Rózsa Péter: Nem történt politikai befolyásolás a 168 Óránál

Rózsa Péternek, a 168 Óra című hetilap főszerkesztőjének egy Orbán Viktor miniszterelnökről és családjáról készült fotó miatt kellett távoznia a laptól szerdán, mivel a kép nem megfelelő kontextusban látott napvilágot. Az ügy kapcsán Milkovics Pál, a lapot tulajdonló cég anyavállalatának vezérigazgatója úgy fogalmazott: gyerekek szerepeltek egy olyan szövegkörnyezetben, amelyben semmi keresnivalójuk. Milkovics szerint a döntés nem Orbán Viktorról szólt, hanem a gyerekekről általában.

2020. 09. 03. 10:47
KRÁNITZ László; TÓTH Bertalan; Rózsa Péter
Budapest, 2019. március 15. Rózsa Péter, Déri János-díjas újságíró, egyetemi tanár (b) átveszi a Szabad Sajtó Díjat Tóth Bertalantól, az MSZP elnökétől (k) és Kránitz Lászlótól, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának elnökétől (j) a Danubius Hotel Flamencóban 2019. március 15-én, az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán azonnali hatállyal elbocsátották Rózsa Pétert, a 168 Óra című balliberális hetilap főszerkesztőjét, aki tavaly szeptember óta vezette a lapot – értesült a Média1 baloldali szakportál. A főszerkesztő elbocsátásáról Milkovics Pál, a 168 Órát tulajdonló Telegráf Kft. anyavállalata, a Brit Media vezérigazgatója és résztulajdonosa döntött még kedden, tegnap pedig írásban közölték az elbocsátás tényét Rózsával.

Milkovics azzal indokolta a lépést, hogy a 168 Óra szerdai számát Rózsa Péter úgy engedte a nyomdába, hogy a lapban Orbán Viktor miniszterelnökről és családjáról egy korábbi, adventi fotó is megtalálható egy, a kormány családpolitikáját bíráló cikkben. A Magyar Nemzet telefonon érte utol Milkovics Pált, aki kiemelte: a főszerkesztő elbocsátásáról szóló döntés nem Orbán Viktorról szólt, hanem a gyerekekről általában. – Ez nem jelent irányváltást, és erre egyébként nincs is szükség: a 168 Óra a rendszerváltás utáni hetilapok közül egy ikonikus darab, nem lenne szerencsés bántani – fogalmazott a vezérigazgató.

Rózsa Péter (balra) átveszi a Szabad Sajtó Díjat Tóth Bertalantól, az MSZP elnökétől a Danubius Hotel Flamencóban 2019. március 15-én. A főszerkesztőnek egy, az Orbán családot ábrázoló kép miatt kellett távoznia a 168 Óra éléről
MTI/Bruzák Noémi

– Itt arról van szó, hogy gyerekek szerepelnek egy olyan kontextusban, amelyben semmi keresnivalójuk. Nekem ez egy vörös vonal. Lehet, hogy ez egy nagyon kemény válasznak tűnik, de nálam ez a határ – emelte ki Milkovics Pál.

A Magyar Nemzet telefonon utolérte Rózsa Péter elbocsátott főszerkesztőt is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni a távozása részleteit firtató kérdéseinkre. Annyit elmondott: nem érzékelt politikai befolyást a lap életében. Rózsa feladatait Makai József eddigi főszerkesztő-helyettes veszi át.

A közelmúltban összevonták a szintén a Brit Media érdekeltségébe tartozó Pesti Hírlapot a 168 Óra.hu szerkesztőségével egy közös newsroomba, a lépés miatt pedig többen távoztak a 168 Órától. Milkovics Pált arról kérdeztük, hogy okozott-e problémát a munkatársak felmondása. – A 168 Óra napi hírszáma megháromszorozódott az elmúlt három hétben – mondta a vezérigazgató annak illusztrálására, hogy a szerkesztőségben töretlenül folyik a munka. Hozzátette: az olvasottságuk is növekedett.

Lapunk arról is érdeklődött Milkovicstól, hogy mikor kerülhet sor a Pesti Hírlap napi terjesztésére. Mint ismert, a hírlapot naponta megjelenő ingyenes terjesztésű újságként képzelték el indulásakor, ám a koronavírus közbeszólt. ­

– Megnézzük, miként alakul a járványhelyzet, mivel nem szeretnénk, hogy ismét megtörténjen, ami márciusban, hogy egyik napról a másikra fel kell függesztenünk a tevékenységünket – fejtette ki Milkovics Pál. Hozzátette: a jelenlegi helyzet nagyon kiszámíthatatlan, és amíg ez így van, addig heti egy nyomtatott lapot adnak ki, valamint az online tevékenységüket folytatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.