Újabb szakaszához érkezett a Szent István terem rekonstrukciója

Elkészült az újjászülető Szent István terem látványos mennyezete és parkettája, valamint az egyedi bútorok többségének a megmunkálásával is végeztek a szakemberek – tájékoztatott közleményében a Várkapitányság Nonprofit Zrt. A terem rekonstrukciójának a következő szakaszában a pazar falburkolatot alakítják ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.2021. 06. 01. 18:00
null
A Szent István-terem mennyezete Fotó: Várkapitányság Fotó: Sörös Valéria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Hauszmann program részeként számos művészettörténész, iparművész, restaurátor és más szakember dolgozik évek óta, hogy a Szent István termet régi fényében adhassa vissza a Budavári Palota látogatóinak.

Első lépésként a lehető legrészletesebben kellett rekonstruálniuk a terem díszítését és berendezését régi dokumentumok és fotók segítségével. Mint írják,

a jó minőségű archív fotókon is érzékelhető, hogy a nemzetközi hírű terem leginkább meghatározó anyaga a fa, amely a padlót, a mennyezetet és a falakat borította.

A parketta a századfordulón a Neuschloss fivérek gyárában készült, most a szakemberek ezt is az eredetivel megegyezően készítették el háromféle fából. A rendkívül összetett intarziás padló fő motívuma a sárkányforma, az elemek minden anyaga hármas: vörös tölgy, fekete dió és dél-amerikai mahagóni. A parkettát a terem széleinél a falburkolat alá befutó, geometrikus mintájú díszcsík kíséri.

A mennyezet, az oldalfal és a bútorzat egyaránt a dualizmus idején művészi famunkáival hírnevet szerzett Thék Endre műhelyéből került ki. A terem mennyezete gerendás, faragott díszítésű, kazettás részekből áll, a faanyag első osztályú, csomómentes, előgőzölt kerti dió, felületi díszítésére 24 karátos aranylapokat használtak. A mennyezet igazi különlegességét adják a kazettákba illesztett Zsolnay-pirogránitlapok, amelyek különálló képekként is értelmezhetők.

A terem kialakítása mellett a szakemberek a bútorok újjászületésén is folyamatosan dolgoznak.

Jelenleg már elkészültek a karosszékek, a faragott díszítésű konzolasztal, valamint a hat darab zsámolypad is, melyek még az aranyozóműhelyben várják, hogy elnyerjék végleges megjelenésüket.

A beszámolóból továbbá kiderül:

a terem rekonstrukciójának a következő szakaszában a falburkolatot alakítják ki.

A 2,4 méter magas, faragott díszítéses, aranyozott faburkolatot a felső sávban aranyhímzésű szövettel burkolt részek egészítik ki egészen ötméteres magasságig. A fal sok száz kisebb-nagyobb, egymással kapcsolódó elemből áll majd össze, különlegessége, hogy a látható panelek egyetlen fémcsavart vagy más, ma használatos kötést sem fognak tartalmazni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.