Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 20., kedd, István napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/tizezer-szavazokorben-gyoztek-a-kormanypartok-6989651/

Tízezer szavazókörben győztek a kormánypártok

Nincs olyan szavazókör az országban, ahol ne voksoltak volna a kormánypártokra a 2019-es európai parlamenti választáson, a szavazókörök mintegy hatvan százalékában pedig abszolút többséget szereztek.

A Fidesz–KDNP nagyjából 630 ezer új szavazatot szerzett az idei európai parlamenti (EP) választáson, a ­2014-es ­uniós voksoláshoz képest. Természetesen a nagyobb részvétel miatt az ellenzéknek is sikerült növelnie szavazatainak számát, de nem olyan arányban, mint a kormánypártoknak. Idén 49,6 százalékkal több szavazatot adtak le a választók mint 2014-ben. Míg a Fidesz 52,8 százalékkal tudta növelni a kapott voksok számát, addig az ellenzéknek csak 46,3 százalékos fejlődést sikerült elérnie.

A Fidesz–KDNP a 10 277 magyarországi szavazókörből 10 235-ben a legtöbb szavazatot kapta, ami azt jelenti, hogy a körzetek 99,59 százalékát megnyerte. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció 25, a Momentum 14, az MSZP–Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom pedig mindössze egy-egy szavazókörben szerzett többséget.

– Nehéz megítélni, hogy mindez pontosan mit jelentene egy ország­gyűlési választáson, de az kijelentető, hogy a mostani eredménnyel – bármilyen logikával is gondolkodunk –, az MSZP és a Párbeszéd nem jutott volna be az Országgyűlésbe, mert együttes eredményük nem érte el a tíz százalékot – mondta lapunknak Farkas Örs politikai elemző, akit az ellenzék gyönge teljesítményéről kérdeztünk.

– Egy mostani parlamenti voksoláson az ellenzéki pártok nem tudtak volna akkora képviselői jelenlétet elérni, mint tették azt 2018-ban. A Fidesz a szavazatok legalább hetven százalékát megszerezte volna – fogalmazott az elemző.

Előfordult, hogy a DK listájára nem voksolt senki
Fotó: Bach Máté

Egyértelmű, hogy a Momentum nem érte volna el a nyolc százalékot egy országgyűlési voksoláson, hiszen azok a szavazatok, amelyek most Budapesten az átjelentkezések miatt koncentrálódtak, országosan eloszlanának – értékelt a politológus.

Még a főváros XIII. kerületében és Szegeden is győzött a Fidesz–KDNP, pedig ezeknek ellenzéki vezetésük van. Sőt három kistelepülésen, Csenyétén, Pálmajoron és Piskón a kormánypártok százszázalékos eredményt értek el. Farkas Örs szerint látszik, hogy mindenhol – a városokban és a kistelepüléseken is – megértették a kormánypárti üzeneteket a választók. – Az ellenzékváltó hangulat is kézzelfoghatóvá vált. Sok parlamenti ellenzéki pártnál egyértelmű, hogy az utolsókat rúgja – fogalmazott az elemző.

A kormánypártok listájára az ország több mint tízezer szavazóköréből az összesben adtak le szavazatokat, de Gyurcsány Ferenc DK-jára 60, a Jobbikra 66, az MSZP-re 205, a Momentumra 336, és az LMP-re 858 körzetben nem szavazott senki.

A szavazókörök 59,52 százalékában ötven százalék fölötti eredményt értek el a kormánypártok, amit Farkas Örs úgy értékelt, hogy a Fidesz–KDNP rendkívül jelentős felhatalmazást kapott a választóktól.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Rétvári Bence: Európa akkor marad meg, ha őrzi függetlenségét és kultúráját
Szent István a legnagyobb dolgot tette meg, amit egy uralkodó megtehet a saját népéért: megvédte az ország függetlenségét – mondta az államtitkár.

Kvótaper

Szánthó Miklós: Politikai okai is lehetnek a kvótaper késleltetésének
A szakértő szerint az egész eljárás abszurd, mivel egy évekkel ezelőtti ideiglenes határozatot kérnek számon hazánkon 2019-ben.

Nemzeti vagyon

Hétezermilliárd forinttal nőtt 2010 óta a magyar állam vagyona
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint egyértelműen korrigálni kellett a szocialista-szabad demokrata kormányok tékozlását.

Aktuális

Kásler Miklós: Szent István meghatározta a magyarság helyét a világban
Augusztus 20. nemcsak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is, amikor a magyarok hálát adnak azért, hogy itt élhetnek és olyan termőfölddel rendelkeznek, amelynek kincse a kenyér.

Fricz Tamás blogja

Mitől lenne progresszív a baloldal?
Meg kell vívni a nyelvpolitikai küzdelmet is, ehhez pedig az kell, hogy ne fogadjuk el a globalista-liberális világkép nyelvi-fogalmi kereteit. Szakítsunk tehát a progresszív baloldal kifejezéssel.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.