Tartós ellenállásra készülnek az egyetemfoglalók

Hosszú ideig tartó blokádra készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületét lezáró hallgatói csoport és ennek érdekében házirendet is alkottak sajtóinformációk szerint. Közben az Állami Számvevőszék reagált a lemondott vezetés támadására.

Vizvári Soma
2020. 09. 09. 20:15
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy várható volt, a színművészeti egyetem Vas utcai épületét elfoglaló diákok még az egy héttel későbbre meghirdetett tanévkezdéssel sem terveznek, legalábbis erre enged következtetni az Index birtokába került dokumentum. A portál szerint a most elkészült belső szabályzat a tartós házfoglalásnak lett alárendelve. Mint írják, a tiltakozás kimenetelére vonatkozó forgatókönyvek közül az egyik lehetséges irány, hogy a tiltakozók maradnak a házban. A bérlők át szeretnék venni az ingatlanhasznosítás és -működtetés szerepét is, mert állításuk szerint ehhez ők jobban értenek, mint a tulajdonos.

A regula egyébként meglehetősen részletes, protokoll van rá, hogy hol tilos az étel-, ital-, alkoholfogyasztás, hol kötelező a maszk, kinek mi a feladata, ha „őrségben” van, valamint melyek a kommunikációs csatornák. A bejárásra való szabályozást is írásba foglalták, amely kimondja, hogy az egyetemre csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be. Az Index szerint az is kiderül a dokumentumból, hogy szeretnének továbbra is őrszemeket állítani, és egy újabb, a vasárnapihoz hasonló stafétaláncra is igény van az egyetemfoglalók közt.

Szerdán az SZFE távozó, felmondott vezetői közleményben válaszoltak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) aggályaira: szerintük a számvevőszék nincs tisztában az egyetemek működésével. A Magyar Nemzet is beszámolt korábban arról, hogy az ÁSZ jelentése alapján a színművészeti gazdálkodását mintegy tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik. A számvevőszék továbbá felhívta a figyelmet az SZFE modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében. Az egyetem távozó vezetői ezzel kapcsolatban kifejtették: szeptember elsejéig elvégezték az államiból magánegyetemmé alakulással járó, számukra előírt feladatokat, így az egyetemi vagyon átadás-átvételének előkészítését is az állami és a belőle létrejövő magánegyetem között, a folyamat lezárását jelenleg szerintük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő blokkolja.

Az ÁSZ válaszként emlékeztetett: több mint tizenhat hónappal ezelőtt jelezték a színművészeti egyetemnek, hogy nem szabályszerű a gazdálkodása. „Mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását”fogalmazták meg még 2019. május 2-án.

Szintén szerdán a fenntartói jogokat gyakorló kuratórium felszólította az SZFE vezetését, hogy haladéktalanul kezdje meg az egyetemen az oktatást. Szeptember 9-én létrejött a találkozó, melyen a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány küldöttsége vett részt. A kuratórium szerint sajnálatos, hogy – a diákok képviselője után – a Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselői a találkozót megelőző éjszaka lemondták a részvételt, újfent ellehetetlenítve a párbeszéd lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.