Takargatnivaló baloldaliság – Hangfelvétel árulkodik a teljes fejetlenségről a pécsi DK-ban

Identitásválságról és egyéb belső problémákról tanúskodó hangfelvételek kerültek ki a pécsi DK egyik év eleji taggyűléséről, ahol még négy hiteles jelölt kiválasztása is gondot okozott az őszi önkormányzati választásra. Az egyik induló a botrányos ügyeiről elhíresült Tamon Attila pártfogoltja, Kisfalvi Márk lehet, akit több tag is linknek és tapasztalatlannak nevezett. Tamon egyébként az egyik felszólaló szerint korábban milliós összegekkel támogatta a DK-t. A párt helyi elnöke, Kunszt Márta arról beszélt, hogy a Jobbik nélkül nincs esélye a DK-ra, az MSZP-re és a Momentumra épülő összefogásnak.

2019. 04. 15. 9:19
Péterffy Attila
Péterffy Attila lehet a közös ellenzéki polgármesterjelölt, ha sikerül a Jobbikot is bevonni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes fejetlenség uralkodik a pécsi DK-ban, amelynek a vezetői szerint még a saját baloldali identitásukat is takargatniuk kell a választók előtt, ha jól akarnak szerepelni az őszi önkormányzati választáson – derül ki a lapunk birtokba került hangfelvételből, amely a Gyurcsány-párt egyik helyi taggyűlésén készült az év elején. A felvételen a pécsi DK vezetője, Kunszt Márta többször is felhívja a tagok figyelmét arra, hogy ne a baloldali kifejezést használják, hanem az ellenzéki, illetve civil terminusokat, és emlékeztetnie kell a jelenlévőket, hogy a Mindenki Pécsért jelöltjeiként indulnak majd. Kunszt szavaiból megtudhatjuk, hogy még a legközelebbi szövetségeseikkel is pusztán technikai-taktikai dolgokról tudnak egyeztetni. – Ha én a momentumosokkal elkezdek politikai dolgokról beszélni, két perc alatt összeveszünk, de a szocialistákkal is – hangoztatta.

A felvételen elhangzottak szerint bár legfeljebb három-négy DK-s jelöltnek van esélye képviselői helyet szerezni a közös ellenzéki listán a 18 körzet valamelyikében, mégis rendkívül nehezen találnak elfogadható indulókat. Kunszt végül maga mellett Máté Gyulát, Zag Gábort, egy Dominik nevű DK-st, valamint Kisfalvi Márkot említi. Utóbbival kapcsolatban elhangzik, hogy „fő pártfogoltja” a zavaros ügyeiről ismert Tamon Attilának, aki Toller László néhai szocialista pécsi polgármester hivatali ideje alatt a pécsi önkormányzati ingatlanok őrzését ellátó Trucker Security Kft. vezetője, illetve a PMFC futballklub ügyvezető alelnöke volt. Tamont a gyűlésen jelen lévő több párttag is bűnözőnek nevezte, illetve azt hangoztatták, hogy „pirosozással” tett szert a vagyonára különböző vásárokon – vélhetően az itt a piros, hol a piros nevű illegális játékra utaltak. A gyűlésen felmerült a kétes múltú vállalkozó rehabilitációja, hiszen Tamon már korábban is segítette a DK-t anyagilag. – Az Attila szerzett az előző választáson négymillió forintot. Hát sehol sem lettünk volna anélkül – jegyezte meg egy felszólaló.

Bár a beszélgetésből kitűnik, hogy a helyi szervezetnek nagy szüksége volna forrásokra, hiszen a DK központjából is akadozva érkeznek a pénzek, mert az önkormányzati választást nagyrészt saját büdzséből kell megolda­niuk, s az európai parlamenti választással kapcsolatban Kunszt csak reméli, hogy azt a központ fogja finanszírozni, úgy tűnik, mégis inkább a háttérben tartanák a könnyű támadási felületet jelentő üzletembert. – A Tamon nem fog semmit sem csinálni… A Tamon a Kisfalvi Márkot ajánlotta – nyomatékosította Kunszt Márta, annak ellenére, hogy Kisfalvit többen is tapasztalatlannak és linknek nevezték. – Ugyanaz lesz, mint a másik roma gyerekkel. Megbízhatatlan. Én azt mondom, hogy nem kell vele számolni. (…) Volt már értekezleten egyáltalán? – hallhatók a felvételen a tagok aggályai. Kisfalvi helyére Harcos Ildikó neve is felmerült, ám többen is hangot adtak annak, hogy őt alkoholizmusa alkalmatlanná teszi a jelöltségre. Kunszt szerint Harcos „teljesen kész van”, a rendszeres poharazgatás jelei láthatók rajta, s egy alkalommal még arra sem emlékezett, hogy miről beszéltek telefonon az előző este. – Ő egyébként egy elszánt DK-s, dolgozott az APEH-ban is. Egy kicsit tintás, esténként iszogat – tette hozzá, árnyalva kissé a párttársáról kialakítandó képet.

Érdemes megemlíteni, hogy a közös ellenzéki polgármesterjelöltnek szánt Péterffy Attilát Kunszt Márta becsvágytól fűtött emberként írja le, aki „nagyon gyorsan akar előre menni, még annak árán is, hogy a Mellár Tamást kigolyózza, ha nem sikerül vele megegyezni, de akkor nem a Mellár lesz a Mindenki Pécsért közvetítője”. Ez azért jelenthet problémát, mert az egyesületet alapító, jelenleg független parlamenti képviselő központi szerepet játszik az ellenzéki összefogásban.

Péterffy Attila lehet a közös ellenzéki polgármesterjelölt, ha sikerül a Jobbikot is bevonni
Fotó: Havran Zoltán

A Péterffy és Mellár között kialakuló konfliktus azért is kedvezőtlen lenne a baloldali összefogásnak, mert a pécsi DK-s vezető szavai szerint mindkettőjüknek a Jobbik bevonása lenne a feladata az ellenzéki együttműködésbe, ugyanis a jelenleg erősen hezitáló párt nélkül „nincs sanszuk”. – Ha a Jobbik még nem dönti el, hogy jön vagy nem, akkor kontingenst tartunk fönt nekik, hogy mindenképpen jöjjenek be, mert hát az ellenzékben negyvenszázalékosak – hangsúlyozta Kunszt a legnagyobb ellenzéki párt fontosságát. A helyi DK-elnök arra is kitért: nem tartják fontosnak, hogy az LMP is az összefogás része legyen, s Kóbor Józsefről, a párt pécsi önkormányzati képviselőjéről azt mondta: „Ilyen elvont ember, gyakorlatilag nem találta meg a folyosón a villanyt.”

Bár a koordinációban elvileg mind az öt ellenzéki párt – az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is – részt vesz, Keresztes Lóránt, az LMP társelnöke a közelmúltban tett nyilatkozataiban azt hangsúlyozta, hogy pártja szorosabb együttműködést csak a Jobbikkal tud elképzelni. Péterffy Attilával kapcsolatban Keresztes úgy fogalmazott, hogy nem állnak be a DK, az MSZP és a Momentum támogatását élvező polgármesterjelölt mögé, ám ha végül ő lesz a legesélyesebb, akkor nem indítanak ellenjelöltet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.