Roma aktivista: az ellenzék rasszista jelöltet indít Borsodban

Setét Jenő roma aktivista szerint rasszista jelöltet indított az ellenzék a borsodi időközi országgyűlési választáson. Setét szerint a helyi cigányságnak csak két választása maradt: vagy nem megy el szavazni, vagy a kormánypárti jelöltet támogatja.

2020. 08. 16. 15:41
Sett Jen
Setét Jenő, Soros György szervezeteihez ezer szálon kötődik Fotó: MTI Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Setét Jenő, az enyhén fogalmazva sem kormánybarát roma aktivista Facebook-videójában kifogásolja, hogy az ellenzék szerinte rasszista, kirekesztő jelöltet állított a borsodi időközi választáson. – Borsod 6-os számú választókerületében azt a jobbikos jelöltet támogatják, talán Bíró Lászlónak hívják, aki azt bírta mondani: az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni – kifogásolta Setét.

Setét Jenő, roma aktivista, aki ezer szálon kötődik Soros György szervezeteihez
Fotó: MTI/Marjai János

A roma aktivista arra emlékeztette az ellenzéki pártokat, hogy tavaly aláírták az Idetartozunk Egyesület választási emberjogi minimumprogramját, amelyben elkötelezték magukat amellett, hogy „nem indítanak rasszista, kirekesztő jelölteket” – mondta az aktivista. Hozzátette: Bíró László jelölése szembemegy a saját értékválasztásukkal és elköteleződésükkel.

– Nem tehetünk mást, mint a 6-os számú választókörzet valamennyi roma közösségét megpróbáljuk tájékoztatni arról, hogy az ellenzéknek milyen kiváló jelöltje van – ironizált Setét Jenő. Hozzátette, hogy a helyi roma közösségnek így két lehetősége maradt: „vagy a kormányoldal jelöltjét támogatják, vagy nem vesznek részt a választásokon”.

Setét arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéknek az elmúlt években sorra sikerült olyan botrányokba keveredniük, mint a Pásztor Albert-ügy és más esetek, „amikor tűrhetetlenül beszélő politikusokat próbáltak meg a demokratikusnak hirdetett ellenzék nevében hadrendbe állítani”. – Elég ciki, elég sajnálatra méltó és gyenge teljesítmény. A legjobb az lenne, ha visszaléptetnék a jelöltjüket – üzente az aktivista.

Mint ismert, a borsodi választókerületben azért tartanak időközi választást, mert júliusban egy motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője. Augusztus elején derült ki, hogy az időközi választáson a Fidesz az egykori képviselő lányát, Koncz Zsófiát fogja indítani. A tragédia és a jelölés kapcsán Kubatov Gábor fideszes országgyűlési képviselő, a nagyobbik kormánypárt pártigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjúban kiemelte: „Koncz Ferenc nagyon jó apa volt, lánya pedig »beleszületett a politikába, gyerekkora óta járta a körzetet édesapjával«. Ő az, aki tovább tudja vinni az édesapja örökségét, megtisztelő számunkra, hogy vállalta a jelölést” – fogalmazott Kubatov.

Az ellenzék még a hét közepén állapodott meg arról, hogy a jobbikos Bíró Lászlót indítják Koncz Zsófia ellen. Bíró 2018-ban a második helyen végzett az országgyűlési választáson, akkor így néztek ki az erőviszonyok:

  • Koncz Ferenc 49,3 százalék (25 662 szavazat);
  • Bíró László 31,64 százalék (16 469 szavazat);
  • Pap Zsolt (MSZP–Párbeszéd) 14,9 százalék (7 757) szavazat;
  • Tarnai Gábor (LMP) 2,27 százalék (1 182) szavazat.
  • Amennyiben Setét Jenőék valóban beleállnak egy Bíró László elleni kampányba, az akár több száz vagy több ezer szavazat elvesztését is jelentheti az ellenzéki jelölt számára. Egy időközi választáson ez még nagyobb súllyal eshet latba, mivel ilyenkor jellemzően sokkal kisebb a részvételi arány.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.