Teljesen megújul a Lánchíd környéke

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója és fejlesztése a Duna mindkét partján.

Magyar Nemzet
2019. 05. 04. 9:00
null
Több milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztéshez Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója és fejlesztése a Duna mindkét partján – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester közös közleményben tegnap. Mint írták, a fejlesztés azért valósulhat meg most, mert a kormány visszaadta az eredetileg a híd járdáinak kiszélesítésére szánt, korábban visszavont összeget.

A Lánchíd felújításának támogatására a kormány eredetileg hatmilliárd forintot akart biztosítani, majd októberi határozatában arról döntött, hogy ezt kiegészíti egymilliárd forinttal a híd járdáinak kiszélesítése miatt – közölték. Miután azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megvizsgálta a hídszerkezetet, kiderült, hogy a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget jelentene.

Több milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztéshez
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredmények alapján – műszaki, városképi és finanszírozási okokból – a kormány visszavonta a járdaszélesítéshez járó többlettámogatást. Ehelyett a járdákat eredeti, 2,2 méteres szélességükben újítják fel, a fennmaradó egymilliárd forintot pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján.

Gulyás Gergely és Tarlós István a közleményben arra is kitért, hogy ezt megelőzően a közfejlesztési tanács megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek – Clark Ádám tér, Széchenyi tér, Petőfi Sándor utca – rekonstrukció-­jának és fejlesztésének a Lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét. A miniszter és a főpolgármester tudatta azt is, hogy már folyamatban van a Lánchíd, a Várhegy-alagút, valamint a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.