Pártpolitikai szemellenző

A kormány munkahelyeket szeretne teremteni, miközben az ellenzék a segélyezési rendszert támogatja.

Bácskai Balázs, Bákonyi Ádám, Csekő Imre
Forrás: facebook.com/domotor.csaba.gov2020. 06. 02. 13:56
null
Budapest, 2020. május 19. Az Országgyûlés plenáris ülése 2020. május 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt egyvalakinek kell bocsánatot kérnie, az pedig Orbán Viktor – foglalta össze mondandóját keddi napirend előtti felszólalásában Szabó Tímea (Párbeszéd). A képviselőnő arra reagálva állította ezt, hogy a kormánypártok korábban bocsánatkérésre szólították fel az ellenzéket, amiért a járvány elleni védekezéshez nélkülözhetetlen intézkedéseket támadták és hazugságokat terjesztettek a hazai és nemzetközi médiában. Szabó szerint a kormánynak többek között bocsánatot kellene kérnie a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatok miatt, mivel az szerinte nem korlátozza a kormány rendkívüli jogrend idején tapasztalt hatalmát. Szabó a „rabszolgatörvény” kiterjesztéseként értékelt egyes törvényjavaslatokat.

– Adtak 700 milliárdot a titkosított Budapest-Belgrád vasútvonalra, lebetonozzák a városligetet, keresztesháborút hirdettek az önkormányzatok ellen – mondta Szabó.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kiemelte, hogy május negyedike óta csökken a fertőzöttek száma, amelyért köszönet illeti a szakembereket, és ez az adat jelzi azt is: a kormány időben lépett. Az államtitkár szerint a fertőzés még nem tűnt el, a gazdasági intézkedéseket fenn kell tartani.

– A kormány munkahelyeket szeretne teremteni, miközben önök a segélyezési rendszert támogatják

– összegezte Dömötör. Az államtitkár feltette a kérdést, hogy miért támadták a kabinet minden egyes intézkedését az ellenzékiek, amelyre szerinte az a válasz: nem tudják levenni a pártpolitikai szemellenzőt.

Felidézte: lejáratóvideók jelentek meg Müller Cecília országos tisztifőorvosról és azért kritizálták a kormányt, mert segítséget nyújtott a határon túli magyaroknak. –

A felelősség elől úgy menekültek a budapesti városházán, mint egyszeri szocialista képviselő az italboltba

– összegezte Dömötör Csaba, hogy Karácsony folyamatosan menekült a felelősség elől, és egyben felidézte Gurmai Zita MSZP-s képviselő menekülését is egy riporter elől.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ellenzék nem szavazott meg semmit, támadta az egészségügyi vezetőket, hamis adatokkal turnézott, a „legalja” pedig az volt, amikor a határon túli közösségeknek juttatott segélyt támadták. Ezért Szabó Tímeának kellene bocsánatot kérnie

– tette hozzá Dömötör Csaba.

Tóth Bertalan az MSZP elnöke arról beszélt, hogy nemcsak határokkal, hanem tudatos megosztó politikával is el lehet választani a magyarokat egymástól, ahogy azt a kormány 10 éve teszi.

– A kabinet gyűlöletpolitikájának következménye, hogy sokadszorra meggyalázták a roma holokauszt emlékművét – vélekedett a szocialista politikus, aki arról is beszélt, hogy ma rasszista tüntetések lehetségesek a fővárosban, amit a rendőrség nem oszlat fel. Az MSZP tiltakozik a rasszista megnyilvánulásokkal szemben és kifogásolja a kormány ezt támogató és szitó politikáját. Tóth Bertalan szerint a gazdaságban és a társadalomban is tapasztalható a kormány megosztó politikája. A Fidesz a saját elitjét hozza helyzetbe, a többségnek viszont elengedi a kezét. Hárommillióan élnek létminimum alatt, és több mint 500 ezer gyerek éhezik az országban – mondta a szocialista képviselő, és arra szólította fel a kormányt, fejezze be megosztó politikáját.

