Tantárgy lehet a lovas kultúrából is

A lovaglás magával hozza a természet és az állatok szeretetét, kitartásra, felelősségre, alázatra és csapatmunkára nevel — véli Horváth Tamás, a Fidesz XVII. kerületi polgármesterjelöltje és jelenlegi alpolgármestere. Szavai egyúttal meg is magyarázzák azt, miért Rákosmente az első olyan kerület Budapesten, ahol a diákok már felvehetik a lovas kultúrát is az órarendjükbe a hagyományos tantárgyak mellé. A távlati cél persze az, hogy a mintaprogram kiterjedjen a főváros egészére és vidékre is.

2019. 09. 24. 7:48
null
A kerületben tizenöt éve működő Monte Vigo iskola úttörőnek számított abban, hogy már a legkisebbeknek is tartott képzést Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miután a hazaszeretet, a hazafias nevelés kívánalma az oktatáspolitikában is megjelent, az utóbbi években egyre népszerűbbé váló lovas sportok jelenlétére is érezhető igény van a közoktatásban.

A XVII. kerületi diákok már felvehetik a lovas kultúrát is az órarendjükbe a hagyományos tantárgyak mellé, így a lovaglás, valamint a lovas kultúra elsajátítása mellett arra is lehetőségük van, hogy a lovas hagyományaink prizmáján keresztül nyerjenek bepillantást a magyar irodalomba és történelembe, ezáltal a nemzeti kultúránkkal is mélyebben megismerkedhetnek – tájékoztatta lapunkat Dunai Mónika, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselője.

A kerületben tizenöt éve működő Monte Vigo iskola úttörőnek számított abban, hogy már a legkisebbeknek is tartott képzést
Fotó: Havran Zoltán

Szavai szerint egyelőre mintaprogram keretében tanulhatja a tárgyat a Czimra Gyula Általános Iskolába járó gyermekek egy teljes évfolyama, az óráknak pedig a Rákosmentén működő Monte Vigo lovarda és szabadidőközpont ad helyet. – A programban e tanév végén végez az első, kísérleti csoport, a rendkívüli népszerűségnek örvendő képzést az indulása óta – három éve – támogatja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a sportért felelős államtitkárságtól is sok segítséget kapnak a programban részt vevő kerületi gyermekek és családok.

Célunk, hogy a mintaprogram kiterjedjen Budapest egészére és vidékre is, és hogy minél több kisiskolásnak legyen lehetősége ingyenesen megismerkedni a méltán híres magyar lovas kultúrával. Ezt segítheti elő, hogy a Monte Vigo egyesület szakemberei összeállítottak egy olyan kiegészítő tananyagcsomagot, amely modullal az iskolák könnyen be tudnak lépni az oktatásba – fejtette ki Dunai Mónika, hozzátéve: a szabadidőközpont területén berendezett tanteremben rendhagyó irodalom-, történelem-, művészettörténeti, sőt, énekfoglalkozásokon is részt vesznek a diákok, ahol az élménypedagógia eszközeivel tanulhatnak.

A 15 éve működő lovasiskolával kapcsolatban Huszár Gábor, az intézmény ügyvezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy kezdettől fogva fontos szempont volt a gyermekcentrikusság, és az iskoláskorúaknál fiatalabbakkal is foglalkoznak.

– Korábban jellemzően csak 10-12 éves kortól fogadták a gyermekeket a lovardák, így a Monte Vigo úttörőnek számított abban, hogy már hároméveseknek is tartott az életkori sajátosságaiknak megfelelő lovas képzést, ami egyébként máshol is megszokott gyakorlattá vált azóta – ismertette az ügyvezető, akinek számításai szerint az ingyenes iskolai képzésben részt vevő 54 diákon kívül havonta akár négy-ötszáz gyermek is megfordul az egyesületben. Sokan érkeznek – folytatta – például óvodai programok keretében, szülői támogatással, és a legkisebbek is felülhetnek a futószáron vezetett 20 iskolaló valamelyikére.

Szavai szerint a lovaglás tömegsport aspektusára helyezik a hangsúlyt, és ennek része az utánpótlás nevelés is. Huszár Gábor arra is kitért, hogy a kerületben különösen erős hagyománya van a lovassportnak, például Rákosmentéről indult a fogathajtó Lázár testvérek sportkarrierje, akik jelenleg már a XVII. kerület díszpolgárai.

– Különböző lovasrendezvényekkel is igyekszünk népszerűsíteni ezt a nemzeti hagyományunkat, így évente tartunk rendvédelmi bemutatót, amelyen a Monte Vigo trükklovas szakosztálya mutatja be azokat az akrobatikus elemeket, amelyeket a kozákok is alkalmaztak a történelmi múltban. Az őszi időszakban pedig felelevenítjük a rókavadászat hagyományait is, persze csak stilizált formában: egy rókaszőrbe öltözött lovast üldöznek a többiek. Szintén látványos a telente megrendezett Mikulás-felvonulás, amelyen a mindenki számára jól ismert öltözékben vonulnak be lovasaink a városközpontba. Emellett számos önkormányzati rendezvényen is rendszeresen részt veszünk – fejtette ki Huszár Gábor.

Horváth Tamás, a Fidesz XVII. kerületi polgármesterjelöltje és jelenlegi alpolgármestere lapunknak arról beszélt, hogy Budapest városvezetésének, Rákosmente önkormányzatának és a környező településeknek az a távlati terve, hogy a Rákos-patak mentén a Gödöllői-dombságtól a Dunáig kiépítsenek egy úgynevezett turisztikai utat.

– Az út több funkciót is betölthet majd, a gyalog- és kerékpárút mellett lovaglásra alkalmas sávot is kialakíthatunk a későbbiekben. A Rákos-patak mentén kerületünkben jelenleg három kilométernyi kiépített kerékpárút áll a kerekezők rendelkezésére, s a Dunáig terjedő teljes szakaszt a Fővárosi Önkormányzattal közösen valósítjuk meg. Jelenleg a tervezési fázisnál tartunk – fogalmazott Horváth Tamás, aki szerint a lovaglás magával hozza a természet és az állatok szeretetét, kitartásra, felelősségre, alázatra és csapatmunkára nevel, ezért támogatja az önkormányzatuk a lovasúthálózat kialakítására vonatkozó elképzeléseket.

– Kerületünk számára is fontos, hogy kiaknázhassuk a minket körülölelő természet lehetőségeit, gyermekeink egészségét és jólétét szolgáló fejlesztéseket valósítva meg – hangsúlyozta a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.