Szinte teljes az átoltottság a református egyház szociális intézményeiben

– Bár eltérő intenzitással, de az elmúlt hónapokban a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája által fenntartott szociális intézményekben is megjelent a koronavírus-járvány, amely az ellátottak közül összesen tíz halálos áldozatot követelt – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Beszterczey András. Az iroda vezetője hangsúlyozta: a hálózatukba tartozó intézmények lakóinak immár kilencven százalékos az átoltottsága, amelynek köszönhetően már nagyobb létszámú közösségi foglalkozásokat is meg lehet tartani.

2021. 02. 25. 12:30
null
A személyes érintkezés a bentlakók és a hozzátartozók között speciálisan kialakított helyiségekben zajlik Fotó: Facebook/Református Diakónia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár eltérő intenzitással, de szinte minden általunk fenntartott intézményben jelen volt a koronavírus, amit tapasztalataink szerint többnyire vagy a kórházból visszatérő lakók, vagy a tünetmentes dolgozók terjesztettek el – nyilatkozta a Magyar Nemzet kérdésére a Magyarországi Református Egyház (MRE) Diakóniai Irodájának vezetője. Beszterczey András ismertette:

az MRE Diakóniai Iroda ötvenhárom bentlakásos és nappali ellátást nyújtó intézményt és szolgálatot tart fenn, összesen tehát tízezer főről gondoskodnak a szolgálatokon keresztül,

ami az idős- és fogyatékosságügyi ellátás tekintetében ezernyolcszáz ellátottat jelent. Az iroda vezetője elmondta: a bentlakásos intézmények között volt olyan részleg, ahol a gondozottak hetven-nyolcvan százaléka fertőződött meg, másutt ez az arány tíz-húsz százalék volt, de akadt néhány olyan intézmény is, ahol egyetlen lakónál sem volt kimutatható a koronavírus-fertőzés. – A gondozottak közül a járvány miatt összesen tíz főt veszítettünk el – tette hozzá.

Beszterczey András a védekezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

a hálózatukba tartozó intézmények lakóinak immár kilencven százalékos az átoltottsága, a dolgozóknál ez az arány pedig nyolcvan százalék fölött van.

Elmondása szerint az oltást bár kötelezővé nem tették, viszont annak előnyeit a lakók és a dolgozók körében is igyekeztek kiemelni, amelynek hatására a legtöbben éltek is a lehetőséggel. Bár kevesen, de akadtak olyan lakók is, akik valamilyen meggyőződésből nem kérték a vakcinát, viszont az oltásból kimaradt személyek többségét jellemzően valamilyen kontraindikáció miatt nem tudták beoltani. – Azokon a helyeken pedig – fűzte hozzá –, ahol a Covid-átfertőzöttség súlyosabb volt, az oltócsapatok úgy határoztak, hogy az oltási fázisból célszerűbb a teljes intézménynek egységesen kimaradni, így ezeknek az intézményeknek a beoltása a későbbiekben fog megtörténni – magyarázta a diakóniai iroda vezetője.

Beszterczey András kiemelte: az országosan elrendelt tiltásoknak továbbra érzik is a létjogosultságát
Fotó: Református.hu

Arra, hogy az átoltottság következtében enyhítik-e majd az intézményi hatáskörben bevezetett szigorításokat, elmondta, hogy

terveik szerint a nagyobb átoltottságú intézményeken belül már kicsit nagyobb létszámú közösségi foglalkozásokat, istentiszteleteket, imaórákat és bibliatanulmányozásokat fognak tartani,

de az országosan elrendelt tiltásoknak továbbra is érzik a létjogosultságát. Emlékeztetett, hogy ezek a rendelkezések köztudottan az intézményi gondozottak kapcsolattartási lehetőségeit is korlátozzák, ugyanakkor a személyes találkozás a bentlakók és a hozzátartozók között az erre a célra kialakított speciális helyiségekben probléma nélkül működik jelenleg is.

Beszterczey András arról is tájékoztatott, hogy

a járványhelyzet ellenére az intézmények folyamatosan várnak és fogadnak új jelentkezőket is,

a beköltözés feltétele pedig az öt napon belül elvégzett, két negatív PCR-teszt bemutatása. – A lakók elhelyezése pedig az adott intézménytől függ: egyes helyeken ugyanis a beköltözők a negatív teszteredmények ellenére is egy izolációs szobába kerülnek, de vannak olyan intézmények is, ahol az új lakóknak azonnal egy úgynevezett hagyományos szobát jelölnek ki – zárta szavait.

A személyes találkozás a bentlakók és a hozzátartozók között speciálisan kialakított helyiségekben zajlik
Fotó: Facebook/Református Diakónia

Az idősotthonokban jöhet először az enyhítés

Orbán Viktor miniszterelnök a járványügyi szakemberekkel tartott, szerdai konzultáción az idősotthonok lakóira vonatkozó korlátozásokról is értekezett. A kormányfő kijelentette: bár általános könnyítésekről egyelőre nem lehet beszélni, az idősotthonok lakói viszont – akiket már nyolcvan százalékban átoltottak – sokat szenvednek amiatt, hogy nem látogathatják őket, és ők sem hagyhatják el az intézményeket. Számukra ezért valamilyen emberileg elfogadható megoldást szeretnének találni – tájékoztatott a miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.