Parlamenti vizsgálat indulhat Gyurcsány ellen

Még a héten kezdeményezi Gyurcsány Ferenccel szemben a vagyon­nyilatkozat-tételi eljárást a mentelmi bizottságnál Hollik István – értesült a Magyar Nemzet. Mindeköz­ben az Állami Számvevőszéknél folyamatban van hét párt, köztük a DK 2017–2018-as gazdálkodásának ellenőrzése, ami azért lehet érdekes, mert Gyurcsányék ezen időszakra vonatkozó pénzügyi beszámolói korábban sem voltak mentesek az ellentmondásoktól.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 21. 5:50
null
A DK-vezér ellen még a héten vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezhetnek Fotó: Mirkó István

Még a héten kezdeményezi Gyurcsány Ferenccel szemben a vagyon­nyilatkozat-tételi eljárást a mentelmi bizottságnál Hollik István – értesült a Magyar Nemzet. Mindeköz­ben az Állami Számvevőszéknél folyamatban van hét párt, köztük a DK 2017–2018-as gazdálkodásának ellenőrzése, ami azért lehet érdekes, mert Gyurcsányék ezen időszakra vonatkozó pénzügyi beszámolói korábban sem voltak mentesek az ellentmondásoktól.

A DK elnökének pénzügyei körül ki-be röpködnek milliárdok és százmilliók – fogalmazott a múlt héten Hollik István arról, hogy a Fidesz–KDNP vagyonnyi­latkozat-tételi eljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, akit hiába kértek arra, hogy tisztázza zavaros anyagi helyzetét.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzet megkeresésére most közölte, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökénél még a héten kezdeményezi az eljárás megindítását. Ismert: miután leadta vagyonnyi­latkozatát, annak részletes elemzése alapján a Világgazdaság megállapította, hogy Gyurcsány vagyonában 1,1 milliárd forint útja homályban marad.

„Hacsak azt nem feltételezzük, hogy a pártelnök havi átlagban valamivel több mint 23 millió forintot költött az elmúlt négy évben” – fogalmazott a lap. A DK ekkor közleményben magyarázta az összeg sorsát, ám még ez alapján is mintegy félmilliárd forintnyi tétel elszámolásával adósok maradtak.

A DK-vezér ellen még a héten vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezhetnek
Fotó: Mirkó István

Mindeközben az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) zajlik hét párt, köztük a DK 2017–2018. évre vonatkozó ellenőrzése, amiből kiderül majd, hogy Gyurcsányék pénzügyi beszámolója megfelelt-e a törvényi előírásoknak.

A DK gazdálkodásáról eddig is ellentmondásos hírek jelentek meg. A párt irodája 2018 novemberében ugyanis leégett, erre hivatkozva pedig Gyurcsány Ferencék maguk ismerték el, hogy minden igyekeztük ellenére a bizonylatok, dokumentumok egy részét nem tudták pótolni a tűz után.

Említésre méltó, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. A tűz viszont a DK Teréz körúti irodájában ütött ki, nem a civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

Az csak hab a tortán, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette 2018-as beszámolóját. Ez alapján Gyurcsányék vagy nem mondanak igazat a megsemmisült iratokról, vagy ha mégis, akkor a közzétett beszámoló nem lehet hiteles a szükséges dokumentumok híján.

– Alapvető jogállami érdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan, valamint kizárólag törvényes forrásokból gazdálkodjanak, továbbá megfelelően elszámoljanak a saját tagságuknak is. Ellenőrzései során az ÁSZ mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint, a jogállam védelme, a törvényi előírások betartása érdekében jár el – közölték megkeresésünkre a szervezetnél.

Tájékoztatásuk szerint az ellenőrzés típusa minden párt esetében szabályszerűségi ellenőrzés, amelynek során az ÁSZ azt értékeli, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, illetve a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel.

De a DK-nál nemcsak a pártnak, hanem annak országgyűlési frakciójának is meglehetősen különösek a pénzügyei. A kormánypártisággal aligha vádolható HVG összesítése szerint a képviselőcsoport az Országgyűlés Hivatala által biztosított keretből, azaz közpénzből húsz hónap alatt 164 megbízásért megközelítőleg 240 millió forintot költött.

A pontos összeget azért nem lehetett kiszámolni, mert a lap szerint az elszámolást hibákkal teli és teljesen kaotikus formában kapták meg a párttól. Az viszont biztos, hogy a zsíros megbízásokat elnyerő cégek tulajdonosai között ott volt Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnöke, Ficsor Ádám, régi bizalmasa, Dessewffy Tibor, illetve Czeglédy Csaba is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.