Tóth Bertalan szerint újjá kell építeni Magyarországot mert ezzel lehet valódi nemzeti összetartozást teremteni. – Amíg propaganda minisztérium van és egészségügyi minisztérium nincs, addig azonban erre nincs esély – fogalmazott a szocialisták elnöke. A jövőben több pénzt kell fordítani az oktatásra, és korszerű tudást kell adni – mondta Tóth Bertalan, és hangsúlyozta újjáépített egészségügyi rendszerre és szociális hálóra van szükség Magyarországon.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár emlékeztette Tóth Bertalant, hogy az MSZP kormányzásához a viperaázás és a gumilövedékek köthetők. Az államtitkár szerint korábban a megbékélés nem volt fontos a szocialisták számára. Rétvári Bence szerint az MSZP számára sosem volt fontos a nemzeti összetartozás.

A szocialisták 10 éve a Jobbikot nácizták, akikkel most együtt indulnak a választáson, és Tóth Bertalan maga szorgalmazta a közös ellenzéki indulást a Kossuth téren

– mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint a rendszerváltás óta vannak megélhetési aggódok akik rasszizmussal riogatnak az MSZP soraiból. Félévente hirdettek a szocialisták újratervezési programot, de sosem jártak sikerrel és válságba vezették az országot, amikor kormányoztak – emlékeztetett Rétvári Bence, és hangsúlyozta, hogy annak idején félmillióval emelkedett a válság alatt a munkanélküliek száma, és a családtámogatásokat pedig megszüntették a szocialisták.

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt: a veszélyhelyzet bebizonyította, hogy Magyarországon új gazdaságpolitikára van szükség, mivel az elmúlt hónapokban „bedőlt” az autóipar, a turizmus, és több tízezren vesztették el az állásukat. Szerinte ugyanakkor a kormánynak nincs elképzelése a szükséges irányváltásról, erre utal a közmunka tervezett kiszélesítése és a honvédségi toborzás. Schmuck a megújuló energiára alapozná a munkahelyteremtést, az erről szóló nemzeti konzultáció költségeit pedig az embereknek adná.

Schanda Tamás válaszában közölte:

a koronavírus megjelenése előtt soha nem látott magas szinten állt a foglalkoztatás, míg a munkanélküliség soha nem látott szinten alacsony volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta: míg a baloldali döntéshozók korábban válságba és csődbe vitték az országot, a polgári kormány az utóbbi tíz évben megmutatta hogyan lehet gazdasági növekedést elérni és munkahelyeket teremteni. – Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy nem a segély, hanem a munka alapú gazdaság a siker receptje, a kormány ezt folytatja a gazdaságvédelmi akciótervben, amelyben a GDP 20 százalékát csoportosította át – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Baloldali paktumban a Jobbik

Jakab Péter (Jobbik) azon méltatlankodott, hogy maszkok helyett a napokban nemzeti konzultációt ad postára a kormány. A képviselő elmondta, hogy szeretné, ha az elkülönített 2000 milliárd forintból jutna a kis- és középvállalkozásoknak is, „nemcsak a haveroknak”, és, hogy a „kormánypropagandára” szánt „100 milliárdból” is fordíthatnának bérlakásépítésre. – Fantasztikus lesz a jövő év...önöknek, a többieknek pedig ha önök megbuknak – zárta napirend előtti felszólalását a képviselő.

Válaszában Dömötör Csaba rávilágított, hogy nem érti a Jobbik kifogását a nemzeti konzultációval kapcsolatban, mert korábban is indított ilyet „valódi nemzeti konzultáció” néven. – Abban is csatlakoznak a baloldali pártokhoz, hogy letagadják az ország teljesítményét – mondta Dömötör, aki szerint az elmúlt években létrejött 800 ezer új munkahely, az átlagkereset a duplájára emelkedett, a szegénység kockázatának kitettek száma 1,3 millióval csökkent, 63 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és több mint tízezer munkáltató és több mint százezer munkavállaló vette igénybe a bértámogatást.

