Több az allergiás a melegedés miatt is

Első alkalommal készült globális felmérés a pollen és a klímaváltozás összefüggéséről, amelyből kiderült: a fokozatos felmelegedés komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A globális felmelegedéssel az allergén növények elterjednek, a pollenszezon pedig hosszabbá válik, ennek hatására egyre többeket érintenek az allergiás megbetegedések.

Szilágyi Anna
2019. 07. 11. 11:52
null
Három kontinens 17 városának adatait vizsgálták Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális felmelegedéssel nemcsak a pollenkoncentráció és a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is – derült ki egy most publikált kutatásból, amelyet három kontinens 17 városának adatai alapján készítettek. A Lancet Planetary Health című szaklapban is megjelent kutatást Makra László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kar oktatója és az amerikai Lewis H. Ziska, a pollenkutatás nemzetközi szinten is elismert szakértője végezte – számolt be az SZTE a honlapján.

– A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, miként változik az allergén pollenek koncentrációja és előfordulásuk tartama, és ez milyen kapcsolatban van az allergiás megbetegedések gyakoriságával – mondta Makra László. – Megállapítottuk, hogy a hőmérsékleti maximumok és minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatban van a szezonális pollentermelés növekedésével. A mérési adatok elemzése során az is világossá vált, hogy a fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és növekszik a pollenkoncentráció is – fejtette ki az eredményeket a professzor.

Három kontinens 17 városának adatait vizsgálták
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kutatótársával, Lewis H. Ziska növényfiziológussal három kontinens összesen 17 aerobiológiai állomásáról gyűjtöttek adatokat. Egyrészt szempont volt, hogy olyan pollenmérő állomás adataival dolgozzanak, amely legalább húsz évre visszamenőleg rendelkezik adatsorral, a másik elvárás az volt, hogy a mérések azonos helyen történjenek. A helyszíneken fellelhető összes pollent vizsgálták. Makra László kiemelte: a nemzetközi szakirodalomban ez az első olyan kutatás, amelyből arra lehet következtetni, hogy a hosszabb pollenszezon és a megnövekedett évi pollenkoncentráció hatására globálisan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

– Az eredmények rámutatnak arra, hogy bolygónk klímájának melegedése komoly egészségügyi kockázatokkal jár – hangsúlyozta a szakértő.

– Valószínűsíthető, hogy a közeljövőben fokozatosan emelkedni fog a pollenérzékenyek száma. Ennek egyik oka a környezetünkben egyre széleskörűbben alkalmazott kémiai anyagok mennyisége, a másik pedig az, hogy a globális felmelegedés révén az allergén növények élőhelyei észak felé kiterjednek. A hosszabbá váló pollenszezon miatt szintén megnő az allergiás megbetegedések száma – összegezte a professzor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.