Újabb járványhullámhoz vezetnének az enyhítések

Március 1-ig biztosan maradnak a járványügyi korlátozások – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Szavai szerint a korai enyhítés újabb pandémiás hullámot okozna. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért, hogy az Európai Bizottság január végéig uniós szinten is engedélyezheti az Astra-Zeneca oltóanyagát, amely a briteknél már engedéllyel már rendelkezik. A Szputnyik orosz oltóanyaggal összefüggésben azt közölte, hogy több mint két hónapos alapos vizsgálat után az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a vakcinát, ami biztonságos és a lehető legjobb technológiával készült.

Csókás Adrienn, Csekő Imre
2021. 01. 28. 11:07
GULYÁS Gergely
A miniszter szerint a baloldalnak felül kell vizsgálnia a korrupcióhoz való viszonyát. Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A szerdai kormányülés után, az operatív törzs beszámolóját meghallgatva a kabinet megállapította, hogy sikerült megfékezni a járvány terjedését. Viszont

az enyhítések a járvány újbóli fellobbanásához vezetnének. Európa sok országában szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk, ott megkezdődött a harmadik hullám, amit a kormány szeretne elkerülni, ezért a korlátozások fenntartása indokolt

– számolt be róla Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte: március 1-jéig biztosan maradnak a korlátozások

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte a lakosság fegyelmezettségét és az egészségügyi dolgozók munkáját. Arról is beszélt, hogy

március elsejéig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat.

Ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amihez a Parlament hozzájárulását fogják kérni. A kormány először 15 napra saját hatáskörben megteszi ezt.

– Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina

– mondta Gulyás Gergely. Kérdésre hangsúlyozta: a járványügyi védekezéshez szükséges rendkívüli jogrend fenntartása elengedhetetlen a jelenlegi korlátozások fenntartásához. – Nem biztos, hogy 90 napon túl is marad a rendkívüli jogrend, de a lehetőséget meg kell hagyni – tette hozzá.

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy a kormány a következő napokban a lehető legtöbb vakcinát szeretné beszerezni. – Az unióból érkező védőoltások száma rendkívül alacsony. A Pfizer-vakcinákból összesen 27 milliót szállítottak ki, ebből 8 és fél millió jutott az Európai Unióba, ami az érdemi védekezéshez kevés – fogalmazott a tárcavezető.

A közös európai beszerzéstől – folytatta – nem várhatjuk, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz.

– Ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet, más vakcinákra is szükség van, ezért saját beszerzéseket is folytatunk – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Mint mondta, az AstraZeneca oltóanyaga brit engedéllyel már rendelkezik, de mivel az EU egyelőre nem engedélyezte, még nem oltanak vele. – Az Európai Bizottság azzal kecsegtet, hogy január végén uniós szinten is engedélyezik majd ezt az oltóanyagot. Ha erre nem kerül sor, Magyarország lehet, hogy előbb egyedül is be tud szerezni vakcinát – tudatta.

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban a miniszter még azt húzta alá, hogy a cég egyértelműen cáfolta, hogy 65 év felettieket ne lehetne oltani a vakcinával.

A tárcavezető kérdésre hangsúlyozta: együttműködnek az unióval, s minden lehetőséggel éltek, amit az EU felajánlott a vakcinák lehívására. Szavai szerint nyugati politikusok is elismerik, hogy valami félresikerült az oltóanyag-beszerzés kapcsán az unióban.

– Az EU az utolsó a nagy nyugati országokhoz képest az oltások terén. A kormány ennek ellenére együttműködik az unióval, de ez kevés a probléma megoldásához

– fogalmazott.

Az orosz Szputnyik oltóanyaggal összefüggésben azt közölte, hogy több mint két hónapos alapos vizsgálat után az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a vakcinát, ami biztonságos és a lehető legjobb technológiával készült.

– Oroszországgal szerződést is kötöttünk, ha betartják az abban foglalt vállalásukat, akkor február végéig 300 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik hazánkba – emelte ki a miniszter. Az orosz vakcina gyártási kapacitása kapcsán a miniszter arról tájékoztatott, hogy később még további 700 ezer honfitársunknak elegendő oltóanyagot fog kapni Magyarország.

