A szakember szerint kifejezetten árthat a gyermekeknek a gendermese

Makkai László szerint minden olyan tartalom, amely a gyermeket megzavarhatja, távol áll a kicsinyek lélektantól.

Forrás: ujmisszio.hu2020. 11. 17. 17:07
null
Forrás: magyarkurir.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fájdalmas megélni azt, amikor olyan mesék, mesekönyvek, vagy akár mesekönyv formájába csúsztatott ideológiák jelennek meg, amely egy gyermek számára nem természetes és nem normális – vélekedett a Meseország mindenkié című első magyar LMBTQ-ideológiát tartalmazó kiadvány kapcsán Makkai László pasztorálpszichológus.

Makkai László az Új Misszió nevű katolikus folyóiratnak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy

a mesét hallgató gyerek a képzelőereje által belehelyezi magát a főszereplő – legyen az a legkisebb fiú vagy éppen a királylány – szerepébe,

majd a gondolatvilágában megéli és feldolgozza azt, a fantáziájában pedig ezek a mesefigurák és mesehősök tovább élnek.

Fotó: Magyarkurír.hu

A pasztorálpszichológus rámutatott: a mese nagyon fontos a gyermeknek, de csak az a mese jótékony hatású, amely saját korának megfelelő szinten egy szép varázslatos világot tud kialakítani a gyermek gondolkodásában és érzelemvilágában. Szavai szerint minden olyan elem, amely a gyermeket megzavarja és elbizonytalanítja, vagy éppen pszichoszexuális fejlődését akadályozza, az távol áll a kicsinyek lélektantól, ahogyan mindenféle szakmaiságtól is. Makkai László arra is rámutatott, hogy

a korai érzékenyítés annak a veszélyét is magában hordozza, hogy a gyermek a későbbiekben nem elutasítani, hanem – mivel ezekkel a tartalmakkal felhívják rá a figyelmét – érdeklődni fog a téma után.

A szakember szerint a gendernézetek teljesen kívül esnek a kicsik érdeklődési körén, sokan mégis úgy vélik, hogy mivel ez „csak” mese, odaadható a gyermekeknek. Ezért – figyelmeztetett – tévút lenne a magyar társadalomnak, ha becsomagolt, a gyerekeknek még nem emészthető, a gyerekek képi- és érzelemvilágától, valamint gondolkodásuktól is teljesen távol álló történetek kerülnének a könyvespolcokra.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, szeptember végén a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában hazánkban is megjelent az első magyar LMBTQ-propagandát tartalmazó mesekönyv, amely a teljes magyar társadalmat és a pszichológus szakmát egyaránt megosztotta. Az ismert pszichológusprofesszor, Bagdy Emőke tudományos tényekre alapozva világított rá a mesék által történő korai érzékenyítés kockázataira, hangsúlyozva, hogy

a gyereket valóban toleranciára kell nevelni, viszont ezt nem óvodáskorban kell megtenni.

Ezt követően a Meseország mindenkié című kiadványt propagáló pszichológusok egy közös nyilatkozatban határolódtak el minden olyan szakembertől – köztük Bagdy Emőkétől is – , akik velük ellentétes véleménynek adtak hangot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.