Új korszak a honvédelmi nevelésben

Folytatódik a honvédelmi sportközpontok fejlesztése, Balassagyarmat után újabb négy helyszínen lesznek alapkőletételek. A fiatalok hazafias nevelését szolgálja a Szemere Miklósról elnevezett vetélkedő is, amelynek országos döntőjét április 21-én tartják meg Budapesten. A Trianon-emlékévben folytatódik a Bátrak ligája versenysorozat, melyre a határon túli magyar iskolák is jelentkezhetnek.

2020. 03. 11. 6:18
null
Simicskó István Balassagyarmaton, az első speciális sportközpont alapkőletételén Fotó: Nagy Mihály
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első honvédelmi sportközpont alapkőletételével új korszak kezdődött a hazafias és honvédelmi nevelésben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Simicskó István.

A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos a balassagyarmati fejlesztést bemutatva elmondta: a hétezer négyzetméteres telken jövő nyárra megépülő sportközpontban helyet kap egy 10 lőállásos, 50 méter hosszú, zárt lőtér, a 720 négyzetméteres épületben pedig közösségi klub és oktatótermek lesznek, ahol a technikai és küzdősportokat is lehet gyakorolni.

A kormánypárti politikus szerint az Ipoly-parton, az uszoda szomszédságában felépülő központ a sportolás mellett kiválóan alkalmas lesz arra is, hogy fejlessze a helyi közösséget. – A fiatalok ilyen módon is kötődhessenek a hazához, ezzel erősítve a hazafias szellemiséget, az összetartozást a magyar emberekben –

tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a kormány döntése alapján mind a 174 járásban és Budapesten is épül majd ilyen komplexum, első körben, a ciklus végéig szeretnék, hogy minden megyében felépüljön egy ilyen központ.

Simicskó István Balassagyarmaton, az első speciális sportközpont alapkőletételén
Fotó: Nagy Mihály

– Az első ütemben 40 településen mérték fel a helyszíneket. A programhoz az önkormányzatok biztosítják a közművesített telkeket. Három ütemben valósulnak meg a beruházások, az első öt helyszínen – Balassagyarmat, Újfehértó, Baja, Szarvas és Szigetvár – már kiválasztották a kivitelezőket – sorolta.

Hozzátette: Makovecz-tanítványok készítette típustervek alapján, a települések, járások méretétől függően építik fel központokat, 25, 50, 100 vagy akár több száz méteres lőterekkel. Azt is elmondta, hogy a tapasztalatok alapján eddig minden önkormányzat pozitívan fogadta a sportközpontok létesítését.

– Ez egy olyan feladat, ami adott esetben meg kell, hogy haladja a pártpolitikai csatározások szintjét. A haza védelme nemzeti ügy, gyermekeink egészséges szellemi és testi nevelése, a szülőföldhöz való kötődés minden vitán felül állónak kell lennie – fogalmazott.

Arról is szólt a kormánybiztos, hogy február 20-án országos vetélkedősorozatot hirdettek általános iskolás – 5. és 6., illetve 7. és 8. osztályos – felső tagozatos gyerekek számára, melynek népszerűsítésében Harsányi Levente, a közismert műsorvezető is aktív szerepet vállal. A Szemere Miklósról elnevezett versenyen három fordulóban történik a gyermekek megmérettetése, az első körben online lehet versenybe szállni.

– A vetélkedővel ugyanaz a célunk, mint a sportközpontokkal, a fiatalok hazafias nevelése, hogy minél jobban ismerjék meg a magyar történelmi személyiségeket, az általuk képviselt pozitív példákat vagy adott esetben azokat a hungarikumokat, amelyeket elődeink hoztak létre és hagytak ránk – mondta. Hozzátette: az internetes középdöntőt követően, április 21-én Budapesten rendezik meg a döntőt, itt már nemcsak a szellemi tudásról kell számot adni a versenyzőknek, hanem lesznek fizikai, ügyességi feladatok is.

Simicskó azt is megjegyezte, hogy a döntő időpontja egybeesik a program névadójának, Szemere Miklósnak (1856) a születésnapjával, aki országgyűlési képviselőként nagy súlyt fektetett a magyar fiatalok hazafias és honvédelmi nevelésére, pestszentlőrinci birtokán lőteret is épített. Simicskó István a jutalmak kapcsán elmondta: értékes díjakat osztanak ki, a győztesek, okosórát, digitális ajándékcsomagot, sportszereket, sőt az egész osztályuk számára kirándulást nyernek. A legtöbb diákot felkészítő pedagógusok wellnesshétvégét, a legtöbb diákot benevező intézmények pedig sportszercsomagot kapnak ajándékba.

– A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében folytatódik a 7.-es és 8.-os általános iskolás fiataloknak meghirdetett Bátrak ligája versenysorozat is – folytatta. Hangsúlyozta, hogy a 2020-as, elsősorban fizikai jellegű, honvédelmi profilú vetélkedőn, a trianoni békediktátumra emlékezve idén is nyitnak a határon túli magyar iskolák felé, az elődöntők helyszínei is a határok menti településeken lesznek.

A döntő Budapesten, március 27-én lesz, de az év hátralévő részében újabb versenyek is indulnak. Simicskó István örömét fejezte ki, hogy a Bátrak ligája, illetve a honvédelmi táborok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A Honvédelmi Sportszövetség önállóan három, a Magyar Honvédséggel közösen pedig további hat tábort szervezett és jelen vannak az Erzsébet-táborokban is. – A résztvevők száma dinamikusan növekszik, és minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a gyerekek tartalmasan, hasznosan tölthessék el a nyári szünidőt – tette hozzá Simicskó István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.