Gulyás Gergely a Sinopharm által gyártott kínai vakcinával összefüggésben azt emelte ki, hogy az oltás hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték.

A kínai vakcinát érintő kérdésre tudatta: reálisan 250 ezer ember beoltására elegendő adag érkezhet először, a tárgyalások folyamatosak. A Sinopharm védőoltásával kapcsolatos további kérdésre a miniszter hangsúlyozta: annak ára nem magasabb lényegesen a nyugatiakénál.

 

Kérdésre

a miniszter azt is közölte, ha az oltási rendben sorra kerül, be is fogja oltatni magát.

Úgy vélte, az esetleges késlekedések miatt nem érdemes peres eljárásokat kezdeményezni a vakcinagyártó cégekkel szemben. Mint emlékeztetett: hazánkban eddig már több mint kétmillióan regisztráltak az oltásra.

– A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcina, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt. Ettől persze még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog – magyarázta Gulyás Gergely, aki kitért arra is, hogy felgyorsítják a nehéz helyzetbe került vendéglátósok bértámogatását. – Amikor lazítás lesz – és reméljük, minél előbb –, először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni – szögezte le a tárcavezető.

Gulyás Gergely a kormány azon döntését is ismertette, hogy

45 milliárd forinttal támogatják a kisboltokat a falvakban, hogy a multik miatt nehéz helyzetbe került üzletek működni tudjanak. A pályázatokat hamarosan a Magyar falu program keretében hirdetik ki.

Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltása kapcsán a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

A „felesleges vakcina” kifejezést a valóságtól elrugaszkodott megfogalmazásnak nevezte a miniszter, azt is hozzátette: az oltás önkéntes, és mindenki dönthet arról, melyik oltóanyagot választja. Gulyás Gergely tudatta: a tavalyi év gazdasági adatait megnézve látszik, hogy napi szinten 10 milliárd forint kárt okoz a járvány, ezért lényegtelen, marad-e többletvakcina, mert a lezárások ára olyan nagy, hogy ahhoz képest másodlagos az oltás ára, amiből a lehető legtöbbet kell mindenhonnan beszerezni.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy

az ellenzék felelőtlenül a vakcinák ellen hergel, miközben nyitást követelnek, pedig korábban a mostaninál nagyobb esetszámnál még szigorítottak volna.

– Felelőtlen és következetlen magatartást tanúsít a baloldal – mondta a miniszter, hangsúlyozva: a vakcináció együtt jár a korlátozásokkal, s nem lehet az egyiket követelni és a másik ellen kampányolni.

Szintén kérdésre válaszolva

Gulyás Gergely cáfolta, hogy a kormány iparűzési adót vett volna el bárkitől is. – A kormány az eddig az önkormányzatok által beszedett összeg felét – két százalékból egyet – a kis- és középvállalkozásoknál hagyta.

Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kormány álláspontja szerint az a legjobb, ha a vállalkozóknál marad a pénz, de nyitottak arra, hogy az ellenzéki önkormányzatokkal is egyeztessenek – fejtette ki a politikus.

A Varga Judit igazságügyi minisztert az ingatlanvásárlásuk kapcsán ért támadásokat gusztustalan balliberális propagandának nevezte a miniszter. Hozzátette: az igazságügyi tárca vezetője minden esetben etikusan és törvényesen járt el.

– A miniszter asszony válaszát kiforgatták a baloldali sajtóban, de az igazság az, hogy Brüsszelből Balatonhenyére költözött volna vissza Varga Judit a családjával. Azután változott a helyzet, és a munkája jelenleg Budapesthez köti a minisztert. A törvény pedig lehetőséget ad ötéves halasztásra, amivel jogszerűen élt Varga Judit. Ha pedig mégsem Balatonhenyén fognak élni, visszafizeti a támogatást – fejtette ki Gulyás Gergely, megjegyezve: a baloldali sajtónak nem számít a valóság. – Mivel az ellenzéki pártok gyengék, a sajtójuk látja el a szerepüket inkorrekt módon – mondta a politikus.

