Szent II. János Pál pápa képei is a metrón utaznak

Egy hónapon keresztül Szent II. János Pál pápa poszterek lesznek láthatók a budapesti metrókon.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöktől egy hónapon keresztül Szent II. János Pál pápa poszterek lesznek láthatók a budapesti metrószerelvényekben. A metrókiállítást a Lengyel Intézet szervezte a lengyel pápa születésének centenáriuma alkalmából – közölték a szervezők a kiállítás sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója elmondta: a posztereken Adam Bujak lengyel fotóművész Szent II. János Pálról készített képei láthatók és a lengyel pápa gondolatai olvashatók.

Jan Dziedziczak államtitkár, a külföldön élő lengyelekért felelős kormánybiztos arról beszélt: II. János Pál Lengyelország legnagyobb adománya volt a világnak.

A szent pápa tanítása ma is aktuális és univerzális – tette hozzá. Felidézte:

II. János Pál két alkalommal, 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon. Mindkétszer Lengyelországból érkezett és mindkétszer szimbolikusnak nevezte ezt, kiemelve a két nemzet közötti testvériséget.

Jan Dziedziczak kitért arra is: 2003-ban, amikor a lengyel társadalomban arról vitáztak, hogy az ország belépjen-e az Európai Unióba, sokan azzal érveltek a belépés ellen, hogy az unió baloldali, keresztény- és családellenes nézeteket fog ráerőltetni a lengyelekre.

II. János Pál pápa erre azzal válaszolt, Lengyelországnak épp azért kell belépnie az EU-ba, hogy megváltoztassa azt, hogy a lengyeleknek „hitükkel és értékeikkel felelősséget vállalhassanak Európáért” – mondta.

Hozzátette: ma épp Lengyelország és Magyarország küzd a keresztény Európáért, és azért, hogy az EU visszatérjen a gyökereihez, az alapító atyák elképzeléseihez.

Osztie Zoltán, a sajtótájékoztatónak helyet adó belvárosi plébániatemplom plébánosa kiemelte: a plakátokon van három ismétlődő szó: az igazság, a szeretet és a szabadság. E három szó összetartozik, egyik sem létezhet a másik nélkül és „mindhárom maga Krisztus” – közölte. Karol Wojtyla 1920-ban született. 1978. október 16-án választották pápává, október 22-én iktatták be. Ő volt az első lengyel származású katolikus egyházfő, egyben a 20. század leghosszabb ideig (1978-2005) uralkodó egyházfője. 2011-ben boldoggá, 2014-ben szentté avatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.