Polgári engedetlenséget oktatnak Soros kitartottjai

A Soros György által támogatott Közélet Iskolája nevű szervezet képzéseket tart a polgári engedetlenség témájában, de az elkövetkező hónapokban az érdeklődők elleshetik a kampányfőnökösködés fortélyait is. A szervezet alapító tagja Pikó András jelenlegi VIII. kerületi polgármester és kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza. A polgári engedetlenségről szóló képzésen a résztvevők megtanulhatják, hogy mi igazolja a törvények megsértését.

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 5:50
null
A Város Mindenkié nevű szervezet már korábban is összetűzésbe került a hatóságokkal Fotó: Kallos Bea Forrás: MTI/Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenes, gyakorlati képzést indít a polgári engedetlenség témakörében a Közélet Iskolája névre hallgató, Soros György által is támogatott szervezet. A résztvevők többek között olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy „mi igazolja a törvények megsértését”. Arról is hallhatnak, hogy mindez milyen előkészületekkel és kockázatokkal jár. A jövőbeli engedetlenkedőknek azt ígérik, hogy egyaránt szert tehetnek elméleti és gyakorlati tudásra, továbbá az egyént bevonó, változatos módszerekkel sajátíthatják el a különböző fortélyokat. A képzést Misetics Bálint, a szintén Sorosék által korábban támogatott A Város Mindenkié (AVM) szervezet alapítója tartja. A Közélet Iskolájában más képzések is indulnak, így a leendő aktivisták részt vehetnek egy hatalomról szóló kurzuson, ahol arra is választ kaphatnak, hogy a jelenlegi magyar politikai helyzetben mi kell a változáshoz, valamint kampányfőnök-képzést is tartanak.

A Közélet Iskolája Alapítványt 2018 májusában hozták létre, az AVM Akadémiából nőtt ki, ahol a csoport hajléktalan és szövetséges tagjai különböző elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt többek között a feminizmus és a polgári engedetlenség témakörében. Mint látható, a Közélet Iskolájában a tematika nem változott, ám ez nem zavarta a támogatókat: a Soros-alapítvány, a Norvég Civil Támogatási Alap és még fél tucatnyi szervezet dotálja az ingyenes képzéseket, amelynek helyszíne az Auróra közösségi ház, a liberális értelmiség egyik gyűjtőhelye. A Közélet Iskolája Alapítvány kuratóriumi tagja között van Pikó András, a VIII. kerület balliberális polgármestere, valamint Udvarhelyi Tessza is.

A Város Mindenkié nevű szervezet már korábban is összetűzésbe került a hatóságokkal
Fotó: MTI/Kallos Bea

– A Közélet Iskolája olyan mozgalmi háttérintézmény és tudásközpont kíván lenni, amely a Magyarországon aktív társadalmi mozgalmakat és aktivistákat támogatja és képzi – olvasható a szervezet honlapján.

Arról nem lehet tudni, hogy a Közélet Iskolája oktatói, aktivistái vajon a józsefvárosi vagy a fővárosi vezetés egy-egy lépése ellen is tiltakoznának-e, vagy csak a jobboldali kormányzat ellen hozták létre a szervezetet és folytatnak agitációt. Az viszont tény, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesterré választása után nem sokkal Misetics Bálintot nevezte ki, hogy az aktivista segítse a Fővárosi Önkormányzat munkáját a hajléktalanság területén.

Az AVM-hez és a Közélet Iskolájához hasonló, alulról szerveződő mozgalmak a polgári engedetlenséget jellemzően a Szrgya Popovics és Saul Alinsky nevével fémjelzett módszerekkel szokták ötvözni. Ismert, Saul Alinsky baloldali amerikai gondolkodó, aki radikális eszközöket sem nélkülöző „közösségfejlesztési”, vagyis a szervezett civil ellenállásra, az állammal szembeni fellépésre épülő modellt dolgozott ki, tapasztalatait pedig 12 pontban foglalta össze. Módszerét már 2013-ban igyekeztek átültetni a gyakorlatba Bajnai Gordon és a volt kormányfő politikai szövetségesei, ám az akkori, erőszakba forduló tüntetéseken nem sikerült provokálni a rendőröket, mint ahogy 2018 decemberében a Parlamentnél és az MTVA székházánál sem.

