Több ezer szolgálati óra a határon

Az elmúlt öt évben tetten értek harmincezer bűnelkövetőt, valamint elfogtak háromezer kétszáz migránst – összegezte az Országos Polgárőrszövetség munkáját a hazánk legnagyobb civil szervezetének hétvégi tisztújító küldöttgyűlése. A Belügyminisztérium támogatását élvező szervezet elnökévé ismét Túrós András nyugalmazott altábornagyot választották.

2020. 10. 19. 6:20
null
Gyöngyös, 2020. április 19. Polgárõrök és közterület-felügyelõk ellenõrzik a járókelõket Gyöngyösön 2020. április 19-én. A koronavírus-járvány miatt a hétvégén közterületen kötelezõ a maszk és kesztyû viselése a városban. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgárőrök a biztonságos Magyarországért – a polgárőrség ennek a hitvallásnak a szellemében dolgozott az elmúlt öt évben is. Az eredményes munkáról adtak számot hétvégén, amikor immár ötödször is bizalmat szavazott az Országos Polgárőrszövetség (OPSZ) tisztújító küldöttközgyűlése Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagynak. Túrós András újabb öt évig vezeti majd Magyarország egyik legnagyobb és legeredményesebb civil szervezetét.

– Az elmúlt öt évben összetartás és egységes gondolkodás, tenni akarás jellemezte az Országos Polgárőrszövetséget – összegezte a szervezet ötéves munkáját Túrós András. Az OPSZ elnöke az eseményt történelmi jelentőségűnek nevezte, és leszögezte: olyan vezetőségre van szüksége a szervezetnek, amely meg tudja tartani a szervezet egységét, profi módon tudja irányítani az idén harmincéves polgárőrséget, illetve partnerek tudnak lenni az együttműködő szervezetekkel. Túrós András hozzátette: hazánk közbiztonsági mutatói az elmúlt öt év során jelentősen javultak, amelyhez a kedvező társadalmi viszonyok – mint a stabil kormányzás, a hatékony belügyi vezetés, a sikeres rendőrség, a csökkenő munkanélküliség, a sikeres közmunkaprogram, a szigorú ítélkezési gyakorlat – is hozzájárultak. Azonban voltak tényezők, például az illegális migráció, amelyek számos feladatot adtak és adnak ma is. Az elnök itt kiemelte a határvédelmi tagozat sikereit, a több ezer határon eltöltött szolgálati órát és háromezer-kétszáz feltartóztatott migránst, azt az elszántságot és hazafiasságot, amelyet a tagozat a munkájával jelképez. Ezek a körülmények döntően befolyásolták a polgárőrség működését.

Az elmúlt öt évben jelentősen javult a közbiztonság Magyarországon
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A hétvégi közgyűlésen a 153 küldött döntött az elnökség tagjairól, illetve a tisztségviselők személyéről is. A szervezet elnökségének tagja lett – mások mellett – a népszerű előadóművész, Markos György, aki kommunikációs és társadalmi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes lett, de alelnökké választották a kiváló közlekedési szakértőt, Pausz Ferencet is.

 

keretes*

Stratégiai partnerek

– A polgárőrök a kormány stratégiai partnerei, akik részt vesznek a határvédelemben, ezáltal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország közbiztonsága jó – jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott még év elején. Nyitrai Zsolt kifejtette: a partnerség a Belügyminisztériummal, a rendőrökkel és a rendészeti szervekkel történő szakmai együttműködésben, valamint költségvetési és eszközbeli támogatásban nyilvánul meg. A polgárőri munka „modern hazafiságot” jelent, ugyanis a határvédelemben önkéntesen, szabadidejükben vesznek részt, és komoly közösségi feladatot látnak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.