Századvég: Karácsonyék lemaradva – Tarlós István magabiztosan vezet

Tarlós István magabiztosan őrzi vezető pozícióját a főpolgármester-aspiránsok között, az ellenzéki jelöltek a kampányidőszakban sem tudtak fordítani a népszerűtlenségüket okozó tendenciákon – derül ki a Századvég első hivatalos választási előrejelzéséből, amely több kutatási hullám adatai alapján a biztos szavazók körében készült.

Forrás: Századvég Alapítvány2019. 10. 03. 14:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég korábbi kutatásai kapcsán két fontos kijelentés tehető a főpolgármester-választással kapcsolatban.

Egyrészt a fővárosiak többsége valamennyi meghatározó terület (különösen Budapest hosszú távú fejlesztése, illetve az infrastruktúra modernizálása) tekintetében alkalmasabbnak tartja Tarlós Istvánt a városvezetésre, mint a baloldal jelöltjét, Karácsony Gergelyt. Másrészt a közvélemény a regnáló főpolgármesterben egy erőskezű, határozott vezetőt lát, míg a zuglói polgármestert a budapestiek tapasztalatlan, bizonytalan politikai karakternek tartják.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi választók háromnegyede Tarlós István győzelmével kalkulál az októberi voksoláson, Karácsony Gergely megválasztását pedig még a baloldali szavazók többsége sem tartja reálisnak.

E reményvesztettség demoralizáló hatással lehet a balliberális szavazóbázisra. A fenti megállapítások tükröződnek a főpolgármester-preferencia számokban is, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Karácsony Gergely hangfelvételbotrányának következményei vélhetően még tovább rombolták a zuglói polgármester tekintélyét, melynek hatására a kampányidőszak hátralévő részében további támogatókat veszíthet.

A Századvég első hivatalos főpolgármester-preferencia előrejelzése szerint a budapestiek Tarlós Istvánt tekintik az egyetlen, valóban kompetens jelöltnek: a biztos szavazók 51 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát.

Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg a két televíziós személyiség, Puzsér Róbert és továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: az előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében. Népszerűtlenségük arra vezethető vissza, hogy e két jelölt a választási kampány során sem politikusként, hanem celebként viselkedik, így a budapestiek nem tekintik őket politikai tényezőnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.