Nem lesz szondás razzia a közutakon húsvétkor

Elmarad idén húsvétkor a közutakon szinte hagyománynak számító szondás razzia. A rendőrök így jutalmazzák a szokásosnál nagyobb önfegyelmet gyakorló közlekedőket, akiknek köszönhetően látványosan javultak a baleseti mutatók. Rendőrök azonban így is szép számmal lesznek kint, és az övhasználatot ellenőrzik, a drónok pedig sebességet mérhetnek.

2021. 03. 30. 10:00
null
Szondás razzia nem lesz a közutakon húsvétkor, de a biztonsági övhasználatot fokozottan ellenőrzik, és ha valaki nem használja azt, szondáztatásra is számíthat, valamint büntetésre Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem lesz általános szondáztatás a húsvéti ünnepi négynapos hosszú hétvégén, nyilatkozta Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a Közlekedésbiztonság című szakportálnak.

Szondás razzia nem lesz a közutakon húsvétkor, de a biztonsági öv használatát fokozottan ellenőrzik, és ha valaki nem használja azt, szondáztatásra is számíthat, valamint büntetésre
Fotó: police.hu

– Az elmúlt év baleseti statisztikái optimizmusra adnak okot – mondta az ezredes. – Lényegesen nagyobb mértékben csökkent a személyi sérüléses balesetek száma (ez előző öt év átlagához képest közel 20 százalékkal), mint amennyit pusztán a pandémia miatt bevezetett különböző korlátozások indokoltak volna. 165-tel kevesebben vesztették életüket az utakon, mint 2019-ben. Ez jórészt a közlekedők fegyelmezettségének, szabálykövetésének volt köszönhető. Ezért döntöttünk úgy, hogy

idén húsvétkor nem tartunk központi akciót a közlekedők szondáztatására, és arra kérjük a megyei főkapitányságokat, hogy ők se tervezzenek ilyeneket.

Óberling hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ott, ahol ezt a közelmúlt baleseti adatai vagy más okok indokolják, a helyi rendőrkapitányságok vagy akár a megyei főkapitányságok is

tarthatnak célzott akciókat. Ezeknek azonban akkor konkrét oka lesz, és nem a rendőrségtől úgymond megszokott általános húsvéti ittasvezető-vadászat.

A járművezetők azonban ne igyanak előre a medve bőrére és ne kezdjenek alkoholt nyakalni vezetés előtt, illetve közben húsvétkor se. A közutakon semmivel sem lesz kevesebb rendőr az idei húsvéti négynapos hosszú hétvégén, mint máskor. A március elején végrehajtott akció a rendőrség értékelése szerint lesújtó képet mutatott az autóval közlekedők biztonságiöv- és biztonságigyermekülés-használatáról, illetve a motorosok bukósisak-viselési hajlandóságáról, így a rendőrség húsvétkor lényegében folytatja azt az akciót, azaz újra a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére koncentrál. Persze ha már úgyis az utakat róják, más szabálytalanságok mellett sem mennek el szó nélkül – hívja fel a figyelmet rá a szakportál.

Akcióznak majd a Pofátlan(TAN)ítók is. Így semmi nem garantálja, hogy drónokról vagy éppen egy ártatlannak tűnő kamionból nem mérnek majd sebességet, miközben fő szabályként azt figyelik, hogy a közlekedők bekötik-e magukat.

Aki nem köti be magát, nem az előírt biztonsági gyermekülésben utaztatja gyermekét vagy bukósisak nélkül motorozik a hosszú hétvégén, annak számítania kell arra, hogy a rendőrök intézkednek vele szemben, és akkor bizony meg is szondáztatják.

Nézzük, hogy milyen következményekkel jár egy baleset bekövetkeztekor, ha nem használjuk járművünk biztonsági övét.

Egy szakportálon az igazságügyi műszaki szakértő Boncsér Sándor egy januári tragédiát elemezve mutatott rá az övtagadók orosz rulettjére. Egy személygépkocsi és egy furgon ütközött. A személygépkocsi vezetője nem kötötte be a biztonsági övet. Az ütközéstől lefejelte a szélvédőt, majd kirepült a szétszakadó járműből. A furgon vezetője bekötötte az övet, csak kényelmi szempontok miatt a háta mögött azért, hogy a biztonsági övre figyelmeztető csipogó ne jelezzen. A vezető a működő légzsák ellenére belevágódott a volánba. Helyes övhasználat mellett mindkét gépjárművezető túlélhette volna a balesetet – szögezte le Bocsér Sándor.

Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az ön döntése, hanem kötelező – írja a police.hu.

A rendőrség kéri, indulás előtt ne feledje: járművezetőként szeszes italt ne fogyasszon! Kapcsolja be biztonsági övét, és hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat!

Ígérik, a közlekedők idén húsvétkor is határozott és következetes rendőri fellépésre számíthatnak.

Ittasan okozott balesetek

Az ittas vezetők által okozott balesetek száma 2015 és 2019 között átlagban 11,4 százalékkal, arányuk az összes személyi sérüléses baleseten belül 9,6-ról 8,4 százalékra csökkent. Az ilyen balesetek 53-55 százalékát ezen időszakban a személygépkocsi-vezetők okozták. Az ittasan balesetet okozók sorrendjében a kerékpárosok következnek, akik 2015–2019 között az esetek 20–24 százalékáért voltak felelősek. A balesetek további 8–10 százalékát az ittas segédmotoros kerékpárosok okozták, és 100-ból három baleset részeg gyalogosok miatt következett be. 2020-ban az ittasan okozott balesetek száma is csökkent, ahogy az összes sérüléssel végződött baleseté is. 1361 balesetet okoztak ittas állapotban az ország útjain, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, amikor 1396 tragédiában játszott közvetlen szerepet az alkohol. Azonban éppen azért, mert jelentősen csökkent a személyi sérüléssel végződött balesetek száma, az ittasan okozott balesetek aránya ezen belül a 2019-es 8,4-ről 2020-ban 9,9 százalékra emelkedett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.