Újabb hadiipari beruházás Kiskunfélegyházán

Ismét egy olyan védelmi ipari együttműködést jelentett be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, amely jelentős mértékben hozzájárul a hazai fegyvergyártás újjászületéséhez. Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyverek, illetve AR–10-es és AR–15-ös gépkarabélyok is készülnek majd a kiskunfélegyházi HM Arzenál Zrt. üzemében.

2020. 11. 06. 13:50
TPG-3-as mesterlövész fegyver
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskunfélegyházán, a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik az Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken a helyszínen. Maróth Gáspár a német–magyar ipari együttműködésről szóló megállapodás aláírása előtt azt mondta, az eredetileg francia, jelenleg bajor tulajdonú, ikonikus mesterlövészfegyvereket előállító cég nemcsak gyártását, hanem fejlesztéseit is Kiskunfélegyházán végzi majd.

– Az Unique Alpine AG és a HM Arzenál Zrt. már egy éve együtt dolgozik az új fegyverek kifejlesztésén és tesztelésén – közölte a kormánybiztos. Maróth Gáspár hozzátette: az új termékek már most is komoly érdeklődésre tartanak számot a rendvédelmi szervek részéről Európában, illetve a katonai szervek között az egész világon, sőt hamarosan Magyarországon is rendszerbe állhatnak majd.

– A kiskunfélegyházi üzem létrehozásának célja a magyar fegyveres erők felszerelésének előállítása mellett az is volt, hogy a világpiacon is meg tudjanak jelenni termékeikkel – tudatta a kormánybiztos, rámutatva arra, hogy az újabb megállapodás igazolja a kiskunfélegyházi gyár létjogosultságát a nemzetközi piacon, illetve a beruházás komoly szerepet játszhat a magyar gazdaság élénkítésében is. Elhangzott: a világszínvonalú üzem évente százezres darabszámban képes fegyvert előállítani, a pontos szám a megrendelések volumenétől függ.

Stefan Holme, az Unique Alpine AG vezérigazgatója hangsúlyozta, nagyon büszke az együttműködésre. Elmondta, az elmúlt csaknem egy évben olyan szakembereket ismerhetett meg, akik a legjobb minőségre, a legjobb termékek előállítására törekednek. – A jövőben bővíteni szeretnék ezt az együttműködést új termékek létrehozása érdekében – tette hozzá.

Az aláírást követően bemutatták a cég bajor mérnökök és magyar fejlesztők által egy kanadai tenderre készített TPG–3-as mesterlövészfegyverét, valamint a konkurens termékeknél sokkal precízebb célzást lehetővé tevő AR–10 NX és AR–15 NX félautomata karabélyait.

Fotó: Facebook

A gyártó cég honlapja szerint a TPG–3-as taktikai precíziós lőfegyvert annak elődei, a TPG–1 és a TPG–2 alapján a belga FN Herstal amerikai leányvállalata – az amerikai különleges erők parancsnokságának, a US Special Operations Commands (SOCOM) pályázati kiírására – fejlesztette ki. A SOCOM „PSR 1” (Precision Sniper Rifle 1) elnevezésű pályázati kiírás célja egy különböző kaliberű lőszerekhez is alkalmas mesterlövészfegyver bevezetése volt. A fegyvert alkotó egységek modulos kialakítására építve fejlesztették tovább a TPG–1 és TPG–2 modellek különböző kaliberű lőszerekhez való alkalmasságát, melyet úgy módosítottak, hogy az extrém körülmények között is bevethető legyen.

A TPG–3 létrehozása esetében olyan szempontok is szerepeltek, mint a súlycsökkentés és a találati eredmények csőcserét követő következetes ismétlési pontossága. Különös figyelmet szenteltek a fejlesztésnél a csőprofilokra, amelyek a .338 Lapua Magnum kaliber esetében a nagy lőtávolságok esetén kisebb szórásképet garantálnak. A fegyver hatásos lőtávolsága papíron 800–1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

Az AR–10-es és az AR–15-ös félautomata karabélyok elsősorban a rendvédelmi és civil piacra készülnek (az USA legtöbb államában szabadon vásárolhatók). A Magyarországon licencben gyártott fegyver kiemelkedik, mivel anyagminőségben és összeszerelésében magas színvonalú, várható élettartama hosszabb, mint a legtöbb gyártónál elérhető változatoké.

 

 

Feltámasztott iparág

Kiskunfélegyházán 2017-ben szinte teljesen a nulláról, állami beruházásban kezdtek az Arzenál kézifegyvereket előállító gyár felépítéséhez. Az üzemben először a cseh CZ cég licence alapján pisztolyok, géppisztolyok és gépkarabélyok összeszerelése, majd gyártása kezdődött meg. Az üzem fejlesztése folyamatos, legutóbb október 13-án jelentették be, hogy a svéd gyökerű, de Németországban működő Dynamit Nobel Defence (DND) különböző, harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatokat (ERA) és vállról indítható páncéltörő fegyvereket (RGW) gyártó vegyesvállalatát indítják el az üzemben.

A négy évvel ezelőtt útjára indított Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban a Magyar Honvédség létszámának növelése mellett a hadsereg újrafegyverzését tűzte ki a kormány, lehetőleg minél több magyar vagy magyarországi vegyesvállalat bevonásával. A program keretében létesült kézifegyvergyár Kiskunhalason. Az Airbus H145M és H225M helikopterek beszerzésével párhuzamosan közös alkatrészgyárat épít az európai cég és a magyar állam Gyulán. Augusztus végén jelentették be, hogy a Rheinmetall AG gyárat épít Zalaegerszegen, ahol a honvédség új, csúcskategóriás gyalogsági harcjárművét, a Lynx KF41-eseket fogják gyártani, illetve komoly fejlesztői és tesztbázist is kialakítanak a zalai megyeszékhely járműipari tesztpályája mellett.

Nagy múltú hadiipari cégeket is vásárolt az állam, illetve magyar befektetők, így került hazai érdekeltségbe az osztrák Hirtenberger AG védelmi ágazata, amely aknavetőket, illetve tüzérségi lőszereket gyárt, valamint a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár, amely sugárhajtású kiképző és könnyű támadógépeket gyárt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.