Patkányirtási ügyben is félrebeszél Karácsony Gergely

Ugyanazt a céget bízza meg a főváros a patkányirtással, amelyiket 2018-ban még fővárosi közgyűlési képviselőként Karácsony Gergely támogatott, majd a 2019-es önkormányzati választási kampányban főpolgármester-jelöltként már hazugsággal és csalással vádolt meg. A Bábolna Bio Kft.-nek másodszorra is aláígérő RNBH Konzorcium 2022 végéig a korábbihoz képest is több pénzért végezheti el Budapest patkánymentesítését. Karácsonyék szerint szakmailag és jogilag is tiszta szerződést kötöttek.

2021. 01. 11. 6:05
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. oktber 9. Karcsony Gergely fpolgrmester beszdet mond a BKV kelenfldi buszgarzsban ltestett kt napelemes busztrol tadsn 2020. oktber 9-n. A fejlesztsnek ksznheten az elektromos buszok villamosenergia szksgletnek 40 szzalkt a trsasg nerbl fedezni tudja. A telephelyen a napelemes rendszer 648 napelempanelbl ll, sszteljestmnye 200 kilowatt, s ez fedezi a buszgarzs ves villamosenergia ignynek 9 szzalkt. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi patkányirtási pályázaton most újrázó RNBH Konzorciumot – a főpolgármesteri hivatal pénteki közleményével ellentétben – 2018-ban nem a városvezetés választotta ki, hanem a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága, amelynek Karácsony Gergely is – még Zugló polgármestereként – tagja volt.

A Párbeszéd politikusa akkor szavazatával támogatta, hogy a fővárossal kialakított több évtizedes szakmai együttműködés után a Bábolna Biót egy alacsonyabb árajánlatot tevő cég váltsa fel. Érdekesség, hogy a közbeszerzési bizottság az előző ciklusban 84 alkalommal ülésezett, ezek közül Karácsony mindössze 16-on vett részt, köztük éppen a patkányirtási szerződés megkötésével kapcsolatos ülésen.

A városvezető még fővárosi képviselőként megszavazta a döntést, amit később vitatott
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Városháza mostani közleménye nem említi azt sem, hogy a jelenlegi főpolgármester a kártevők ritkításával kapcsolatos, 2019-es panaszok miatt a patkányirtást kampánya egyik fő elemévé tette, azt sulykolva, hogy az ügyben minden felelősség a fővárosé és Tarlós István főpolgármesteré.

Karácsony a nyilvánvaló ellentmondást azzal próbálta feloldani, hogy az alacsonyabb árajánlattal és az RNBH referenciájával „félrevezették” őt, emiatt pedig feljelentést tett. A rendőrség azonban megszüntette a nyomozást, mert kiderült: a miskolci jegyző hivatalosan, írásban küldött referenciaigazolást, amit a bizottsági anyaghoz csatoltak. Sőt az is kiderült, hogy a patkányirtással kapcsolatos döntést meghozó közbeszerzési bizottság akkori szocialista elnöke, Trippon Norbert nemmel szavazott az ominózus előterjesztésre, ellentétben politikai szövetségesével, a Párbeszéd zuglói polgármesterével.

Karácsonyék közleményükben azt állítják, hogy „a mostani szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, a főváros érdekeit képviseli”. Most bruttó 899,2 millió forintot fizetnek az RNBH Konzorciumnak az alapszolgáltatásért a 2021–22-es időszakra, jóval többet, mint amennyiért 2018-ban a cégcsoport szerződött.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint az jelent újdonságot, hogy a főváros egyfajta proaktív irtási szisztémát alakít ki. Az új szerződés szerint a nyertes konzorciumnak Budapest teljes területére ki kell terjeszteni a tevékenységet, húsz kiemelt csomóponton nagyjából hétszáz méregmezőt kell folyamatosan fenntartania. Az is új elem, hogy a patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések ezután nem közvetlenül a mentesítést végző céghez, hanem a fővároshoz futnak be. A Városháza indoklása szerint így minden bejelentésről tudnak majd, és városgondnokok segítségével maguk is ellenőrizni tudják a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját. Megmarad a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonása is az ellenőrzésekbe.

A mostani közbeszerzés előzménye, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly június 24-i ülésén arról döntött: indokolt és szükséges a hatályos vállalkozási szerződés felülvizsgálata, miközben a szolgáltatás folyamatosságát a megszüntetés időpontjáig fenn kell tartani. A baloldali többségű fővárosi közgyűlés a momentumos Havasi Gábor vezetésével pedig bizottságot alakított az elmúlt évek szerintük korrupciógyanús ügyei, köztük a patkányirtási tender kivizsgálására, konkrét eredmények nélkül.

A Telex.hu információi szerint a patkányirtási tenderen határidőig hárman tettek ajánlatot: az RNBH Konzorcium, a Corax-Lakidar Konzorcium, valamint a korábbi szolgáltató, a Bábolna Bio Kft.–Roxin Group Kft. és a Ronix Kft. közösen. Végül az RNBH ismét azzal nyert, hogy olcsóbb ajánlatot tett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.