Plusz forrást biztosít a kormány a hajléktalanok ellátására

134,5 millió forint plusz nyújt a kormány a hajléktalanellátás járványügyi feladatainak támogatására – áll az EMMI közleményében.

Ritó Szabolcs
2020. 12. 01. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) csaknem 134,5 millió forint összegben hirdet pályázatot a hajléktalan személyek ellátását biztosító intézményeknek. A minisztérium hangsúlyozza:

„Bár a hajléktalanellátás önkormányzati feladat, a kormány megerősíti a járványügyi helyzetben a vírus elleni védekezést és megemeli a kormányzati támogatást, mert a Covid–19 okozta járványügyi helyzetben új feladatokat teljesítenek a hajléktalan ellátást biztosító intézmények”.

A pályázati támogatás felhasználható a járvánnyal összefüggő szolgáltatások eszközeinek fejlesztésére (mosógép, szárítógép, matracok, ágyak), a zsúfoltság csökkentése érdekében a férőhely-kapacitások bővítésére (lakókonténerek üzembe helyezése, épületbővítés), valamint a fertőzés megelőzése céljából zsilip helyiségek kialakítására, az épületek higiéniás állapotának javítására, fejlesztésére.

A közlemény hangsúlyozza: a magyar kormány növelte a hajléktalan-ellátás finanszírozását, az elmúlt évek során évi kilencmilliárd forintot költött rá, s ez az összeg 2019-ben minden eddiginél magasabbra, évi 12 milliárd forintra emelkedett. Jelenleg Magyarországon a hajléktalan-ellátást biztosító szervezetek és az érintett hatóságok együttes munkájának köszönhetően jó minőségű szolgáltatást nyújt az ellátórendszer. A hideg idő ellenére is rendelkezésre állnak üres férőhelyek, a kihasználtság országosan alig haladja meg a 76 százalékot. Ma Magyarországon senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.