– A Jobbik ezekben a hetekben elvágja korábbi gyökerét és bejelentkezik a baloldali paktum újabb résztvevőjeként

– emlékeztetett a párt válságára Dömötör. Felidézte: Varga-Damm Andrea azt mondta a párt vezetéséről: Thürmer Gyula zavarban lehet, mert az ő területét akarja a Jobbik. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a jobbikos képviselők laptopjainak hátulján a trianoni döntésre emlékeztető matricák vannak és azt javasolta, hogy inkább vásároljanak maguknak Gyurcsány Ferenc webshopjából, ha már a határon túliaknak juttatott segítség tényét kritizálták.

Halász János a Fidesz képviselője szerint az összefogásnak az időben meghozott döntéseknek és a kiváló szakembereknek köszönhető, hogy nem voltak tömeges megbetegedések hazánkban. Most a járványnak egy csendesebb szakasza várható – vélekedett a képviselő, így most az emberek elmondhatják a véleményüket. Ezért is hirdetett Nemzeti Konzultációt a miniszterelnök – mondta a Fidesz politikusa. Halász János szerint fontos kérdés, hogyan vélekednek az emberek a második Soros-tervről, az örökkötvényekről valamint a gazdaság újraindításáról, ezért arra kérjük az embereket, hogy töltsék ki és küldjék vissza a konzultációs íveket – fogalmazott a fideszes képviselő, és emlékeztetett: az ellenzék az eddigi összes Nemzeti Konzultációt támadta. Ugyanez az ellenzék támadta a védekezésben résztvevő szakembereket, és akadályozta a sikeres fellépést a járvány ellen. Halász János szerint a Nemzeti Konzultáció segít a döntéseket az emberek elképzeléseihez igazítani. – Minden magyar ember véleménye számít – húzta alá Halász János.

Szijjártó Péter válaszában kifejtette,

az ellenzék a járvány elleni sikeres védekezés lépéseit támadta, most pedig a gazdaságvédelmi intézkedésekkel is ezt teszi.

– Jobb lenne ha a vállalatok csődbe mennének és leépítenék a dolgozókat – tette fel a kérdést a miniszter, aki aki szerint egyes nemzetközi erők most is ezt akarják, köztük azok, akik örökkötvényt bocsátanának ki. Szijjártó Péter szerint ezért van szükség széles nemzeti összefogás kiépítésére és a Nemzeti Konzultáció megtartására.

Szászfalvi László (KDNP) Magyarország ezer éves történelmének legfájdalmasabb fejezeteként jellemezte a Trianoni békediktátumot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy határon túl rekedt magyarság azóta is megőrizte identitását, anyanyelvét, kultúráját, egyházait. Szerinte ezért

nem csak gyászolni kell a száz éves évfordulón, hanem örülni is annak, hogy a megmaradtunk a Kárpát-medencében.

Szászfalvi László hangsúlyozta, hogy 2010-ben nemzetpolitikai paradigmaváltást hajtott végre a kormány, amely többek között az Alaptörvényben mondta ki a magyarság megőrzését, elfogadta a kettős állampolgárságáról szóló törvényt és gazdaságfejlesztési programokat indított a határon túli magyarok számára.

Szijjártó Péter válaszában azt mondta: egy olyan nemzet vagyunk, amelynek határai nem esnek egybe az ország határaival, ennek ellenére egyre erősebbé váltunk és képesek voltunk a függetlenségünket megőrizni. – Az elmúlt tíz évben ez a nemzet megerősödött, hangja hallatszik Európában és a világban is – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy „a minden magyar felelős minden magyarért” alapon

a kormány a magyar nemzet minden tagját egyenlőként kezeli, éljen határon innen, vagy határon túl.

Utóbbiak érdekében pedig a lehető legjobb kapcsolatra törekszünk a szomszédos országokkal, ennek alapja a kölcsönös tisztelet és a közös sikerek. Szijjártó hangsúlyozta: tisztelnünk kell egymás érzelmeit, ezért a szomszédos országoknak el kell fogadniuk, hogy Trianont történelmünk egyik legszomorúbb pillanatának tekintjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.