Pikónak hála, maradt a zaj és a kosz az Auróra környékén

Egyre kilátástalanabb a helyzete a józsefvárosi Auróra utcai lakóknak. A térségben szinte elviselhetetlen a kosz, bűz terjeng az egész utcában. A mindennapos hangoskodás – amely az Auróra Kioszk udvaráról jön – évek óta zavarja a lakók éjszakai pihenését. Emiatt tavaly a józsefvárosi önkormányzat arról határozott, hogy a helyet be kell zárni. Nem sokáig tartott a lakók öröme: az októberi hatalomváltás után Pikó András, a kerület újonnan megválasztott polgármestere határozottan kijelentette: az Auróra marad, és visszavonta a klub bezárásáról szóló korábbi határozatot. A gond az, hogy a klubbal együtt a problémák is maradtak.

2020. 05. 17. 19:03
PIK Andrs; KERPEL-FRONIUS Gbor
Budapest, 2020. február 26. Kerpel-Fronius Gábor fõpolgármester-helyettes (b) és Pikó András józsefvárosi polgármester sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közgyûlés ülése elõtt a Városházán 2020. február 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy Pikó Andrásnak, Józsefváros polgármesterének fontosabb az Auróra Kioszk kocsma, mint a helyiek nyugalma – állítja a Társaság a Csarnok-Népszínház Negyedért Egyesület. A civil közösségből többen az Auróra Kioszk mellett élnek és nap mint nap szembesülnek az egyre rosszabb állapotokkal.

Pikó András beváltotta az ígéretét, és az Auróra maradt. Ezzel együtt pedig sokasodtak a problémák is. A józsefvárosi önkormányzat egy mediációs folyamatot kívánt elindítani az Auróra Kioszk és a lakosok között. A polgármester úgy gondolta, hogy egy békéltető beszélgetéssel megszüntethetők a szórakozóhely környékén a gondok, ám ez nem így van. A klub mellett az egyik boltban doboz- és üvegvisszaváltó automaták szolgálják ki az ottani hajléktalanokat, ami fokozza az utcában kialakult áldatatlan állapotokat. A visszaváltott portékáért járó pénz levásárolható a kisboltban, többnyire pálinkára. Ennek eredményeként a köztéri italozás egyik kedvelt helyévé vált az Auróra utca.

– Ezt beszélgetéssel nem lehet megoldani, cselekvésre van szükség. Sajnos a lakók süket fülekre találnak a klubbal és a környék problémáival kapcsolatos panaszaikrkal, amióta Pikó a polgármester. Az ingatlanok értéke csökken, a környéken késő éjjelig lehetetlenség aludni, koszban és bűzben járkálnak a lakók mindennap, és a közbiztonság is romlott – állítja az egyesület. Az egészségügyi veszélyhelyzet átmenetileg könnyített a helyzeten, de egy neve elhallgatását kérő lakó a Ferenc József blognak elmondta: a hely most sem problémamentes. „Pikóék egy csapata a kertben főz. Állítólag rászorulóknak, de olyan körülmények között, hogy ha ezt látná az ÁNTSZ, az egész utcát lezáratná, nemhogy a helyet” – írták a blognak.

– Sajnálatos módon azt látjuk, hogy Pikó Andrásnak fontosabb az őt támogató szélsőbaloldali szervezetek kiszolgálása, mint az itt élők képviselete – mondta lapunknak Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP-képviselőcsoport vezetője. Hozzátette: Józsefvárosban az elmúlt fél év alatt egyre nő a káosz, fokozódnak a közterületi és társasházi problémák, mert a baloldali városvezetés szisztematikusan megszüntet minden olyan jogi intézményt, amelyik a rend fenntartására lenne hivatott.

– Félő, hogy a Fidesz–KDNP-s vezetés által az elmúlt tíz évben elért eredményeket lerombolják a Pikó András és a Soros György által támogatott álcivilek és politikai pártok – mondta a frakcióvezető.

Miért fontos ennyire Pikó Andrásnak az Auróra Kioszk?

Lapunk utánajárt a szórakozóhely tevékenységének. Az Auróra Közösségi Ház ad otthont számos, Soros György nevéhez fűződő szélsőbaloldali civil szervezetnek, a Budapest Pride melegfelvonulást is innen szervezik. Ami Pikónak nagyobb jelentőséggel bír, hogy a Közélet Iskolája elnevezésű civilaktivista-képző intézmény is ott tartja a foglalkozásait. A tanfolyamok szervezője nem más, mint Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié csoport koordinátora, Pikó volt kampányfőnöke, aki jelenleg a józsefvárosi önkormányzat közösségi részvételi irodáját vezeti. Azaz a polgármester első emberének a vállalkozása kerülne veszélybe, ha az Auróra Kioszkot bezárnák a lakók panaszai miatt.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely főpolgármester szociális és lakásügyi főtanácsadója nem más, mint Misetics Bálint, a Város Mindenkié csoport vezetője. Misetics az előbb említett Udvarhelyivel számos demonstrációt szervezett Budapesten, többségét a Józsefvárosban, Kocsis Máté polgármestersége alatt. Misetics felelős főtanácsadóként szervezi a hajléktalanok költöztetési hullámát Budapesten. A fenti kapcsolati szálak tükrében nem meglepő, hogy elsőként egy fővárosi tulajdonú Kőbányai úti bérházba érkeztek hajléktalanok a Gyáli úti átmeneti szállásról, majd a Dankó utcai Oltalom Karitatív Egyesület adná tovább lakóit kormánypárti vezetésű kerületekbe, fővárosi tulajdonú hajléktalanszállókra.

Nem is a fejlesztési pénzekről szól a háború?

Az sem meglepő, hogy Pikó András féléves regnálása után ürügyet talált Kocsis Máté volt polgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő megtámadására, ami mögött valójában egy évek óta tartó konfliktus húzódhat. Kocsis köztudottan ellenezte Józsefvárosban a hajléktalanok utcai életvitelét, 2011-ben még népszavazást is tartott arról, hogy hatályban maradjon a kerületi képviselő-testület guberálást tiltó rendelete, illetve hogy a kerület rendeletben tiltsa-e meg a közterületen az életvitelszerű lakhatást. Elsöprő többségbe kerültek az igenek, de a népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.