Szigorú eljárásrendet vezettek be a patológiákon

A koronavírusban elhunytak hozzátartozóinak hamvasztásos temetést javasolnak a patológusok, a temetkezési szolgáltatók pedig azt kérik, hogy a szertartásokon a vészhelyzet ideje alatt minden esetben legfeljebb tíz gyászoló legyen jelen. Bár nálunk eddig szerencsére kevés áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a temetkezési szolgáltatók is igyekeznek felkészülni a rendkívüli helyzet kezelésére, amihez az Operatív Törzstől kértek logisztikai segítséget.

Haiman Éva
2020. 04. 02. 6:24
Rácz Andrea
Az ózdi kórházban sem dolgozhatnak a boncmesterek, óvintézkedéseket léptettek életbe Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszer használatos védőruha, védőszemüveg, FFP3-maszk, PVC-be mártott kesztyű, lábzsák, valamint kézfertőtlenítő beszerzéséhez kért segítséget az Operatív Törzstől a mintegy kétszáz temetkezési szolgáltató és a 17 hamvasztóüzem számára az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület. A szervezet elnöke, Horváth József a Magyar Nemzetnek elmondta: nem adományt kérnek, hiszen a védőfelszerelés biztosítása a szolgáltatók feladata, ugyanakkor jelenleg ez mindenütt komoly nehézségbe ütközik.

A halottszállító járművek fertőtlenítéséhez szükséges szerből még van tartalékuk, ugyanakkor ha fertőző elhunytat visznek, a kocsit minden egyes alkalommal fertőtleníteni kell. Az országos tisztifőorvos által kiadott tájékoztatás szerint „az elhunytak általános felszíni fertőtlenítését követően az új koronavírus továbbterjedésétől jelen tudásunk szerint nem kell tartani”, ezért a temetkezési szolgáltatóknak a Covid-19-ben elhunytaknál is ugyanazokat a rendszabályokat kell betartaniuk, mint más fertőző betegeknél.

A veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt a temetések intézésénél, illetve a szertartásoknál változik a megszokott rend. Mint Horváth Józseftől megtudtuk, a temetések ügyintézése során a személyes jelenlétet igyekeznek minimalizálni az ügyfélszolgálatokon, ahová lehet, oda plexit is felszerelnek a dolgozók védelme érdekében. Az olyan ügyeket pedig, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, telefonon vagy elektronikus levelezés útján igyekeznek intézni. A temetési szolgáltatóktól az ipartestület azt kéri, hogy a járvány ideje alatt a szertartásokat a családokkal egyeztetve, kizárólag szűk körben, maximum tíz gyászoló jelenlétében bonyolítsák le.

Az ózdi kórházban sem dolgozhatnak a boncmesterek, óvintézkedéseket léptettek életbe
Fotó: MTI/Vajda János

Közben a patológiákon speciális eljárásrendet vezettek be. Miniszteri utasításra felfüggesztették a boncolásokat, és a legmagasabb fokú, a HIV- vagy a Creutzfeld–Jakob-fertőzötteknél is alkalmazott óvintézkedéseket léptettek életbe. Azokat az elhunytakat, akik bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek, akár volt alapbetegségük, akár nem, még a kórházi osztályon eleve dupla zsákba helyezik, amelyek külsejét fertőtlenítik és megjelölik. Ugyanígy kell eljárni azokkal is, akiknél akár csak a gyanúja felmerül a fertőzésnek. Azoktól, akiknél felmerül a Covid-19-fertőzés gyanúja, a halál beálltának megállapítása után harminc percen belül orr- és torokváladék-mintákat kell venni a fertőzés gyanújának megerősítésére vagy kizárására.

A patológiai tagozat az elhunytak mosdatását nem javasolja, öltöztetésüket is csak védőfelszerelésben. A Covid-19-fertőzöttek esetében a hamvasztást szorgalmazzák, ha mégis koporsóba temetik az elhunytat, akkor azt csak zárt koporsóban ajánlják. Tímár József, a tagozat elnöke megkeresésünkre ezt azzal magyarázta: nem tudjuk, hogy egy halott szöveteiben meddig marad életben a vírus. Kiemelt gondossággal kezelik azokat a friss szövetmintákat is, amelyeket biopszia vagy műtét során távolítanak el a betegekből az operáló orvosok, hiszen nem tudhatják, hogy vírushordozó-e a páciens.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.