Pécs adhat otthont az első magyar vidéki melegfelvonulásnak

A vidéki LMBTQ-szervezetek és programok támogatására hirdetett adománygyűjtést a Budapest Pride. Az egyik legnagyobb hazai LMBTQ-szervezet a vidéken élő szexuális kisebbségek láthatóságát és „önelfogadását” szeretné segíteni, továbbá azt is biztosítaná, hogy a vidéki LMBTQ-közösség tagjai se maradjanak ki a fesztiválörömökből. Mint kiderült, a befolyt összeg egy részét idén a Pécsi Pride szervezői kapják, hogy 2021-ben megvalósulhasson az első magyar vidéki büszkeségnapi felvonulás.

Forrás: adjukossze.hu, peticiok.com2021. 01. 18. 20:45
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem meglepő módon a szárnyaikat bontogató vidéki LMBTQ-közösségek érvényesülésének és érdekérvényesítésének a Budapest Pride is elkötelezett támogatója. A szervezet narratívája szerint ugyanis az LMBTQ-emberek (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) élete egyre nehezebbé válik Magyarországon, akik közül kifejezetten a közösség vidéki tagjai vannak a legrosszabb helyzetben, mivel nekik elszigetelten, támogató közeg nélkül kell átélni ezt a vészterhes időszakot.

A vidéki szexuális kisebbséggel való szolidaritás kifejezésére tehát a Budapest Pride idén is kampányt hirdetett,

hogy támogassa a vidéki közösség láthatóságát és – ahogy fogalmaznak – „önelfogadását”, továbbá az is a kiemelt célok között szerepelt, hogy a Budapesttől távolabb élő társaikat is – akik esetlegesen nem tudják képviseltetni magukat a nyári fesztiválon – be tudják vonni a Pride-hónapba.

Elkötelezett szimpatizánsai által a szervezet idén hétszázezer forintot zsebelt be,

melyet pályázati úton osztanak szét a vidéki szervezetek és önszerveződő csoportok között, hogy ők is csatlakozni tudjanak a 2021-es fesztiválhoz. Az említett adományon felül befolyó összeget pedig a Pécsi Pride szervezői kapják kézhez, hogy idén megvalósulhasson az első magyarországi vidéki Meleg büszkeség napi felvonulás.

Fotó: Facebook/Budapest Pride

A Pécsett tartandó felvonulás ötlete nem új keletű: a nagy felháborodást kiváltó eseményre első ízben még tavaly májusban került volna sor, viszont a koronavírus hazai megjelenését követően a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják az eseményt. Fontos megemlíteni, hogy

a pécsi LMBTQ-felvonulás ötletét a helyiek sem fogadták kitörő örömmel: a kezdeményezés híre hallatán egy pécsi férfi azonnal tiltakozó petíciót indított, amelyet több mint 10500-an írtak alá,

remélve, hogy a Pécsi Pride ötletét egyszer és mindenkorra elfelejtik. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői akkor hangsúlyozták: „Pécs befogadó város, itt békében élhet bárki, nincs szükség a feszültségkeltésre. Nem a meleg emberekkel van probléma, hanem a felesleges provokációval!”.

A hazai LMBTQ-aktivisták viszont nem csak tavasszal és nyáron végeznek aktív tevékenységet a vidékiek körében. Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, tavaly novemberben a szivárványosok szabadegyetemet hirdettek meg azon vidéki szimpatizánsaiknak, akik az LMBTQ-közösségek és események szervezésének módját szerették volna elsajátítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.