt adnak mindannyiunknak, a válsághelyzet összekovácsolja az embereket. Büszke vagyok a debreceniekre, hogy felelősségteljesen és türelmesen segítik egymást.

– Debrecen hamarosan a város napját ünnepli. Milyen programokkal emlékeznek meg a jeles napról?

– Furcsa városnap lesz, nem hiszem, hogy volt hasonló, amióta április 11-én tartjuk az ünnepet. Nem lesz ünnepi közgyűlés, és nem adjuk át most a díszpolgári és Pro Urbe címeket sem. Dönthettem volna a díjazottakról egy személyben, de úgy gondolom, hogy egy ilyen kérdésben közgyűlési megerősítés kell. Nem kizárt, hogy a díjakat október 23-án adjuk majd át. Ettől függetlenül videóüzenetekkel készülünk, és zászlófelvonással emlékezünk a város napjára. Neves debreceni művészek közreműködésével pedig egy kisfilmet készítünk, amelyben arról beszélnek majd, hogy mit jelent nekik Debrecen. Óriá­si szükség van most a megerősítésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.