A cél az erőszak elszabadítása lett volna, ám ez eddig meghiúsult. Az AVM és a Közélet Iskolájának tevékenysége azt mutatja, hogy az aktivisták továbbra sem adják fel, Soros György pedig kitartóan és bőkezűen finanszírozza próbálkozásaikat.

Saul Alinsky tizenkét pontja

1. Nem csak az a hatalom, amivel valóban rendelkezel, hanem az is, amiről az ellenség azt hiszi, hogy rendelkezel. A hatalomnak két fő forrása van: a pénz és az emberek. Akiknek nincs pénzük, a testükből kell felépíteniük a hatalmat.

2. Sose kerülj kívül az embereid tapasztalati körén. Csak zavarodottságot, félelmet és meghátrálást fog eredményezni.

3. Amikor csak lehet, kerülj az ellenség tapasztalati körén kívülre. Keresd a módját, hogyan növelhetnéd a bizonytalanságát és az idegességét.

4. Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. Ezzel kinyírhatod, mert senki sem képes megfelelni az összes maga állította szabályának.

5. A nevetségessé tevés az ember leghatásosabb fegyvere. Nincs védekezés. Irracionális. Dühítő. Döntő nyomásgyakorlási pontként is szolgálhat, hogy engedményekre kényszerítsd az ellenfelet.

6. Az a jó taktika, amit élveznek az embereid. Unszolás nélkül is tenni fogják. El fogják végezni a feladatukat, és még jobbakat is fognak javasolni. Ebben az értelemben a radikális aktivisták semmiben sem különböznek a többi emberi lénytől. Mind kerüljük az örömtelen tevékenységet, de élvezzük azt, ami működik és eredménnyel jár.

7. Az a taktika, ami túl hosszan alkalmazol, teherré válik. Sose válj unalmassá. Még a radikális aktivisták is elunják magukat.

8. Tartsd fenn a nyomást. Ne engedd fel. Folyamatosan próbálj ki új dolgokat, hogy bizonytalanságban tartsd az ellenfelet. Ahogy az ellenfél kiismer egy taktikát, vágd lágyékon valami újjal. Támadj, támadj, támadj minden irányból, sose hagyj esélyt a tántorgó szervezetnek a pihenésre, átcsoportosításra, talpra állásra és a stratégiája újragondolására.

9. A fenyegetés gyakran rémisztőbb, mint maga a dolog. A képzelet és az ego gyakran sokkal több negatív következményt képes vizionálni, mint bármely aktivista. És amit valóságnak észlelnek, az azzá válik. A nagy szervezetek mindig a legrosszabb forgatókönyvre készülnek fel, ami talán végtelenül távol áll az aktivista elképzeléseitől. Az eredmény az lesz, hogy a szervezetek hatalmas mennyiségű energiát és időt fognak azzal tölteni, hogy számbaveszik a legszörnyűbb következményeket. Ez könnyen megmérgezi a gondolkodást, és demoralizálja őket.

10. Ha egy negatívumot elég keményen nyomsz végül pozitívvá fog válni. Ha a másik oldal erőszakot alkalmaz, könnyen a te oldaladra állítja a közvéleményt, mert az a gyengébb féllel szimpatizál.

11. A sikeres támadás ára a konstruktív alternatíva. Soha ne hagyd, hogy az ellenfél pontot vigyen be, mert azon kapnak, hogy nincs megoldásod a problémára. Régi bölcsesség: ha nem vagy része a megoldásnak, akkor a probléma része vagy. Az aktivista szervezeteknek van programja, és az a stratégiájuk, hogy odaülhessenek a tárgyalóasztalhoz. Mindenképp rendelkezniük kell egy kompromisszumos megoldással.

12. Válaszd ki a célpontot, izoláld, nevezd meg és polarizáld. Vágd el a támogatói hálózatától és szigeteld el a célpontot a szimpátiától. Embereket támadj, ne intézményeket, mert az emberek sérülékenyebbek, mint az intézmények.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.