Rekordmennyiségű adományt gyűjtött a Karitász tanévkezdésre

Több mint kilencezer anyaországi és határon túli magyar diák kapott iskolakezdési támogatást.

2020. 10. 01. 15:06
A közelgő iskolakezdés is megdobja az igénylések számát
A közelgő iskolakezdés is megdobja az igénylések számát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tízezer gyermeket támogatott az idén tizedik alkalommal elindított Legyen öröm az iskolakezdés elnevezésű segélyakciójában a Katolikus Karitász – erről a szervezet közleményben tájékoztatott. Hozzátették: a jó szándékú adományozók segítségének köszönhetően iskolatáskát, tolltartót, füzeteket, illetve akár ruhát, komplett számítógépet is tartalmazott a gyermekeknek eljuttatott adomány.

Itthon a helyi karitászszervezetek önkéntesei országszerte több mint nyolcszáz településen látogattak meg nélkülöző családokat, és tanszerek mellett élelmiszercsomaggal is segítették őket, enyhítve ezzel az iskolakezdés terheit. A közleményben kiemelték: a tanév kezdete minden évben nagy anyagi megterhelést jelent a kisgyermekes családoknak, ezt a vírushelyzet idén még jobban megnehezítette. Az iskolatáska, tanszerek, tornafelszerelés és egyéb szükséges eszközök, valamint a megfelelő ruházat beszerzése sok családnak komoly nehézséget jelent – tették hozzá.

A Katolikus Karitász közleményében rámutatott arra, hogy az országos központ saját forrásból húszmillió forint, az egyházmegyei központok pedig több mint tízmillió forint iskolakezdési támogatást nyújtottak utalvány formájában.

A segélyszervezet határon túli magyar településeken is támogatta a diákokat. Kárpátalján és Délvidéken több mint kétmillió forint értékű iskolatáska- és tanszeradománnyal segítettek több mint háromszáz, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket Ungvártól Kőrösmezőig, Szabadkától Muzslyáig. – A trianoni döntés századik évfordulóján kiemelt cél volt, hogy a szórványban élő önkénteseink szervezésével külön is támogatni tudjuk azokat, akik magyar nyelvű osztályban vagy iskolában kezdik most a tanévet. A Karitász szeretné, hogy ha a szülőföldjükön maradó, magyar nyelvet és kultúrát őrző családok gyermekeinek is könnyebb lenne az iskolakezdés – fűzték hozzá.

A Karitász jelezte: az akció gyűjtési időszaka szeptember 15-én lezárult, de a családok támogatása tovább folytatódik, hiszen a tanév első hónapjaiban még sokaknak nincs meg minden felszerelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.