Arra a kérdésre, hogy az érettségizők visszatérhetnek-e az iskolákba a májusi vizsgaidőszak előtt, Gulyás Gergely azt közölte, hogy a szabályok március 1-jéig nem fognak változni, de remélik, hogy az érettségi előtt tudnak már enyhíteni a szigorításokon.

– A határon túl élő magyar nemzetiségeknek a jogai terén soha nem enged a kormány. Az ukrán nyelvtörvény korlátozza a jogaikat, és hazánk mindaddig blokkolja a NATO-val való tárgyalásaikat, amíg ezen nem változtatnak – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter a közösségi média szabályozása kapcsán arról beszélt: mivel nincs egységes uniós szabályozás, a tagállami törvények többet érnek a semminél. – A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására csak szélsőséges esetben és csak a kormány jogosult, ma mégis magáncégek is ezt teszik – mutatott rá.

A baloldali vezetésű Budavári Önkormányzatban kialakult helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: egy 1990 után meghozott rossz döntés következményeit szenvedik el azok, akik a Várban élnek, mert ők nem vehették meg a korábbi önkormányzati lakásukat, így tulajdonjog helyett csak bérleti joggal rendelkeznek.

– Az lenne helyes, ha végre megvásárolhatnák a saját lakásaikat – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a legjobb az volna, ha ebben a kormány és az I. kerületi önkormányzat egyetértenének és lehetne megoldást találni.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy

a kormány februárban visszaadja a szocialisták által korábban elvett 13. havi nyugdíj első negyedét. Ezt követően több lépcsőben a maradékot is: jövőre a fele, utána a háromnegyede, majd az egész havi 13. nyugdíj visszaépül.

Kérdésre a tárcavezető azt is leszögezte: az oltási rendben pénzzel előbbre kerülni nem lehet. Egyébként szavai szerint nem is valószínűsíthető, hogy szolgáltatók vakcinához tudnak jutni, hiszen az államnak is nehéz a beszerzés.

Gulyás Gergely jelezte, hogy a ha a kormány folytatni tudja a korábban megkezdett minimálbér-emelést, akkor előbb-utóbb elérjük az osztrák életszínvonalat.

– A garantált bérminimum pedig már most két és félszerese annak, mint ami 2010-ben volt – fűzte hozzá a tárcavezető, hozzátéve: bízik abban, hogy nyárra visszatérhet a normális élet, és lehet menni nyaralni, ám ebben ma még csak reménykedni lehet.

A boltok jogellenes nyitvatartása kapcsán a miniszter azt hangsúlyozta: az nem polgári engedetlenség, hiszen anyagi haszonszerzésből történik. – Ez jogszabályszegés, ami ellen fel kell lépni a hatóságoknak. Legalább hat hónapra be fogják zárni az ilyen üzleteket.

Aki fogyasztóként megy ilyen üzletbe, az is bírsággal számolhat. Senki sem jókedvében találta ki a szigorításokat, a harmadik hullám elkerülése végett szükség van ezekre – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátette: a kormány szeretne segíteni, ahol lehet. Gyorsítanák a bértámogatások kifizetését, a szabályokat azonban mindenkinek be kell tartania.

– A kormány nem bánja, hogy Ukrajna minden tájára jutott a lélegeztetőgépekből, amiket a szomszédos államnak adtak, de kérték, hogy ahol a legnagyobb szükség van rá Kárpátalján, a magyarok lakta területekre is jusson belőlük – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A tárcavezető tarthatatlannak nevezte, hogy ma a szólásszabadság korlátait – például a Facebookon – nem a közmegegyezéshez közel álló állami szabályok határozzák meg, hanem valamilyen világcég akarata. Szerinte ezt az önkényes cenzúrát a klasszikus liberalizmus elveit vallók sem fogadhatják el. – Ez ellen az önkényes cenzúra ellen a hatékony fellépés eszközét még nem találta meg a magyar kormány sem, de Varga Judit igazságügyi miniszter most ezen dolgozik – tette hozzá Gulyás Gergely, újságírói kérdésre válaszolva.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.